20 Октомври 2021сряда12:49 ч.

Бюджета, глупако!

/ брой: 158

автор:Велиана Христова

visibility 667

Писна ни всеки божи ден политици да разглаголстват ще бъде ли актуализиран бюджетът, или не. Заранта викат "да", вечер се дърпат с "не". При президента Радев общо становище не постигнаха. БСП от месеци настоява да се осъвремени бюджетът, "протестърските" партии уж и те искат, ама не действат, ГЕРБ протакат с "първо да се избере правителство", а ДПС вика "да, ама не, щото са предвидили милиард за непредвидени разходи и пак ще крадат". И така - в шеги и закачки, в нищене на какви ли не теми, минава времето на вече втори парламент, а най-важните проблеми на хората висят на необозримия хоризонт. Когато си на издъхване, не си правиш прическа, ами търсиш животоспасяващото лекарство. Промяната в бюджета е животоспасяваща - трябва спешно да се осигурят средствата за задъхващото се отново здравеопазване, за пенсиите и другите социални разходи, за подкрепа на бизнеса и доходите, на домакинствата по време на завихрилата се отново пандемия. Какво неясно има? Наистина - въпрос на национална сигурност! А непредвидени разходи как няма да има, като ни се стоварват и резкият скок на цените, и бежанците, подкарани от предателствата на САЩ в Афганистан, а поведението на КОВИД-а става все по-непредвидимо. Кой ли не апелира към парламента да се заеме с бюджета - лекари, бизнесмени, синдикати. Мислят ли партиите, че хората дълго ще ги търпят да се пазарят и да си правят пиар със страданията им? 

Какво се иска от бюджета е ясно, за какво са парите - също. Е, лесно ще се заличат случайни лобистки искания, добавени от служебното правителство - за бонуси на служителите в КЕВР, например. А най-лесно биха се намерили пари, ако се вдигне процентът от БВП за публичните дейности от 43 на 53, колкото е средното в ЕС. Ама защо да е лесно, като може да е трудно, само и само да не пипнем десния неолиберализъм! И това ще изтърпим до време, но депутатите поне да седнат спешно на банките и да се заемат с хазната. Превърнаха я в политически въпрос. Само дето политиката им няма нищо общо с нуждите на българите, които от месеци им крещят: "Бюджета, глупако!"

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 277

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 281

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 271

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ