21 Септември 2021вторник02:39 ч.

Бюджетът на Габрово - "Нищо, но от сърце"

Липсват идеи за приоритетни политики, възмутени са общинските съветници от левицата

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 685

В приетия от ГЕРБ бюджет на община Габрово за 2020 г. не са отразени най-важните проблеми на хората и липсват приоритети, заявяват в обща позиция общинските съветници от БСП и АБВ. Според тях липсват идеи за приоритетни политики, а финансовата рамка е разработена на принципите: "Продължение на досегашното", "Всеки да се спасява, както може" и "Нищо, но от сърце".

Общинските съветници са възмутени, че в бюджета липсват мерки за решаването най-големия проблем на Габрово - демографската катастрофа. От БСП се възмущават, че не са приети предложенията им за премахване на таксите за детски ясли, за градини и млечната кухня. "Парите за общината се повишават с 6 милиона лева, като половината от тях са от държавната субсидия за заплати, а другата - от вдигане на местните данъци и такси. Не става ясно обаче как приоритетно са разпределени тези средства", отбелязва се в позицията.

Съветниците се възмущават, че предложението за "Културен чек", което по никакъв начин не нарушава макрорамката на бюджета, отново не е прието. Сумата за младежки дейности е символична - едва 30 000 лв. Липсва приоритетно финансиране на обществения транспорт, транспортната схема и организацията на движението, не е посочено и как ще се използват ефективно средствата от "Синя зона". "Фирмата "Общински пътнически транспорт" е пред колапс. Проблемите са свързани със стари автобуси, липса на кадри, неизпълнени курсове от разписанието, огромни задължения. Няма никаква идея за нейното бъдеще. Налице са поредните обещания за нови автобуси, но не е ясно ще ги има ли през тази година. Не е ясно прави ли се нова транспортна схема, ще се подобри ли обслужването или напротив", обобщават социалистите. Според тях новата "Синя зона" е без ясна концепция и няма да реши проблемите с паркирането в централната градска част, дори може да ги задълбочи, защото не е осигурена с редовен и точен градски транспорт, а за изграждането на обществени паркинги не са заделени средства. Това ще провокира нови конфликти, категорични са съветниците от БСП и АБВ.

В новия бюджет парите за ремонт на инфраструктурата в кварталите и малките населени места са недостатъчни. Няма свежи идеи за развитието на общинската собственост. Не се търсят инвеститори, липсва конкретна политика за общинските жилища. Приходите от собственост са малко, но не се търси увеличаването им, възмущават се общинските съветници.

Хаос с лекарствата в КОВИД-зоните

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

Инициативен комитет издига Радев и Йотова за нов мандат

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 181

Прокуратурата проверява нападение над ваксинационен пункт

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 181

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 181

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 181

Моите песни

visibility 112

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 187

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 336

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 155

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ