04 Юли 2020събота13:16 ч.

Бутат родния дом на Ханчев за кооперация?

/ брой: 233

автор:Христо Димитров

visibility 3027

5-етажна кооперация ще бъде построена в двора, в който e родният дом на големия български поет Веселин Ханчев. За това алармираха жители на Стара Загора, според които вече имало изготвен проект и издадено строително разрешение.
Хората недоумяват как е възможно, след като къщата е паметник на културата, каквито са и съседните две сгради - някогашната болница на родителите на поета и дома на архитект Христо Димов.
Справка в регистрите на Националния институт за паметниците на културата на обектите с регионално значение обаче констатира, че знаковата сграда е извадена от списъка още през 1993 г. и нищо не е в състояние да предотврати събарянето й от новите собственици.
Няма законови пречки на това място да се строи нов обект, стига той да отговаря на изискванията за етажност, твърдят чиновниците. Никой от администрацията не е в състояние да се сети къде е отишла възпоменателната мраморна плоча за родения през 1919 г. лирик, която до началото на 90-те украсяваше фасадата на вече реституираната болница на Азманови. И в която в края на миналия век беше настанен дом "Литературна Стара Загора".
От община Стара Загора се оправдават, че по време на икономическа криза не можели да си позволят направата на нова плоча. Основателен е въпросът как община Раднево в този момент намери пари, за да си върне реституирана родна къща на Гео Милев и да я направи музей, а далеч по-мощната икономически Стара Загора да не може поне една мраморна плоча да заплати?

 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 123

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 182

Облекчават още мерките във Великобритания

автор:Дума

visibility 112

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 543

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 559

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1149

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ