18 Ноември 2019понеделник11:49 ч.

Четвъртокласници написаха книга

Това е третото издание, което учениците правят под ръководството на своята учителка Румяна Тунева, и е посветено на спорта

/ брой: 122

автор:Дума

visibility 3474

За трета поредна година учениците от (сега) IVб клас на столичното 105 СОУ "Атанас Далчев" създават книга. Тази година темата е за спорта - "Ключът към здравето", и бе представена на техните родители и приятели на тържеството за завършване на учебната година снощи. Четвъртокласниците подготвяха специалната книга, работейки на групи, и всяко едно дете е участвало активно, научи ДУМА от учителката им Румяна Тунева. Те са изпратили екземпляр от своята книга на министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.


"Изданието" включва проучване за това откога са открити данни за появата на спортни занимания, какви видове спорт има, как се подготвят спортистите. Децата са събрали информация за малко популярни и много известни у нас спортове, както и за някои световноизвестни български и чуждестранни спортисти. Направили са проучване и класация на своите любими спортове и спортисти, както и за предпочитанията на родителите си. Интересни са резултатите от изследването за това какво тренират четвъртокласниците и какво са тренирали техните майки и бащи в детска възраст, обясни за ДУМА Румяна Тунева.


Съучениците са провели помежду си конкурси за рисунки и съчинения на тема "Спортът - ключ към здравето". Написали са приказки и стихотворения, посветени на книгите. Най-добрите творби са намерили място в книгата.


"В процеса на подготовката на книгата четвъртокласниците работеха по групи, учеха се на екипна работа, мотивираха се за творчество, приучваха се да стигат до единно мнение чрез гласуване. Занимаваха се с голямо желание и ентусиазъм и сега са горди от резултата. С работата постепенно се засилваше и интересът им към спорта. След началото на дейността за създаването на книгата четири от децата, които не спортуваха, започнаха спортни занимания, а дванадесет се записаха да тренират втори спорт. Така неусетно, но трайно, се формираха усетът и обичта им към физическата активност и здравословния начин на живот", споделя класната ръководителка на децата от IVб г-жа Тунева.


Това е третата книга, която малчуганите от този клас пишат. Преди две години те създадоха книгата "Дето старо не се почита, там за добро недей пита", посветена на семейството. Тогава специален гост на тържеството беше медиаторът на ЕС в България Фани Вучова. Тя бе впечатлена от работата на децата и съдейства със собствени средства книгата да бъде издадена и всяко дете получи луксозно копие. Миналата година творбата на децата "Прозорец към света" бе посветена на книгите и издаването бе финансирано от родители. Тази година училищното настоятелство при 105 СОУ отпусна пари за отпечатването на книгата, научи ДУМА от Румяна Тунева. Столичното 105 СОУ "Атанас Далчев" е с профилирано изучаване на италиански език и изобразително изкуство. Наред със сериозната подготовка в училище, преподавателите и учениците постоянно търсят форми за творческа изява на подрастващите.


Класната ръководителка на IVб клас Румяна Тунева е начален учител в училището от 20 години. Авторка е на сборници по български език, методически разработки по литература, както и на книгата "С мама и татко на училище".Мъгливо, но топло време тази седмица

автор:Дума

visibility 28

Пореден протест срещу Иван Гешев

автор:Дума

visibility 68

Мика Зайкова: Този път българинът няма да мълчи

автор:Дума

visibility 173

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 218

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 221

Автобусните билети поскъпват със 7,6 на сто заради тол таксите

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 221

Разширяват обхвата на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 142

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 197

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 238

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 420

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 219

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ