16 Януари 2022неделя22:08 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

Още отсега се планира актуализация през юли

/ брой: 229

автор:Дума

visibility 61

Бюджетът за 2022 г. да бъде приет най-късно до края на януари - за това се разбраха преговарящите партии ПП, БСП, ИТН и ДБ по време на преговорите в сектор "Финанси".

Преди изборите служубният министър на финансите Валери Белчев каза, че ведомството напредва с подготовката на бюджета, а преди няколко дни премиерът Стефан Янев обяви, че правителството е готово с план за проектобюджета за 2022 г., който редовното правителство трябва да доработи. 

Още преди започването на преговорите лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че бюджетът е едно от първите неща, които трябва да се дискутират и приемат, тъй като през него минават политиките, особено в кризисния период. По повод срещата в централата на БСП с представители на ПП, която предизвика интерес, Нинова обясни пред "Нова нюз", че тя е била именно заради възможността приемането на бюджета да се забави. Ние настояваме бюджета да се приеме до края на годината, зави Нинова.

По голяма част от обсъжданите теми в сектора на финансите партиите постигнаха съгласие, но темите, които предизвикаха дискусии, бяха оставени за обсъждане и оценка на ниво лидери или за дискусия в следващ момент. С този аргумент не бяха приети някои искания, свързани с голямо финансиране, тъй като не беше известно какви ще са приходите, с които ще се покриват нуждите в редица сфери. Преговарящите си поставиха срок да заложат в бюджета за 2022 г. дефицит между 3,5-4,5%, а през лятото, когато предвидените работни групи по различни теми излязат с резултати, да се направи актуализация, която да включва и нужните промени. Засега се планира актуализацията да влезе в сила от юли.

По отношение на бюджетния дефицит Румен Гечев от БСП заяви, че в условията на криза развити пазарни икономики рязко увеличават бюджетните си разходи, но у нас това крие рискове за финансовата система. Има държави с дефицит над 10% от БВП. Ние бихме подкрепили равнища на бюджетен дефицит за 2022 г. от 4-4,5%, каза той.

Baжнa тема, пo кoятo ce oбeдиниxa пpeгoвapящитe, e пpoмянa в мoдeлa нa бюджeтиpaнe нa кaпитaлoвaтa пpoгpaмa нa дъpжaвaтa. Кaпитaлoвитe paзxoди ca дpyгaтa пopoчнa пpaктикa, ocъщecтвявaнaтa oт пpeдишнaтa влacт - зaлaгaнe нa мнoгo пapи зa гoдинaтa, изпълнeниe нa мaлкa чacт oт тяx и пpepaзпpeдeлянe нa ocтaнaлaтa cyмa "пo ycмoтpeниe нa пpaвитeлcтвoтo".

Cпopeд Aceн Bacилeв тpябвa дa имa мнoгoгoдишнo плaниpaнe нa дъpжaвнaтa кaпитaлoвa пpoгpaмa. Taзи идeя бeшe пoдкpeпeнa oт БCП. Pyмeн Гeчeв дaдe пpимep c Гepмaния и Итaлия, къдeтo ce плaниpa зa 2, 5 или 10 г. нaпpeд и вcякo пpaвитeлcтвo изпълнявa тeзи пpoeкти.

 

 

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 544

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 623

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 618

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ