21 Септември 2020понеделник18:05 ч.

Ченгета ли сте или да?

/ брой: 193

автор:Лилия Томова

visibility 1458

Комисията по досиетата ще проверява служителите в ДАНС дали са работили за бившата Държавна сигурност, обяви вчера председателят на органа Евтим Костадинов. Те ще бъдат "разглеждани" в един кюп с журналистите от регионалните медии (като че ли в националните всичко си дойде на мястото!), с хората от Фонд "Земеделие", от Агенцията за личните данни, Агенцията по рибарство и аквакултури. Както са подхванали - да се готвят и служителите от отдел "Чистота"!
Добре, хайде да изчислим, доколкото ни е позволено, кой работи в ДАНС?
Като изключим младите агенти - до 30-годишна възраст, другите в ДАНС са някогашните ВКР-та - хората от Военното контраразузнаване. А ВКР, дори някогашните милиционери трябва да го знаят, беше службата, която предизвикваше не само в цивилното население, но и в хората под пагон, както страхопочитание, така и истинско уважение. Защото освен стожер на държавата - да следи зорко врага, нейните кадри "ловяха" и внедрените шпиони и икономически злоупотребители не само в армията, ами дори и в структурите на Генералния й щаб, както и в Министерството на отбраната. Паметливите знаят - абревиатурата ВКР се разчиташе, уж на шега, и като "Вадене на кирливи ризи"...
Кои са още в ДАНС?
Хора от някогашната икономическа милиция (също - Държавна сигурност), от Военното разузнаване (на които все им лепят етикети, че били ченгета, макар че точно те никога не са били към ДС, но нейсе), от Национална служба "Сигурност" и от Националната разузнавателна служба. Всички те до определено време бяха "под шапката" на Държавна сигурност, т.е., както днес ги наричат някои - ченгета.
Всъщност откъде да се вземат в ДАНС хора подготвени, знаещи, можещи, хора, които да  обучат на опита си младите, тези, тридесетгодишните? Не е ли похвално, че "старите ченгета" са в ДАНС? Не е ли отрадно, че не се срамуват от миналото си, защото са работили - някои от тях и днес го правят, за държавата? И не е ли мястото на елитните служители именно в тази агенция? Или национална сигурност не ни трябва, та затова няма да ги оставим да си вършат спокойно и без друго неспокойната работа?
Изтичането на мандата на комисията през 2012 г. не означава изтичане на действието на закона, категоричен беше председателят Костадинов. И подсказа на новите законодатели, че от тяхната воля зависи дали ще бъде прекратено действието й.
Всъщност, дали мястото на архивите - тези черно-бели сенки от миналото, не е наистина в Държавна агенция "Архиви", както прогнозира преди време проф. Бакалов?
Ще видим. Ей я 2012-а, както се казва, вече почти чука на вратата...

Доживотен затвор без право на замяна по делото „Сарафово“

автор:Дума

visibility 35

Калоян Методиев напуска Президентството

автор:Дума

visibility 63

Лекар от София ще помага в болницата в Гоце Делчев

автор:Дума

visibility 51

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 129

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 246

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 337

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 206

Как търпим това десет години?!

visibility 1292

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 620

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 840

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ