01 Ноември 2020неделя03:57 ч.

Бюджетът на Габрово - "Нищо, но от сърце"

Липсват идеи за приоритетни политики, възмутени са общинските съветници от левицата

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 790

В приетия от ГЕРБ бюджет на община Габрово за 2020 г. не са отразени най-важните проблеми на хората и липсват приоритети, заявяват в обща позиция общинските съветници от БСП и АБВ. Според тях липсват идеи за приоритетни политики, а финансовата рамка е разработена на принципите: "Продължение на досегашното", "Всеки да се спасява, както може" и "Нищо, но от сърце".

Общинските съветници са възмутени, че в бюджета липсват мерки за решаването най-големия проблем на Габрово - демографската катастрофа. От БСП се възмущават, че не са приети предложенията им за премахване на таксите за детски ясли, за градини и млечната кухня. "Парите за общината се повишават с 6 милиона лева, като половината от тях са от държавната субсидия за заплати, а другата - от вдигане на местните данъци и такси. Не става ясно обаче как приоритетно са разпределени тези средства", отбелязва се в позицията.

Съветниците се възмущават, че предложението за "Културен чек", което по никакъв начин не нарушава макрорамката на бюджета, отново не е прието. Сумата за младежки дейности е символична - едва 30 000 лв. Липсва приоритетно финансиране на обществения транспорт, транспортната схема и организацията на движението, не е посочено и как ще се използват ефективно средствата от "Синя зона". "Фирмата "Общински пътнически транспорт" е пред колапс. Проблемите са свързани със стари автобуси, липса на кадри, неизпълнени курсове от разписанието, огромни задължения. Няма никаква идея за нейното бъдеще. Налице са поредните обещания за нови автобуси, но не е ясно ще ги има ли през тази година. Не е ясно прави ли се нова транспортна схема, ще се подобри ли обслужването или напротив", обобщават социалистите. Според тях новата "Синя зона" е без ясна концепция и няма да реши проблемите с паркирането в централната градска част, дори може да ги задълбочи, защото не е осигурена с редовен и точен градски транспорт, а за изграждането на обществени паркинги не са заделени средства. Това ще провокира нови конфликти, категорични са съветниците от БСП и АБВ.

В новия бюджет парите за ремонт на инфраструктурата в кварталите и малките населени места са недостатъчни. Няма свежи идеи за развитието на общинската собственост. Не се търсят инвеститори, липсва конкретна политика за общинските жилища. Приходите от собственост са малко, но не се търси увеличаването им, възмущават се общинските съветници.

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ