23 Септември 2021четвъртък11:23 ч.

Оказва се, че в Агенцията за експортно застраховане застраховат не само експортна дейност, но и кредитен риск, обяви Кирил Петков

Кирил Петков:

"Червени" лампички светват и при ремонтите на язовири

Заради "спорна практика" започва проверка в Агенцията за експортно застраховане

/ брой: 106

автор:Дума

visibility 1946

"Червени" лампички като в ББР светват и в Държавната консолидационна компания (ДКК), в която са вкарани 600 млиона лева за ремонт на 400 язовира, от които досега са ремонтирани само 10. Това обяви икономическият министър Кирил Петков. От думите му стана ясно, че от днес започва проверка и на Агенцията за експортно застраховане, която, освен застраховки на експорт, изненадващо се оказва, че е застраховала и кредитен риск на компании. Засега са възстановени само 10 язовира и искам да ги прегледам, да видя какво се случва, каза Петков пред БНТ. Той добави, че е странно, че финансирането на ремонта на язовирите е насочено към държавна фирма, която е към Министерството на икономиката.
БСП поиска в края на миналата година Сметната палата да провери и дейността на държавната компания "Монтажи" ЕАД, която преди повече от две години получи чек от 500 милиона лева от ДКК за "спешен" ремонт на 418 язовира. Искането на БСП бе да се направи проверка за периода от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2020 г. От думите на Кирил Петков стана ясно, че сумата е 600 милиона лева. След това, чрез вътрешно възлагане, ДКК даде ремонтните дейности на държавната компания "Монтажи". В края на октомври 2020 г. от думите на бившия министър Лъчезар Борисов стана ясно, че за повече от две години не е ремонтиран нито един язовир. Открити са строителни площадки за 82 обекта, чийто ремонт ще струва 195 милиона лева.
Под "шапката" на ДКК са 17 държавни фирми с различна дейност - от военни заводи през ликвидиране на стари мини до производство на млечни продукти и маркетингови проучвания. Така консолидационната компания управлява огромен финансов ресурс. Собственият капитал на дружеството е около 1,2 милиарда лева, а на управляваните активи - около 1,5 милиарда. Преди дни Петков обяви, че ще смени ръководството на ДКК, което публично никога не се е появявало, а компанията дори няма интернет сайт, въпреки че по документи управлява активи за милиарди.
Министърът открои спорна практика и в Агенцията за експортно застраховане. "Тя също трябва да застрахова малки и средни предприятия в техния износ. Обаче се оказва, че те застраховат не само експортна дейност, но и кредитен риск, което означава, че потенциално може да отидете в тази агенция, да си вземете застраховка за кредитен риск и след това да ходите в ББР и да вземете заем от там. Изчистването на ББР и тази застрахователна агенция, която никой не я е чувал, е важно", добави министърът.


Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ