30 Октомври 2020петък03:40 ч.

Снимка Емилия Костадинова

БСП за доклада: Беззаконие и задкулисна държава

автор:Дума

visibility 505

Докладът на Европейската комисия за България описва държава, управлявана задкулисно, корумпирано и безконтролно. Управлението се провали в борбата с коупцията. За последните четири години не се решиха проблемите, а се появиха нови. Това са само част от заключенията на БСП по повод днешния доклад на ЕК за върховенството на закона в държавите-членки.

Документът за България е пълен с критии, споменава се нереформираната съдебна система, безотчетността и недосегаемостта на главния прокурор. Мониторинговият механизъм също остава.

За България докладът за върховенството на закона е опис на държава, управлявана задкулисно, корумпирано и безконтролно, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. По думите му в страната институциите, призвани да гарантират спазването на закона, не могат или не искат да го напряват.

Това е доклад за изгубеното време, тъй като поне от 4 години насам тежките критики, отправени в него, са издигани няколко пъти от БСП включително и във вотове на недоверие, по отношение нъ пълния провал в борбата с корупцията. За тези години нито един от проблемите не е решен, а се появиха и няколко нови. За съжаление те са обект на внимание на най-високо ниво в ЕС", каза още Крум Зарков.

ЕК трябва да се престраши да каже, че липсва индикация, че правителството и мнозинството имат волята да направят промени в необходимата посока, подчерта социалистът.

Старите проблеми, каквито бяха през 2017 остават и днес. И тогава се говореше за безконтролната власт на главния прокурор. Днес това отново е отбелязано в доклада. И тогава се говореше за липса на механизъм за контрол над актовете на главния прокурор, за практическата невъзможност за неговото наказателно преследване и днес  - 4 години по-късно - това отново е отбелязано в доклада. И тогава имаше спорове за начина, по който функционира и се конструира ВСС. Темата остава на дневен ред. Липсата на присъди за корупция също не е новина, но отново е на челните страници на доклада на ЕК, изброи Зарков.

В доклада е отбелязано, че над 80 % от хората знаят, че корупцията е широко разпространено явление в България. Отбелязано е също така, че много от тези хора са на площада. Отбелязан е парадоксът, че правителството е изтъкнало като свой приоритет борбата с корупцията, пък точно тази тема предизвика едни от най-масовите протести, подчерта депутатът.

Не само, че нито един от проблемите не е решен, а се задаваха нови: пълната деградация на законодателиня процес, начинът, по който натъмно се законодателства през преходни разпоредби или чрез изменения, които нямат нищо общо с първоначално внесените законопроекти, е отбелязано много сериозно в законопроекта. Именно това е един от моделите на задкулисното управление. Задкулисно и непрозрачно управлени, което не се свени да ползва медии чрез отделни политици или чрез директно намесване на държавата, която раздава реклами или други форми на пари за определени медии. ЕК казва в прав текст, че повечето издания в България откровено обслужват правителството и правителствената политика. И това го отчитат като проблем, каза още Зарков.

Според него затворено е управление, което стеснява мястото на гражданското общество в правенето на политика. Това също се появява като една от критиките в доклада. Все пак трябва да отбележим също, че новото откриване на парламента беше придружено с практическото недопускане на граждани в сградата и с отреждането на една малка стая в мазето за журналистите, не скри възмущението си социалистът.

По думите му докладът на комисията не е изненада за БСП. Ние многократно сме подчертавали тези проблеми, но е крайно време да разберем, и комисията трябва да се престраши да го каже, че липсва каквато и да е индикация, че настоящото правителство и управляващо мнозинство имат идеята или волята да направят промени в необходимата посока. В интерес на истината трябва да отбележи, че докладът не споменава наличието на такава воля, коментира още Крум Зарков.

Не се очертава край на Механизма за сътрудничество и проверка, продължи той. Спомянте си колко пъти представителите на правителството или присъдружните им партии са обявявали края на този механизъм. Днес е ясно, че този край не се очертава. По-скоро влизаме в една спирала, в която за България по тази негативна светлина ще се говори по-често и по-често в Европа, каза още заместник-председателят на ПГ на "БСП за България".

Ние, като български граждани, като политици, като журналисти трябва да се възползваме от този процес. Не да замитаме проблемите под килима, а да кажем ясно и откровено, че това правителство не може да се справи, че неговата оставка е задължителна и ще бъде благотворна, ак оследващото, което и да е то, бъде наясно с решенията, които трябва да се вземат в областта на правораздаването, за да може най-сетна България да стане правова държава, отбеляза Зарков.

 

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ