15 Юли 2020сряда01:34 ч.

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 587

Постъпленията от ДДС са нараснали в разгара на извънредното положение през април, когато у нас бяха затворени много търговски обекти, хотели и ресторанти. Приходите по това перо към края на април са 2,45 млрд. лв., което е с 67 млн. лв. повече от същия период на миналата година, става ясно от бюлетина за изпълнението на бюджета на финансовото министерство. Общо приходите от ДДС за първите четири месеца са 3,7 млрд. лв., което е намаление със 70 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, изцяло заради ДДС от внос. Увеличение на постъпленията има и при акцизите - с 23 млн. лв. до 1,74 млрд. лв.

Като цяло бюджетът регистрира спад на данъчните и неданъчните приходи, който към края на май е 1,46 млрд. лв. Забавянето в приходите се дължи както на отлагането на сроковете за внасянето на някои данъци, така и на мерките за борба срещу коронакризата, посочват от финансовото министерство. Въпреки всичко обаче държавният бюджет е на излишък от 1,28 млрд. лв. в края на май, след два месеца извънредно положение. Преди месец, в края на април, той беше близо 1,6 млрд. лв., което значи, че на месечна база през май се регистрира дефицит от 353 млн. лв. Според актуализирания бюджет в края на годината се очаква дефицит от 3,5 млрд. лв. Фискалният резерв в края на април е 11 млрд. лв.

Съюзът на съдиите застана срещу Гешев

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 133

ЕК подкрепя мирния протест

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 133

Божков пак атакува в социалните мрежи

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 133

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 399

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ