Червеното вино пази паметта
/ брой: 223
Ново проучване разкрива, че умерената консумация на червено вино защитава паметта на хората, съобщи изданието "Салуд 180". Изследването, публикувано в Journal of Biological Chemistry, изтъква подробността, че червеното вино и зеленият чай съдържат антиоксидант, наречен EGCG, който прекъсва процеса, отключващ болестта на Алцхаймер. Експерти от Университета в Лийдс, Великобритания, посочват, че антиоксидантът променя бета-амилоидните протеини и им пречи да взаимодействат с определен протеин в мозъчната клетка, наречен прион.
Червеното вино е напитка, богата на антиоксиданти, които също така помагат да се предотврати развитието на сърдечно-съдови заболявания и преждевременното стареене, сочат още данните на проучването.