23 Септември 2021четвъртък11:14 ч.

Ченгета ли сте или да?

/ брой: 193

автор:Лилия Томова

visibility 1762

Комисията по досиетата ще проверява служителите в ДАНС дали са работили за бившата Държавна сигурност, обяви вчера председателят на органа Евтим Костадинов. Те ще бъдат "разглеждани" в един кюп с журналистите от регионалните медии (като че ли в националните всичко си дойде на мястото!), с хората от Фонд "Земеделие", от Агенцията за личните данни, Агенцията по рибарство и аквакултури. Както са подхванали - да се готвят и служителите от отдел "Чистота"!
Добре, хайде да изчислим, доколкото ни е позволено, кой работи в ДАНС?
Като изключим младите агенти - до 30-годишна възраст, другите в ДАНС са някогашните ВКР-та - хората от Военното контраразузнаване. А ВКР, дори някогашните милиционери трябва да го знаят, беше службата, която предизвикваше не само в цивилното население, но и в хората под пагон, както страхопочитание, така и истинско уважение. Защото освен стожер на държавата - да следи зорко врага, нейните кадри "ловяха" и внедрените шпиони и икономически злоупотребители не само в армията, ами дори и в структурите на Генералния й щаб, както и в Министерството на отбраната. Паметливите знаят - абревиатурата ВКР се разчиташе, уж на шега, и като "Вадене на кирливи ризи"...
Кои са още в ДАНС?
Хора от някогашната икономическа милиция (също - Държавна сигурност), от Военното разузнаване (на които все им лепят етикети, че били ченгета, макар че точно те никога не са били към ДС, но нейсе), от Национална служба "Сигурност" и от Националната разузнавателна служба. Всички те до определено време бяха "под шапката" на Държавна сигурност, т.е., както днес ги наричат някои - ченгета.
Всъщност откъде да се вземат в ДАНС хора подготвени, знаещи, можещи, хора, които да  обучат на опита си младите, тези, тридесетгодишните? Не е ли похвално, че "старите ченгета" са в ДАНС? Не е ли отрадно, че не се срамуват от миналото си, защото са работили - някои от тях и днес го правят, за държавата? И не е ли мястото на елитните служители именно в тази агенция? Или национална сигурност не ни трябва, та затова няма да ги оставим да си вършат спокойно и без друго неспокойната работа?
Изтичането на мандата на комисията през 2012 г. не означава изтичане на действието на закона, категоричен беше председателят Костадинов. И подсказа на новите законодатели, че от тяхната воля зависи дали ще бъде прекратено действието й.
Всъщност, дали мястото на архивите - тези черно-бели сенки от миналото, не е наистина в Държавна агенция "Архиви", както прогнозира преди време проф. Бакалов?
Ще видим. Ей я 2012-а, както се казва, вече почти чука на вратата...

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ