19 Април 2024петък03:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

"Частично" ни пробутаха Истанбулската конвенция

Освен България, още шест страни от Източна Европа отказват да приемат спорния документ

/ брой: 192

автор:Виктор Турмаков

visibility 175

Тихомълком, както бихме казали тук - по терлици - на 1 октомври в сила в ЕС в сила влезе Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по-позната ни като Истанбулската конвенция (Накратко - ИК). Поне на теория тя защитава жените от социалния порок на домашното насилие, но както е известно, дяволът се крие в детайлите.
Истанбулската конвенция е един от многото примери за институционализиране на така наречената "идеология" и на третия пол. Биологичния пол бива заклеймен като нещо закостеняло, демоде и всъщност социална конструкция - поведение наложено външно от обществото, a не обусловено от хромозомите. Накратко дава се избор на индивида да не е само момче или момиче, а нещо трето измежду няколко десетки варианта. Същевременно се въвеждат спорни термини като "Родител 1" и "Родител 2" вместо класическите баща и майка, което, както и да се гледа на нещата, е крачка напред към легализирането на еднополовите бракове. Не на последно място ИК предполага създаване на нови държавни, наднационални, европейски органи - още администрация и бюрокрация, още никому ненужно подчиняване на държавите на наднационалните институции.
В България документът беше посрещнат изключително негативно от обществото. БСП последователно се обяви срещу въвеждането на ИК, влизайки дори в

пререкание с ПЕС

в Брюксел. Църквата и другите религиозни институции също се обявиха против. Благодарение на ГЕРБ и други криворазбрано европейски партии конвенцията беше гласувана не беше ратифицирана. Стигна се до там през 2018 година Конституционният съд да обяви документа за противоречащ на основния закон на Република България.
Междувременно според Конституцията на България (чл. 5, ал. 4), "международните договори, единствено ако са ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната". Дотук с празните приказки, че ИК имала предимство пред нормите на вътрешното законодателство, които им противоречат.
Междувременно освен България още

пет държави не са ратифицирали

Истанбулската конвенция - Чехия, Словакия, Унгария, Латвия и Литва.  Страните от Източна Европа, които са социално консервативни и не обичат твърде голяма намеса от големите братя в Брюксел, се обявиха против цялата история. Но и големите братя в Брюксел не се отказаха да налагат своето - така през 2021 година  Съдът на ЕС постанови, че Обединението като цяло може да ратифицира конвенцията с гласуване на квалифицирано мнозинство, а не с единодушие, заради отказа на някои държави да я приемат.
И така стигаме до настоящия

"висящ" момент

Благодарение на обществото, религиозните организации, не на последно място Българската социалистическа партия и особено на Конституционния съд, се стига поне до половинчато решение - ИК ще се прилага в страната ни единствено в частите, които са обект на европейска компетентност.
Те се отнасят до сътрудничеството по наказателноправни въпроси, обучението на служители, работещи с жени, обект на насилие, провеждане на кампании срещу насилието и предвиждането на санкции срещу извършителите, а също и по отношение на убежището и забраната за връщане на жени, бягащи от насилие, в държавите им по произход.
Междувременно частите от обществото ни, които говорят, че трябва задължително да се приеме ИК, защото иначе "Ганьо щял да си бие жената и детето", трябва да си спомнят, че в страната ни има действащ Закон за защита срещу домашното насилие. А също така, че в страните изцяло приели Истанбулската конвенция няма намаляване на равнищата на домашно насилие. Но затова пък започват да преподават някакви луди неща в училищата като възможност на 13 години да си сменяш пола.
Да обърнем внимание и на другите държави, които не са ратифицирали ИК. В Унгария първоначално подписаха документа, но много скоро след това допълниха основния си закон така, че семейството е само между мъж и жена. Виктор Орбан не случайно се е позиционирал като защитник на традиционните ценности. Поне докато стои начело на страната, а като гледаме изборните резултати и рейтингите, така ще остане и занапред, ИК няма да мине в Маджарско.
В Латвия комисията по външни работи на Сейма отказа ратифициране на Истанбулската конвенция. "Насилието трябва да бъде изкоренено с всички възможни средства, но

не трябва да пренебрегваме рисковете

и задълженията, произтичащи от двусмислени и противоречиви закони и разпоредби", каза председателят й Рихард Колс.
В съседна Литва, местните депутати се съгласиха да отнесат до Конституционния съд  въпроса за съответствието на Истанбулската конвенция с основния закон на Литва като съдиите дадоха тежката си дума. Очаквано предложението беше отхвърлено от воле - чл. 110 от Основния закон гласи, че "държавата защитава и подкрепя брака - съюза на мъжа и жената, семейството, правата на родителите и децата". Не трябва да се подценява и ролята на Католическата църква, обявила се против. Литовците отстъпват по религиозност единствено на съседите си поляци, а и едно от имената на страната им е "Земята на Света Дева Мария". В местното интернет пространство са категорични, че ако Мария всъщност беше Марио, нямаше да стане Богородица.  
Интерес представлява случващото се в Словакия, където в събота парламентарният вот беше спечелен от Роберт Фицо - председателят на партия СМЕР-Социалдемокрация. Една от всичките причини за победата му беше неговият категоричен отказ да ратифицира Конвенцията и да се вкара джендър идеологията в училищата. В един от предизборните си клипове той изравни със земята шефа на местните либерали Михал Симичка: "Докато прогресивният Мишо не реши дали днес е момче, момиче или хеликоптер, за нас джендър идеологията в училищата е неприемлива и бракът е уникален съюз между мъж и жена".
Нищо чудно, че социалдемократите се завръщат на власт на бял кон, благодарение на платформа, основана на

здрав разум

- и в обществото - срещу джендъра, и във външно отношение срещу въоръжаването на Украйна, опазването от мигрантски натиск и от своеволието на развилнелите се еврократи в Брюксел.
Председателят на БСП Корнелия Нинова беше един от първите политици в Европа, честити победата му. "Когато двамата се срещнахме преди 6 години, си подадохме ръка за борба срещу мигрантската политика на ЕС и срещу пълзящото налагане на трети пол извън мъж и жена. Тогава ни нарочиха за черните овце в нашето европейско семейство ПЕС. Но това не ни спря. Макар и късно, макар и трудно, нашите възгледи започват да  побеждават. Словакия прогледна и се изправи срещу неолиберализма. Дано и България скоро", написа тя в социалните мрежи.
В Словакия борбата срещу Истанбулската конвенция ще продължи, особено ако Фицо успее да събере на власт лява и национално ориентирана коалиция. В България съпротивата ще продължи също, като БСП, както винаги, ще бъде в челните й редици. За момента е постигнато Истанбулската конвенция да не се прилага изцяло. Надяваме се в бъдеще - изобщо.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ