29 Септември 2020вторник20:28 ч.

Ченге читател

/ брой: 164

автор:Ралица Николова

visibility 1080

Първата грама на посланик Джеймс Уорлик изтече от "Уикилийкс" преди два дни. Не че докладите на сегашния пратеник на Вашингтон се различават значително от писанията на предшествениците му, но не може да не отбележим заслугите на Уорлик за дипломацията от ченгесарки тип. Освен че американецът е в пъти повече ченге, отколкото дипломат, още в първите изречения става ясно, че той е много повече читател, отколкото посланик. Информацията, която тече от посолството в София към правителството във Вашингтон, прилича на доста недодялан преглед на печата и на криминалните сводки в новинарските тв емисии. Докладът на Уорлик изобилства от изрази като "големи риби", "босове", "първи рунд", "стара гвардия политици". Чудесен речник за кримирепортерите, но не и за дипломат от кариерата, който пише официални грами за политическата обстановка.
Не може да не отбележим, че всички коментари и умозаключения на "посланика" се основават само върху негови разговори с вътрешния министър и върху заглавия от вестници. Дали е професионално подобно отношение? Или просто на американците в момента им е нужен именно читател в България. Който да се прави на лошото ченге, привиквайки на килимчето вътрешния министър да докладва. Ясно е, че тези срещи са абсолютно неофициални, но пък са достатъчни за работата на един посланик.
Дали за шефовете му във Вашингтон е достатъчно качествена информацията, че главният прокурор е "назначен от социалистите"? Или че "главата на Октопода" е "олигарх", "недосегаем поради голямото си състояние, политическо влияние и връзки със специалните служби"? Дали да вярваме, че Уорлик, който продължава да се нарича посланик, не знае за близките бизнес отношения в миналото между Борисов и Алексей Петров? Или тази информация би трябвало да е потекла към САЩ още по времето на Джон Байърли?
Страховити и унизителни за държавата ни изводи можем да направим от грамите на Уорлик. Докладите на Байърли и Макълдауни ясно показаха, че Вашингтон възприема Борисов като държавник без позиция, когото лесно могат да напътстват, стига достатъчно да четкат егото му. Уорлик е "друга бира" - той е ченге, чиято функция единствено е да чете вестници и да раздава присъди. Неговата работа няма нищо общо с високата дипломация, с информацията, която трябва да набавят и анализират посланиците на всяка държава.    
Защо е унизително? Ами защото Вашингтон явно си дава сметка, че освен от ченгеджийски подход сегашната власт в България от друго не разбира. Че няма нужда от "четене между редовете", защото Цветановият мозък не може да стигне второто ниво. Ясно е, че и нивото на Уорлик не е по-високо.
Просто защото няма нужда. Физкултурник и пожарникар управляват държавата и са готови да слушкат и папкат, без да мислят, щом американският батко ги погали по главичките.
Имаме си ченге и телeвизионен зрител начело на държавата. Защо да се пъне Големият брат и да командирова в София нещо повече от ченге и читател?

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

Оттеглиха проекта за продажба на лекарства от машина

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 5

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 4

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 3

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 2

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ