09 Август 2020неделя20:10 ч.

Синдикалист:

Бюджетът за 2011 г. е социално застинал

Болни и необразовани хора не могат да правят силна и модерна икономика, коментира лявата депутатка Емилия Масларова

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 877

Бюджетът за 2011 г. не е приемлив, тъй като за поредна година се предвижда замразяване на почти всички социални плащания. Това каза Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ. Вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проекта за бюджет.
По думите му предвиденото замразяване на доходите не е само за 2011 г., но е и за 2012 г., а за голяма част от социалните плащания и за 2015 г. Ненков обясни, че става дума за замразени средства за работни заплати, замразени размери на пенсии, както и на обезщетения и социални помощи.
Това е социално застинал бюджет, заяви Ненков. Той смята, че реалният размер на парите, които хората получават, ще е по-нисък, защото все пак има около 4% годишна инфлация. Той прогнозира, че ще се задълбочи тенденцията за увеличаване на броя на т. нар. работещи бедни.
Синдикатите продължават да настояват за въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната заплата, и за въвеждането на някои данъци, които бяха предвидени в антикризисния пакет, който все още отлежава в парламента. Ненков даде за пример дискусиите за данък лукс и предложи обсъждане на облагането с по-висок акциз на потреблението на електрическа енергия над определено ниво и на данък върху финансовите транзакции.
Синдикати, работодатели и правителство започнаха обсъжданията по бюджета и данъците за догодина. Днес проектът се очаква да влезе за разглеждане в Министерския съвет.
Както се очакваше, много спорове предизвика запазването на рестриктивния режим за обезщетенията за отпуск по болест, които увеличават разходите за бизнеса. Мярката, въведена като антикризисна за 2010 г., ще действа и през следващата - работодателите ще продължават да плащат първите три дни от болничните, е записано в проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г. През трите първи болнични дни работниците ще получават 70% от заплатата си.
Това, което се очертава като бюджет за 2011 г., във варианта, който е известен на този етап, ще задълбочи кризата в страната още повече. Това заяви народният представител от Коалиция за България Емилия Масларова вчера. Според нея ситуацията ще стане по-тревожна в структуроопределящи сфери като образованието и здравеопазването. По думите й болни и необразовани хора не могат да правят силна и модерна икономика. Масларова смята, че проектът за бюджет трябва да бъде преосмислен.  


Голяма група от КНСБ - представители на федерации, синдикати, съюзи и регионални съвети, ще участва днес в мащабна Европейска демонстрация в Брюксел под мотото "Не на лишенията! Работните места и икономическият растеж - приоритет!".
Синдикалистите ще поставят искания за конкретни мерки за създаване на заетост с качествени работни места и стимулиране на икономическия растеж в страните от ЕС.

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 151

Бедствено положение в хасковски общини заради пожар

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 151

Над 250 жалби са получени в парламента

автор:Аида Паникян

visibility 52

/ брой: 151

Протестно автошествие задръсти пътя към Калотина

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 49

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 43

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 43

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ