01 Юни 2020понеделник16:01 ч.

Бузлуджа

/ брой: 174

автор:Дума

visibility 1839

Анна ТОДОРОВА:

И след 100 години Бузлуджа ще е кауза

За мен Бузлуджа е мечта на група хора за по-добър и справедлив свят. Мечта, която и днес, 119 години по-късно, не е променила своя облик, независимо от преходността на времето и бита, в който живеем. Смело мога да заявя, че след още 100 години лявото ще бъде кауза и ще бъде мечта - мечтата на идните млади, а и на всички млади по душа хора.
А мечтата не значи липса на действие, не значи, че не е постигнато нищо оттогава до днес. Безброй са извоюваните битки на социалисти в защита правата на икономическите и културните интереси на бедните, трудови и в неравностойно положение хора - достъпно и качествено образование, безплатна медицинска помощ, социални грижи за деца и възрастни, защита на труда, общинско самоуправление. Постижения - непреходни като стойност. Но днес всекидневно продължават опитите тези права да бъдат отнемани или нарушавани. Всяка стъпка си струва, всяка битка за правото на достоен живот не е на вятъра.
Огледайте се - имаме повод да сме горди. Носители сме на справедлива кауза. И когато след 20 години съм отново тук, на Бузлуджа, с децата си, вярвам, че и те ще бъдат горди.

Боян БАЛЕВ:

Гледаме в една посока

Цяла година се борим със злободневното в живота ни, в партията ни и в политиката. Веднъж през тези дванадесет месеца обаче имаме повод и възможност да се качим на върха и да погледнем от високо на всички дребни политически страсти, които идеите и партията ни ще надживеят. Да видим приятели с нашите проблеми и надежди, радости и тревоги. Да усетим, че не сме сами, че заедно с хиляди други гледаме в една посока и вървим по един път. Да почувстваме нашия дълг пред тези, които са се качвали на върха преди нас и са запазили идеята жива. Да погледнем към утрешния ден с надежда, че ще вървим напред по-силни, заредени с позитивната енергия, която множеството, събрано под върха, ни дава.
Да осъзнаем на това високо място - в сърцето на нашата родина, отговорността, която носим като партия за бъдещето на България.

Галина АСЕНОВА:

Ценността на истинските хора

Всеки, който е посетил поне веднъж национален събор на левицата, трябва да си отговори какво му дава Бузлуджа. Защото осъзнаването се превръща в ценност, а ценността - в предимство, което притежават само истинските леви.
Наскоро прочетох документите от учредяването на Българската социалдемократическа партия. Бузлуджа, 2 август, 1891 г. Едва 15 делегати, които са имали свое разбиране за развитието на обществото, които са смятали просветната дейност за задължение свише и заради които днес я има нашата Бузлуджа. Явно за всекиго мигът на познанието е в различно време.
След 119 години - просто поредният събор, димяща скара и музика? И шепа важни политици, които редят мъдри слова от сцената? Ако някой вижда това с отиването си на заветния хълм, то моля да не пълни ливадата с присъствието си, и без това мястото никога не стига. Срещата с хора, които вярват в мечтата, които имат воля да мислят освен за себе си, и за другите, това е двигателят, който ме изпраща на Бузлуджа.

Христо ПАНАЙОТОВ:

Не спираме да мечтаем

Какво е за мен Бузлуджа? Това е въпросът, който си задавам. Това би трябвало да е въпросът за хилядите членове и симпатизанти на БСП, които се подготвят - също като мен, да бъдат там на 31 юли. Не знам за тях, но моят отговор е лесен: за мен Бузлуджа е пътят на една мечта - мечтата на хилядите българи, които през всичките тези 119 години са отстоявали, дори с цената на живота си, идеите за солидарност, справедливост и свободно гражданско общество. Не е случайно, че и ние, от Младежкото обединение в БСП, инициирахме дискусия в навечерието на честванията, защото от нас се очаква да поемем щафетата. Ние трябва да продължим тази мечта, давайки отговор и пред самите себе си кое е лявото на ХХI век, какви ще са бъдещите ни ценностти и каузи, какъв да бъде обликът на БСП в голямото европейско семейство на Партията на европейските социалисти (ПЕС). И ще призова всеки, който вярва в нас: Нека не спираме да мечтаем!

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 250

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 358

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 460

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 377

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ