28 Ноември 2020събота19:50 ч.

Четете и мислете

/ брой: 207

автор:Альона Нейкова

visibility 630

"Модерно е да се чете" - този слоган звучи доста добре, но май не е обективна констатация на обществен феномен. А сякаш е спорно твърдение, в което за пореден път се опитват да ни убедят идеолозите на едноименната кампания. Целта е очевидна - да се провокира интересът на българите към книгите. Фразата обаче е своеобразен апел, но и ясен индикатор на съвременното отношение най-вече на младите към литературата. Днешното поколение комай не желае да си мръдне пръста и да направи дори едно "излишно" движение, без да е сигурно, че ще е в тренда.

За голяма част от тийнейджърите напоследък рядко се превръщат в авторитети техните родители и учители, от които да вземат пример. Включително и по отношение на стремежа да се запознаят с творчеството на нов роден автор или да посегнат към класиците. Но пък се влияят безкрайно от всичко, което правят тъй наречените звезди.

На тази тънка струна вероятно са решили да посвирят и инициаторите на споменатото начинание. Но нима до такава степен родените през последните години са изпуснати за духовното, че трябва да се разчита да посегнат към книгите само с "вдъхновението" от някой влогър или инфлуенсър? Наистина ли трябва да се уповаваме на случайността децата да се натъкнат на дадена известна личност, инцидентно качила в социалните мрежи кадър, на който позира с поглед, вторачен в определено издание? В каква нация се превръщаме, щом се нуждаем и влияем от атрактивни кампании и шумни реклами, за да се събуди нечие позаспало или дълбоко скрито влечение към писаното слово?

Всъщност, няма нищо лошо в този род начинания. Стига поне един човек не просто да се изкуши от факта, че ще му подарят бестселър, ако лайкне страницата на проявата, а и да отвори книгата след това. Както и да поиска сам да си купи друга и наистина да го направи. Не е нормално в XXI век да игнорираме факта, че печатните издания са неизчерпаем източник на знания и верни приятели, които може да са до нас от най-ранно детство до края на живота ни.

Защото, когато спират да четат, хората забравят и да мислят.

Вучич: Завършваме „Турски поток“ до дни

автор:Дума

visibility 130

"Булгаргаз" заплаши със съд "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 227

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 227

Налагат нови ограничения в Лос Анджелис

автор:Дума

visibility 154

Доставят ваксина на „Пфайзер“ в САЩ и Европа

автор:Дума

visibility 184

Англия планира ново затваряне за Нова година

автор:Дума

visibility 308

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 490

Министър Дянков № 2

автор:Велиана Христова

visibility 916

/ брой: 227

Проф. Никола Великов на 90

автор:Кирил Момчилов

visibility 465

/ брой: 227

КОВИД-коалиция срещу здравето

автор:Юри Михалков

visibility 548

/ брой: 227

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ