26 Юли 2021понеделник16:03 ч.

Бягане на място

/ брой: 83

автор:Юлия Кулинска

visibility 471

През малкото дни на своето съществуване 45-ото Народно събрание демонстрира какво означава бягане на място. Докато вчера просто спря... В цялата си 142-годишна история парламентът не помни да e бил блокиран заради неприемане на седмичната програма. Е, случи се. Дали поведението на политическите формации е засилка към бъдещ мандат, защото хоризонтът на това Народно събрание е доста близък? Или е извиване на ръце, демонстрация на сила или реваншизъм? Само времето ще покаже. 

Неподкрепилите дневния ред народни представители имат своите тези, оправдания, аргументи, извинения, нагласи. Те основателно негодуват от натрапените им от новите партии теми за обсъждане. Неоспорим факт е, че купища законопроекти затрупаха парламента. Само че повечето от тях са популистки, други са съвсем излишни, трети са недомислени и вкарани на тъгъдък.  

Тъпченето на едно място, безумната логорея и избиването на стари комплекси обаче едва ли е в интерес на българите. Всички знаем поговорката, че бързата кучка слепи ги ражда. Защото много от законопроектите са написани "на коляно" или за една нощ. Без експертиза, без познаване на генезиса на проблемите, без мисъл за потребностите на хората. И докато Народното събрание се занимава с имагинерни изборни правила и размера на субсидията за партиите, КОВИД-кризата е надвиснала над живота ни. Хора умират, фалират бизнеси, семейства мизерстват, пенсионерите бедстват. Българите са без бъдеще, без перспектива и не знаят какво ще им донесе утрешният ден.

Лъсна и неподготвеността на новите да участват с достойнство в деликатната политическа игра. Те се люшкат в крайностите на популизма, отрицанието, обидите и неуважението към партньорите си. Разединени, увлечени в собствената си непогрешимост, те се вглеждат само в себе си. А е толкова просто! Само трябва да вдигнат очи, да видят, да проумеят и да изпълнят девиза, че съединението прави силата...

Всичко случващо се в днешното Народно събрание напомня детската игра "Двама са малко, трима са много". При нея след определен брой преброявания се излъчва един играч, който ще гони останалите. Когато стигне някого, той му бие една "джандарска марка" по челото и след това маркираният започва да гони. Само че в този парламент не е съвсем ясно кой кого преследва и колко са самотните бегачи. А и това май не е важно. Гонене да пада...

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 141

Клиниките за COVID-19 отвориха отново в Гърция

автор:Дума

visibility 92

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 339

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ