08 Май 2021събота02:12 ч.

Бутафорна пиар акция на Ревизоро погази екозабрани

Министърът "разора" защитени територии в Рила с 12 моторни шейни

/ брой: 73

автор:Дума

visibility 466

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров погази българското и европейско екозаконодателство, като наруши забраната за използване на моторни превозни средства в природните паркове и защитените зони. По почина на шефа си Бойко Борисов, който обикаля с джипката страната и се хвали с управленски "постижения", излъчвани в социалните мрежи, Ревизоро се качи с моторна шейна на планинско било в Националния парк "Рила", за да измери уж нивото на снега и да се похвали с "велико постижение" на предходни държавници. Видеоканалът на МОСВ излъчи на живо пет клипа с министъра и показа как в планинската му експедиция са участвали 12 моторни шейни, което е в пълен разрез с опазването на природата. Бутафорната акция на Димитров нарушава и един от приоритетите на ековедомството за 2021 г. - "Повишаване на общественото съзнание и култура по опазване на околната среда и ефективно прилагане на механизмите за контрол за изпълнение на екологичното законодателство". Високопланинските части на Рила са и защитена зона от европейската екомрежа "Натура 2000", която изисква специални режими за опазване на природата.
Измерванията на природните параметри с цел превенция на бедствия осъществява Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Институтът е оборудван с високопланински бази с експертен персонал за извършване на тези измервания, включително и в Националния парк "Рила". Във видеозаписа обаче Димитров заявява, че без навлизането на моторните шейни със служители на басейновите дирекции, националния парк и планинската спасителна служба и техни доброволци, той не е имал начин да знае колко е снегът и дали няма да доведе до наводнения. Така на практика екоминистърът легитимира навлизането на моторни шейни в националните паркове на фона на нарастващи обществени искания за контрол.
Преди 2 седмици 12 планинарски граждански организации призоваха институциите, МОСВ и подчинените му дирекции на националните паркове за спазване на правилата за забрана в защитени територии и по-ефективен контрол срещу шума, газовете и утъпкването на склоновете. Защитените територии имат планове за управление, които определят в кои части от тях са забранени и разрешени конкретни човешки дейности, както и паркови администрации, които имат задължения по управлението им, припомнят природозащитниците. Достъпът на моторни превозни средства е изрично забранен, освен по ясно обозначените за това пътища. Моторните шейни и четириколесните АТВ представляват най-голяма заплаха, на практика те са недосегаеми, тъй като нямат регистрационни номера и нарушителите могат да бъдат

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 86

Русия и олигарсите заплашвали Украйна

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 86

В ЕС обмислят сили за бързо реагиране

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 86

Коронавирусът убива по 4000 на ден в Индия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 416

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 306

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 865

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ