15 Септември 2019неделя12:50 ч.

Пазарджишката компания "Инерком" на Гинка Върбакова продължава сама съдебната битка с КЗК

ЧЕЗ се оттегля от делото срещу КЗК

"Инерком" сама продължава битката с антимонополния орган

/ брой: 96

автор:Дума

visibility 872

Делото на пазарджишката "Инерком" срещу Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради забраната на сделката за придобиването на българските активи на ЧЕЗ продължава, но без участието на чешката компания. Тя е оттеглила своята жалба срещу антимонополното решение, довело до прекратяването на договора за покупко-продажбата и поканата на нови кандидат-купувачи за енергийните дружества.

На заседанието си по делото миналата седмица, на което представители на ЧЕЗ не са присъствали дори и като заинтересована страна, Върховният административен съд е поискал от тях доказателства за прекратяването на сделката. От КЗК е поискано да предостави на "Инерком" засекретените данни от забранителното решение, за да може компанията да подготви по-добре защитата на своите претенции.  

На съдебното заседание, провело се на 14 май, е даден ход на делото по жалбата на "Инерком" от средата на юли 2018 г. срещу забраната, наложена от КЗК, да купи активите на ЧЕЗ у нас. Тъй като заседанието бе насрочено за след много дълго време, а междувременните жалби на купувача на ЧЕЗ у нас срещу КЗК не се увенчаха с успех и крайното решение по тях зависи от сегашното дело, от централата на ЧЕЗ в Прага обявиха за прекратен договора си с "Инерком". След това ЧЕЗ и дружеството й "ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс" Б.В. са оттеглили своята жалба срещу КЗК. Съдът е прекратил производството, но е конституирал двете дружества като заинтересовани страни, става ясно от определението му. От "Инерком" продължават да твърдят, че решението на КЗК е нищожно и незаконосъобразно и при вземането му са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, на материалния закон и на неговата цел.

Отхвърленият вече купувач на българските активи на ЧЕЗ също така се оплаква, че КЗК не е разкрила пред компанията по-голямата част от информацията, на чиято база е взела забранителното решение. Съдът задължава КЗК да предостави до края на май списък със съдържанието на 9-те папки, посочени като конфиденциална информация, която не трябва да се разкрива. Подкрепя се и искането на "Инерком" за допускането на съдебно-икономическа експертиза и произнасянето на трето лице по решението на КЗК. 

Първо обаче ще се види какво ще кажат антимонополната комисия и заинтересуваните страни от ЧЕЗ по въпроса и дали и те ще имат въпроси към определеното вещо лице, което да направи експертизата. От ЧЕЗ се иска да предостави пред съда доказателства, че договорът за покупка на предлаганите акции, сключен с "Инерком" на 23 февруари 2018 г., е прекратен на 15 април 2019 г. На "Инерком" ще бъде дадена възможност да вземе становище по договора за прекратяване за покупко-продажбата на акции от страна на ЧЕЗ, е решил още съдът.

Бизнесът предупреди: Кризата за индустрията вече е тук

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 176

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 176

Информацията за състава на бирата става задължителна

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 176

Премиерът притеснен да не избягат инвеститори

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 176

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

автор:Дума

visibility 2

Пороите в Испания взеха шест жертви

автор:Дума

visibility 16

Бахамските острови застрашени от нова стихия

автор:Дума

visibility 160

Спряха фериботите на някои пристанища в Гърция

автор:Дума

visibility 1520

Белезниците чакат

автор:Павлета Давидова

visibility 1065

/ брой: 176

На един протест

visibility 437

/ брой: 176

Олег Косих: "Бесарабски гердан" показва същността ни

автор:Альона Нейкова

visibility 541

/ брой: 176

За престъпленията на комунистическия режим

visibility 523

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ