01 Ноември 2020неделя04:16 ч.

Чака ли ни промяна "баби с жаби"?

Това, което се предлага за пенсионирането, не е онова, за което говорихме, твърдят синдикатите

/ брой: 164

автор:Ева Костова

visibility 1584

Преди време синдикалната експертка на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова оприличи проекта за пенсионната реформа на сега управляващите на буламач "баби с жаби", събрани на едно място. Това, което се предлага, не е онова, за което говорихме като пенсионна реформа, и ние нищо не сме подкрепили, категорична бе Зайкова. От една страна, махаме тавана за осигуровките за безработицата, а от друга - увеличаваме осигурителната основа с още три години и какво правим - нищо. Така се аргументира Зайкова във връзка с повишаването на осигурителния стаж с три години от 1 юли 2011 г.
Какво се промени в условията на труд на миньорите, на летците, че им увеличаваме осигурителния стаж, попита още Зайкова. Тя бе категорична, че има места, където нищо не може да се промени, защото просто трябва да се запази здравето на човека. Иначе бихме могли да напишем пенсионната реформа в един ред -

ще работите, докато умрете

коментира още експертката. Стига да има кой да ви наеме при тази безработица, след като проблемът с равнището на заетостта при младите хора до 29 години и тези от 55 години нагоре е катастрофално, добави тя. Зайкова отсече, че този закон не е готов да влезе нито в тристранката, нито в МС, още по-малко в парламента.
В концепцията много неща наистина куцат, изтъкнаха и от другия голям синдикат - КНСБ. В нея има постановки, които тепърва трябва да се дискутират, а изневиделица да се сменя моделът е опасно, предупреждават отдавна специалисти по пенсионната реформа, членове на различни от ГЕРБ партии, депутати.
Обаче кабинетът на Бойко Борисов изведнъж се разбърза - до края на юли предстои да приеме промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от социалното министерство. През това време из татковината тръгнаха едни кръгли маси по темата за новия пенсионен модел. И вече близо месец още текат. За да стане ясно, че отнемането на осигурителни права ще продължи.

Първи го отнесоха самоосигуряващите се

Те ще могат да правят вноски авансово само върху минималния осигурителен доход, пък после ще се декларират реалните пари, които уж ще се връщат. Според действащото законодателство сега те имат право да избират да се осигуряват върху суми между минималния и максималния осигурителен доход. Мотивите за промяната се облякоха в благовидната премяна на "предотвратяването" на получаване на обезщетения, които не отговарят на реалните доходи на осигурените. В "реални" граници така щели да се вкарат и обезщетенията за бременност, майчинство, болест. Промените предвиждат да се уеднаквят условията за придобиване на право на парични обезщетения, като всички се изчисляват от 12-месечен период, предхождащ възникването на правото. Болничните в момента се смятат върху 6 месеца, безработицата - за 9, а бременност и раждане - за една година.
Независимо дали осигурителният доход на една самоосигуряваща се жена e 420 или 2000 лв., тя ще получава едва по 378 лв. на месец (90% от 420 лв.) - за период до една година след излизането си в майчинство (до момента, в който данъчната й декларация бъде подадена и обработена). Чак след това ще й бъдат изплатени всички дължими суми, са изчислили експертите на Български хелзингски комитет. Онези хора, които ползват болнични по-често, сред които много увредени и с хронични заболявания, също биха пострадали тежко от тези промени, изтъкват още в протестната си декларация защитниците на човешките права, които прогнозират

негативни последици от подобно посегателство

в социалната сфера.
По повод предложенията за промени в условията за пенсиониране, анонсирани от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, ръководството на КНСБ възрази остро, че нито едно от аргументираните предложения и искания на синдиката не получи развитие, нито беше публично коментирано от представителите на властта.
Категорично заявяваме, че няма да допуснем модернизирането на пенсионната система и подобряването на финансовата й стабилност да се осъществи само чрез прехвърляне цялата тежест на финансовата ситуация отново единствено върху хората на труда, предупредиха от КНСБ.
Заявеният от министъра вариант за увеличение на осигурителния стаж, при това наведнъж с 3 години от 1 юли 2011 г., който според министъра е избран с участието на социалните партньори, никога и по никакъв повод не е бил подкрепян от КНСБ, бяха категорични синдикалистите. Затова тези дни те ще определят и

бъдещите синдикални действия

във връзка със създалата се ситуация.
Запазва се възможността за закупуване на стаж за времето на образованието, пише още в законопроекта с промените. Обаче тези, които са навършили общата възраст за пенсиониране, но на които не им достига осигурителен стаж, могат да го закупуват, но периодът, за който могат да го направят, се намалява от 5 на 2 години. Премахва се и възможността откупуването да става разсрочено. В момента хората могат да "изплащат" стажа чрез определени от НОИ ежемесечни удръжки от пенсията.
Нова промяна с минусов знак е предвидена и при изчисляване размерите на пенсиите при осигурителен стаж от различни категории труд. Този стаж ще се превръща само като три години осигурителен стаж от първа категория или четири години от втора се зачитат за пет години стаж от третата, най-масовата, категория.
Увеличаване на заетостта, успешно осъществяване на промените в пенсионната система и подобряване на социалната защита на работниците и служителите в предприятията са сред целите, които си поставя МТСП за следващите месеци. Това

бодро рапортува министър Тотю Младенов

по повод една година управление на ГЕРБ. Отново бе повторена мантрата "намаляване на заетите в "сивата" икономика и по-ефективно усвояване на средствата по оперативните програми".
Трябва да укрепим пенсионната система с мерките, които предлагаме, ако искаме хората да получават по-адекватни пенсии, заяви министърът. Заветни думи в бъдеще време, които днес ни греят, ни топлят адекватно. Планираните промени в пенсионната система трябва да бъдат направени, за да не се налагат след година още по-драстични мерки, внушава на електората Младенов. По-драстични от сегашните ли?  
Въпреки кризата, правителството успя да постигне да не се намаляват пенсиите, заплатите, социалните придобивки и да не се увеличават данъците, похвали се още министърът. Правилно. Само че не ги и увеличи, не се вижда крайният срок за това и догодина. По-яркото постижение на сега управляващите е намаляващата безработица. Или спестените над 2 млн. лв. на месец разходи за помощни средства за хора с увреждания.
Правителството показа на синдикатите, че невинаги държи да получи съгласието им и това сигурно ги амбицира да остояват "фронтовата линия". Зад нея са хилядите им членове обаче, нека не забравят това. 

НЦИОМ: 43% за определен период без осигуровки

43% от българите твърдят, че за определен период са работили без осигуровки, сочат резултатите от изследване на НЦИОМ за предстоящите промени в пенсионната система. Като основна причина за това е посочвана безработицата. 15% от участвалите в проучването сочат, че са били безработни и регистрирани в бюрата по труда, а 7% са били безработни, но не са били регистрирани. 21% от интервюираните уточняват, че в периода, за който не са били осигурени, са работили, без да им е внасяна осигуровка. Най-често без осигуровки са работили мъжете, респондентите със средно и основно образование и живеещите с големи лишения.
Всеки трети от интервюираните е сигурен, че ще успее да събере необходимия осигурителен стаж при пенсиониране. 26% очакват, че няма успеят. 41% не могат отсега да преценят. Такъв отговор дават предимно млади хора на възраст до 39 г. Най-често допускат, че ще успеят да съберат необходимия им осигурителен стаж мъжете, високообразованите респонденти, хората на възраст между 40 и 60 г. и заможните българи. Опасения изказват основно лица от малцинствата, нискообразовани и бедни.
Две трети от работещите твърдят, че когато съберат необходимия брой точки и достигнат възрастта за пенсиониране, ще се пенсионират. Едва 6% от заетите в момента са на мнение, че не биха се пенсионирали, дори да отговарят на всички изисквания.


 

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ