05 Април 2020неделя21:08 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Чавес ще управлява с декрети

Опозицията го обвинява в намерението да установи "еднолична диктатура"

/ брой: 289

автор:Дума

visibility 170

Президентът на Венецуела Уго Чавес поиска от парламента да му бъде разрешено в продължение на 18 месеца да управлява с декрети под предлог, че страната се нуждае от извънредни мерки след опустошителните наводнения, съобщи Ройтерс.
Той обяви, че един от първите му декрети ще бъде за увеличаване на данъка върху продажбите, за да увеличи постъпленията в хазната и да осигури помощ за останалите без дом след наводненията 130 хиляди венецуелци. Възможно е Чавес да реши да девалвира паричната единица на страната. В парламента в момента чака одобрение закон, който позволява да се експроприират необитаеми имоти в градовете, както и закон за контрол върху интернет и закон за отнемане на част от печалбите на банките. Намеренията на президента да осигури жилища на бездомните доведе до слухове за нова вълна на национализация на поземлени имоти в страната, изтъква Ройтерс.
Опозицията в страната подозира, че Чавес иска да избегне проблеми с новоизбрания парламент, който ще се събере за първото си заседание на 5 януари. След състоялите се през септември избори около 40 на сто от местата в 165-членния парламент бяха заети от представители на опозиционните партии. Те обвиняват Чавес, че с искането да управлява с президентски декрети Чавес "готви преврат срещу конституцията" и се опитва да се превърне в диктатор.
Минути преди да обяви, че иска да управлява с декрети, което на практика му осигурява неограничена власт в страната, Чавес разведе представители на местните телевизии из президентския дворец, в който в момента са настанени и бездомни семейства. Благодарение на крайния си популизъм Чавес все още може да разчита на значителна подкрепа сред най-бедните слоеве на населението, посочва Ройтерс.
В момента парламентът е доминиран от Единната социалистическа партия на Венецуела, чийто председател е самият Чавес, и е много вероятно законът, който ще разреши на президента да управлява с декрети, да бъде приет. Досега Чавес три пъти е прибягвал до този вариант през 11-те години на своето управление. През тези периоди с декрет са били приети около 100 закона, в това число за национализация на част от петролния сектор на страната и за увеличаване на броя на съдиите във Върховния съд на Венецуела.
 

Кратки новини

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 65

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 65

/ брой: 65

Българите в Англия се опасяват от криза

автор:Галя Кларк

visibility 42

/ брой: 65

"Питайте Пирински, например"

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ