08 Май 2021събота01:07 ч.

Бягане на място

/ брой: 83

автор:Юлия Кулинска

visibility 790

През малкото дни на своето съществуване 45-ото Народно събрание демонстрира какво означава бягане на място. Докато вчера просто спря... В цялата си 142-годишна история парламентът не помни да e бил блокиран заради неприемане на седмичната програма. Е, случи се. Дали поведението на политическите формации е засилка към бъдещ мандат, защото хоризонтът на това Народно събрание е доста близък? Или е извиване на ръце, демонстрация на сила или реваншизъм? Само времето ще покаже. 

Неподкрепилите дневния ред народни представители имат своите тези, оправдания, аргументи, извинения, нагласи. Те основателно негодуват от натрапените им от новите партии теми за обсъждане. Неоспорим факт е, че купища законопроекти затрупаха парламента. Само че повечето от тях са популистки, други са съвсем излишни, трети са недомислени и вкарани на тъгъдък.  

Тъпченето на едно място, безумната логорея и избиването на стари комплекси обаче едва ли е в интерес на българите. Всички знаем поговорката, че бързата кучка слепи ги ражда. Защото много от законопроектите са написани "на коляно" или за една нощ. Без експертиза, без познаване на генезиса на проблемите, без мисъл за потребностите на хората. И докато Народното събрание се занимава с имагинерни изборни правила и размера на субсидията за партиите, КОВИД-кризата е надвиснала над живота ни. Хора умират, фалират бизнеси, семейства мизерстват, пенсионерите бедстват. Българите са без бъдеще, без перспектива и не знаят какво ще им донесе утрешният ден.

Лъсна и неподготвеността на новите да участват с достойнство в деликатната политическа игра. Те се люшкат в крайностите на популизма, отрицанието, обидите и неуважението към партньорите си. Разединени, увлечени в собствената си непогрешимост, те се вглеждат само в себе си. А е толкова просто! Само трябва да вдигнат очи, да видят, да проумеят и да изпълнят девиза, че съединението прави силата...

Всичко случващо се в днешното Народно събрание напомня детската игра "Двама са малко, трима са много". При нея след определен брой преброявания се излъчва един играч, който ще гони останалите. Когато стигне някого, той му бие една "джандарска марка" по челото и след това маркираният започва да гони. Само че в този парламент не е съвсем ясно кой кого преследва и колко са самотните бегачи. А и това май не е важно. Гонене да пада...

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 86

Русия и олигарсите заплашвали Украйна

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 86

В ЕС обмислят сили за бързо реагиране

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 86

Коронавирусът убива по 4000 на ден в Индия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 416

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 306

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 865

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ