12 Август 2020сряда14:50 ч.

Чакайте още успехи

/ брой: 129

автор:Ева Костова

visibility 591

Кажете ми, като премина 15 лева, толкова съм отделила за ядене, казва възрастна жена на касата в магазина. Днес дават пенсиите. На опашката зад нея сме все такива "лимитни" нещастници.

66 процента от българите ще изхарчат по-малко това лято в сравнение с миналото, сочи международна анкета. Е, как да харчат, като нямат какво. А което изхарчат, ще e основно за храна. Този всеизвестен белег за бедност се очертава не само по време на изолацията, защото беше факт и далеч преди нея, както ще бъде очевидно и далеч след нея. 

Данните сочат още, че коронавирусът анулира плановете за лятото на поне половината ни сънародници. За голяма част от тях и без друго ваканцията, особено в чужбина, е непосилен лукс, да не говорим за покупката на нова вещ. Днес вече се прибавя и новата криза заради пандемията, която омете спестяванията, вкара хората в нови кредити, за да оцеляват, рязко вдигна безработицата. 

Въпреки хвалбите на социалното министерство за овладяване на ситуацията на пазара на труда, който понесе най-жестоките удари заради вируса, са факт данните на НСИ и Агенцията по заетостта. От тяхното специално наблюдение заради КОВИД-19 от февруари насам става ясно, че новорегистрираните безработни са 204 500, а постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда са едва близо 106 000. По широко рекламираната от управляващите мярка 60/40 за запазване на заетостта и доходите до края на юни са изхарчени само около 14% от заделения за нея ресурс от 1 милиард лева. Доколко тя е ефективна, говорят тъкмо данните за безработицата.

Сега очакваме новата порция "успехи" на властта с новия дизайн на мярката, която стартира преди броени дни. Докато хората се надяват икономиката да живне и да заживеят по-добре, в свой стил премиерът Борисов "успокоява", че тежките времена предстоят. Някъде към края на годината, уточнява той. Като че ли не вижда, че и днес е вече тежко. Той, повелителят на кризите, знае това най-добре. Нали сам ги докарва...

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 153

За първи път от 11 години Великобритания е в ресеция

автор:Дума

visibility 113

Доналд Тръмп забрани приложението TikTok

автор:Дума

visibility 124

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ