29 Юли 2021четвъртък05:55 ч.

Бурята на страстите и патосът на чувствата

Книгата на акад. Пламен Карталов "Моят Вагнер" ще бъде представена на 31 май в големия салон на БАН

/ брой: 101

автор:Иван Гранитски

visibility 51

Несъмнено книгата "Моят Вагнер" от акад. Пламен Карталов ще се превърне както в събитие от културния живот на съвременна България, така и в паметник на един духовен подвиг.
Неизтощимата енергия на акад. Пламен Карталов, непоколебимата му воля и несекващото му творческо вдъхновение десетилетия наред радват и вълнуват публиката у нас и в чужбина. Най-точният портрет на маестрото биха могли да бъдат думите на Артур Шопенхауер "Бурята на страстите и патосът на чувствата". Диапазонът на духовните търсения на твореца е извънредно широк - от  постановки на оперни произведения от най-ранните композиторски школи на Монтеверди, Пърсел, Галупи с основания от него още като студент първи камерен оперен театър в България до монументалните му спектакли на открито в Италия, Бразилия, Гърция, Хърватска, Словения, България и др. От автори като Стравински, Бърнстейн, Доницети, Росини, Верди, Пучини, Волф-Ферари, Маскани, Глук, Мусоргски, Чайковски, Холминов и много други от европейската музикална съкровищница, до титаните на различни поколения на българското композиторско творчество - Маестро Георги Атанасов, Панчо Владигеров и Любомир Пипков, до взривяващите, поставени за първи път у нас мюзикъли "Цигулар на покрива", "Мама миа", "Клетниците" и др.
Но истинската буря на страстите и патосът на чувствата се разгръщат от режисьора през последното десетилетие с работата му със Софийската опера, когато последователно поднасят за първи път на българската публика гениалната тетралогия на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга" - един от най-грандиозните проекти на първия оперен театър на България, национална културна институция със световно значение и признание за последния половин век. И не само с цикъла от четири опери на тетралогията - "Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете", следват ги още две от Вагнеровите първи изпълнения за България - "Тристан и Изолда", "Парсифал", а също за първи път и отново в Софийската опера - "Електра" от Рихард Щраус.
Неслучайно редица водещи чуждестранни музикални критици, диригенти и композитори подчертават един нов златен период за Софийската опера, че нейните Вагнерови постановки биха били гордост за най-големите европейски и световни сцени. Доказателство за това са и международните участия на националния ни оперен театър с гастроли в програмите на "Фестивал Любляна", Словения, Баварския фестивален театър във Фюсен, Германия, историческата сцена на Болшой театър в Москва, Русия. Не можем да пропускаме седемте гастрола на Софийската опера в Япония с избрани специално заглавия, главно в режисурата на Пламен Карталов.
В периода на подготовка и неколкократно представяне на тетралогията пет пъти от 2010 до 2017 г., виждаме как във всеки сезон се нажежава общественото културно пространство както у нас, така и в чужбина, и с другите опери на Вагнер - "Тристан" и "Парсифал". Специално в София пристигат вагнерианци от над петнайсет страни: Германия, Австрия, Русия, Холандия, Дания, Швейцария, САЩ, Австралия, Южна Африка, Украйна, Англия, Хърватска, Уругвай, Турция, Аржентина и др.
За големия успех на постановките на Софийската опера има огромен принос големият Вагнеров специалист и световноизвестен вокален интерпретатор, корепетиторът Рихард Тримборн. Маестрото работи седем последователни години с повече от петдесет певци, избрани от Пламен Карталов за работа с него. Щастлив от резултатите, Рихард Тримборн многократно отбелязва изключителното качество на певците на Софийската опера. Той посочва, че Вагнеровата тетралогия, както и другите драми на Вагнер, в режисьорския прочит на Карталов са истински апогей на изкуството, защото са усетени дълбоките митологични и философски измерения на този паневропейски проект, основаван на старогръцката, римската и германската митология.

Българската академия на науките, Софийската опера и балет и издателство "Захарий Стоянов" организират представяне на книгата на акад. Пламен Карталов "Моят Вагнер" в големия салон на БАН на 31 май от 18 ч. Изданието представя д-р Клаус Биланд, оперен критик и редактор на списание "Der Neue Merker", съобщиха от операта.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ