22 Февруари 2020събота02:29 ч.

Ченгета ли сте или да?

/ брой: 193

автор:Лилия Томова

visibility 1292

Комисията по досиетата ще проверява служителите в ДАНС дали са работили за бившата Държавна сигурност, обяви вчера председателят на органа Евтим Костадинов. Те ще бъдат "разглеждани" в един кюп с журналистите от регионалните медии (като че ли в националните всичко си дойде на мястото!), с хората от Фонд "Земеделие", от Агенцията за личните данни, Агенцията по рибарство и аквакултури. Както са подхванали - да се готвят и служителите от отдел "Чистота"!
Добре, хайде да изчислим, доколкото ни е позволено, кой работи в ДАНС?
Като изключим младите агенти - до 30-годишна възраст, другите в ДАНС са някогашните ВКР-та - хората от Военното контраразузнаване. А ВКР, дори някогашните милиционери трябва да го знаят, беше службата, която предизвикваше не само в цивилното население, но и в хората под пагон, както страхопочитание, така и истинско уважение. Защото освен стожер на държавата - да следи зорко врага, нейните кадри "ловяха" и внедрените шпиони и икономически злоупотребители не само в армията, ами дори и в структурите на Генералния й щаб, както и в Министерството на отбраната. Паметливите знаят - абревиатурата ВКР се разчиташе, уж на шега, и като "Вадене на кирливи ризи"...
Кои са още в ДАНС?
Хора от някогашната икономическа милиция (също - Държавна сигурност), от Военното разузнаване (на които все им лепят етикети, че били ченгета, макар че точно те никога не са били към ДС, но нейсе), от Национална служба "Сигурност" и от Националната разузнавателна служба. Всички те до определено време бяха "под шапката" на Държавна сигурност, т.е., както днес ги наричат някои - ченгета.
Всъщност откъде да се вземат в ДАНС хора подготвени, знаещи, можещи, хора, които да  обучат на опита си младите, тези, тридесетгодишните? Не е ли похвално, че "старите ченгета" са в ДАНС? Не е ли отрадно, че не се срамуват от миналото си, защото са работили - някои от тях и днес го правят, за държавата? И не е ли мястото на елитните служители именно в тази агенция? Или национална сигурност не ни трябва, та затова няма да ги оставим да си вършат спокойно и без друго неспокойната работа?
Изтичането на мандата на комисията през 2012 г. не означава изтичане на действието на закона, категоричен беше председателят Костадинов. И подсказа на новите законодатели, че от тяхната воля зависи дали ще бъде прекратено действието й.
Всъщност, дали мястото на архивите - тези черно-бели сенки от миналото, не е наистина в Държавна агенция "Архиви", както прогнозира преди време проф. Бакалов?
Ще видим. Ей я 2012-а, както се казва, вече почти чука на вратата...

Облаци и вятър в събота

автор:Дума

visibility 40

„Лафка“ фалира, затварят павилионите от утре

автор:Дума

visibility 245

Предлагат намаление на половина на стажа за отпуск

автор:Дума

visibility 126

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 36

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 185

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1232

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 281

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 356

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ