04 Август 2021сряда22:48 ч.

Бухалки и хранилки

/ брой: 20

автор:Евгени Гаврилов

visibility 315

Неведнъж е ставало дума за съмнителния ефект от дейността на безбройните регулаторни органи у нас. Държавни структури и образования като КЗК, КЕВР, КФН, КЗП и т.н., вместо да създават благоприятни условия за дейността на хората и бизнеса, бяха използвани за политически бухалки и разчистване на сметки. Те се оказаха, както и цялата държавна администрация, хранилки за близките до властта калинки, ако може и до живот. Примери безброй, но най-фрапантно е "творчеството" на Комисията за защита на конкуренцията.

Този неин състав взе редица спорни решения. Най-фрапантният случай бе сделката за ЧЕЗ, където намесата Му се оказа повече от арогантна. Първо КЗК забрани на "Еврохолд" да купи чешките активи, защото можел да "злоупотребява с пазарната си сила". Тези аргументи увиснаха във въздуха след появилите се записи, на които се чува глас, напомнящ този на премиера Борисов. В тях се говореше именно за "Еврохолд". А гласът се заканваше "да размаже физиономията" на собственика на компанията (Асен Христов). "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно!", нарежда Той. И после изведнъж сделката стана.

Също бе и с недопускането на чешкия бизнесмен Петр Келнер да купи "Нова телевизия", по-късно разрешено на братя Домусчиеви. Антимонополният орган глоби собственика на "Хиполенд" по случай от компетенциите на друго ведомство. Безброй доклади и секторни анализи прави КЗК и така не можа да види очевадното - големите търговци на горива съгласуват цените.

Логично е старанието на комисарите да бъде възнаградено. Кабинетът одобри промени в Закона за защита на конкуренцията. Те предвиждат по-дълъг мандат за членовете на антимонополната комисия, дава се възможност за повторната им избираемост и се създават условия за тяхната неотстранимост от постовете. КЗК се състои от седем души, които се избират и освобождават от парламента за 5 години. Сега вече мандатът става 7 години. Текстът "не могат да бъдат преизбирани веднага за още един мандат" се заличава.

За съжаление, трудно ще бъдат заличени последиците от 10-годишното управление на ГЕРБ. Партията на Борисов направи всичко да политизира и мутризира икономиката, вместо да икономизира политиката.

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 68

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 72

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 66

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 51

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 118

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 124

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ