15 Септември 2019неделя12:49 ч.

Няколко думи

Чадър за Велика Албания

/ брой: 88

автор:Юри Михалков

visibility 1079

С благословията на САЩ и ЕС в момента се извършва такова парцелиране на Западните Балкани, при което ясно се очертават контурите на Велика Албания. 

Съдете сами. На среща в Тирана албанският премиер Еди Рама и косовският президент Хашим Тачи се обявиха за създаването на "албанско пространство без граници под евроатлантическия чадър". Двамата са обсъдили също как това пространство да прилапа населената с албанци Прешевска долина в Южна Сърбия с довода за "коригиране на историческите несправедливости". Преди това Тачи каза, че никой не трябвало да се страхува от обединение между Косово и Албания, и дори дръзна да дава акъл на Сърбия, че ако дадяла Прешевската долина, щяла да бъде по-близо до ЕС. Отделно по-рано тази година Албания и Косово тръгнаха към цялостно премахване на границата по шенгенски принцип. Те вече подписаха споразумение за съвместен, тоест единичен, а не двоен контрол на границата. За нейното преминаване ще е достатъчна само лична карта. 

Отлично, ще кажат някои, падат граници, интеграцията напредва, облекчава се движението на стоки, капитали и хора. Евроатлантически рай градят албанците в Западните Балкани.

Само че се гради не рай, а се изравят вражди от миналото с облагодетелствани и потърпевши. Да вземем т.нар. косовски въпрос. Евросъюзът под диктовката на Германия отхвърля размяната на територии и прекрояването на границите като формула за разрешаването на спора между Косово и Сърбия. Но отпадането на границата между Албания и Косово не е ли именно нейното прекрояване. Досега не сме видели Берлин и Брюксел да скочат срещу двете албански държави. В двете столици и във Вашингтон казват, че това е обединение на един народ, но защо тогава се отрича правото на обединение на сърбите от Северно Косово и Република Сръбска със Сърбия? 

Освен това обединяват се страни с най-висока престъпност в региона, а и в Европа. Но понеже под натиска най-вече на САЩ целта е да се парцелират сферите на влияние и Русия да се изгони от региона, обединението на престъпността под евроатлантическия чадър е нещо, което може да се приеме.

Да поразсъждаваме малко и за албанския фактор като такъв. Апетитът идва с яденето. Нищо чудно утре Албания и Косово, подстрекавани от САЩ, да заработят за обединението с албанците от Северна Македония и Черна гора. Ами това си е Велика Албания и контурите й, както виждаме, вече се сглобяват. Уж бяхме погребали "великите държави" от барутното балканско минало, ама ето, че оттам може да изскочи Велика Албания. 

Няма да стане, НАТО и ЕС няма да го позволяват, ще възразят някои. То Гърция и Турция са в НАТО, но Алиансът не им попречи да се хванат гуша за гуша заради Кипър. Относно пък втория фактор, хайде да си "отпушим" мисълта - ЕС не иска западнобалкански таралеж в гащите.    

Бизнесът предупреди: Кризата за индустрията вече е тук

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 176

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 176

Информацията за състава на бирата става задължителна

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 176

Премиерът притеснен да не избягат инвеститори

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 176

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

автор:Дума

visibility 2

Пороите в Испания взеха шест жертви

автор:Дума

visibility 16

Бахамските острови застрашени от нова стихия

автор:Дума

visibility 160

Спряха фериботите на някои пристанища в Гърция

автор:Дума

visibility 1520

Белезниците чакат

автор:Павлета Давидова

visibility 1065

/ брой: 176

На един протест

visibility 437

/ брой: 176

Олег Косих: "Бесарабски гердан" показва същността ни

автор:Альона Нейкова

visibility 541

/ брой: 176

За престъпленията на комунистическия режим

visibility 523

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ