19 Юни 2019сряда19:51 ч.

Пазарджишката компания "Инерком" на Гинка Върбакова продължава сама съдебната битка с КЗК

ЧЕЗ се оттегля от делото срещу КЗК

"Инерком" сама продължава битката с антимонополния орган

/ брой: 96

автор:Дума

visibility 517

Делото на пазарджишката "Инерком" срещу Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради забраната на сделката за придобиването на българските активи на ЧЕЗ продължава, но без участието на чешката компания. Тя е оттеглила своята жалба срещу антимонополното решение, довело до прекратяването на договора за покупко-продажбата и поканата на нови кандидат-купувачи за енергийните дружества.

На заседанието си по делото миналата седмица, на което представители на ЧЕЗ не са присъствали дори и като заинтересована страна, Върховният административен съд е поискал от тях доказателства за прекратяването на сделката. От КЗК е поискано да предостави на "Инерком" засекретените данни от забранителното решение, за да може компанията да подготви по-добре защитата на своите претенции.  

На съдебното заседание, провело се на 14 май, е даден ход на делото по жалбата на "Инерком" от средата на юли 2018 г. срещу забраната, наложена от КЗК, да купи активите на ЧЕЗ у нас. Тъй като заседанието бе насрочено за след много дълго време, а междувременните жалби на купувача на ЧЕЗ у нас срещу КЗК не се увенчаха с успех и крайното решение по тях зависи от сегашното дело, от централата на ЧЕЗ в Прага обявиха за прекратен договора си с "Инерком". След това ЧЕЗ и дружеството й "ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс" Б.В. са оттеглили своята жалба срещу КЗК. Съдът е прекратил производството, но е конституирал двете дружества като заинтересовани страни, става ясно от определението му. От "Инерком" продължават да твърдят, че решението на КЗК е нищожно и незаконосъобразно и при вземането му са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, на материалния закон и на неговата цел.

Отхвърленият вече купувач на българските активи на ЧЕЗ също така се оплаква, че КЗК не е разкрила пред компанията по-голямата част от информацията, на чиято база е взела забранителното решение. Съдът задължава КЗК да предостави до края на май списък със съдържанието на 9-те папки, посочени като конфиденциална информация, която не трябва да се разкрива. Подкрепя се и искането на "Инерком" за допускането на съдебно-икономическа експертиза и произнасянето на трето лице по решението на КЗК. 

Първо обаче ще се види какво ще кажат антимонополната комисия и заинтересуваните страни от ЧЕЗ по въпроса и дали и те ще имат въпроси към определеното вещо лице, което да направи експертизата. От ЧЕЗ се иска да предостави пред съда доказателства, че договорът за покупка на предлаганите акции, сключен с "Инерком" на 23 февруари 2018 г., е прекратен на 15 април 2019 г. На "Инерком" ще бъде дадена възможност да вземе становище по договора за прекратяване за покупко-продажбата на акции от страна на ЧЕЗ, е решил още съдът.

Майк Помпео отива на съд

автор:Дума

visibility 77

Никола Саркози ще бъде съден за корупция

автор:Дума

visibility 83

Тръмп заговори за война с Иран

автор:Дума

visibility 328

Сагата с язовирите продължава

автор:Ростислава Иванова

visibility 1

/ брой: 116

Герой на света - наци № 1 на САЩ

автор:Христо Георгиев

visibility 1

/ брой: 116

Поредната "случка" с журналист

visibility 1

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ