06 Декември 2022вторник15:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

БСП внесе в парламента алтернативни данъчни закони

Предлагаме 9% ДДС върху лекарствата и 5% върху хляба, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 208

автор:Дума

visibility 1759

БСП внесе в парламента своята алтернатива в данъчната политика за 2019 г. и поиска отмяна на плоския данък. Целта и същността на промените, които предлагаме, са намаляване на неравенствата, мерки срещу сивата икономика, за подпомагане на младите семейства и децата, обясни лидерът на левицата Корнелия Нинова. По думите й ножицата на доходите на различни групи от българите е огромна. Ако се запази сегашният модел на данъчно облагане, каквото предлага правителството, проблемът не само няма да бъде решен, но и ще се задълбочава, категорична е Нинова.
"В своите анализи и предложения стъпваме на европейски изследвания на индекса Джини за неравенствата, който в Европа е средно 25%, а в България - 40%. Това показва, че страната ни е с най-голяма поляризация в доходите. Поискахме официална справка от МФ за броя работещи, техните доходи, данъци и др. Тя показа, че около 1 714 000 души получават доходи до 1000 лв., а 47 000 - до 9100 лв. Прибавяме към тях малко над 2 млн. пенсионери, които получават ниски пенсии. При тази голяма разлика в доходите 8000 души са декларирали приходи от дивиденти за 7,2 млрд. лв. Представете си колко бедно живеят над 4 млн. българи, а 8000 души са декларирали доход от над 7 млрд. лв. годишно", пресметна Нинова. При тази ситуация работещите хора плащат 10% върху заплатата си, а капиталът - 5% върху дивидента, който се изписва през фирмите, поясни тя. "Той генерира сив сектор, защото през изписан дивидент с по-нисък данък се плащат на черно заплати на работници, на които не се внасят осигуровки", твърди Нинова. Смята се, че това е един от начините да се стимулират корупцията, плащанията под масата и т.н. в сектора на обществените поръчки, подчерта тя. БСП предлага в алтернативната си данъчна политика прогресивен данък върху доходите на физическите лица. По тази скала 2 240 286 работещи ще плащат същия данък и той няма да се увеличава, а 47 000 ще плащат по-висок, категорична е Нинова.
Левицата предлага и въвеждане на "Данък капитал". Това включва прогресивна скала на налога върху дивидентите, но не тези 5%, които са по-малко от това, което плащат работещите. "Предлагаме за младите семейства, които работят и имат деца, и дължат данък върху заплатите си, от него да им се приспада 50 лв. за всяко дете. Ако получават 1000 лв. доход и дължат 100 лв. данък върху него и имат 2 деца, няма да дължат налог. Тези 100 лв. остават на разположение на семейството. Целта е ясна - трябва да помогнем на младите в тази демографска катастрофа, в която се намираме, да са малко по-спокойни и да имат повече доходи, за да гледат децата си. Предлагаме 9% ДДС върху лекарствата и 5% върху хляба. Аргументи за това са ръстът на цените и огромната необходимост от тези стоки във всяко домакинство. Това също е начин да подпомогнем доходите на хората. Тези предложения не само не отварят дефицит в бюджета, а осигуряват повече приходи", коментира Нинова.
Другата седмица БСП ще внесе предложения за промени в Закона за бюджета на ДОО, които се отнасят до осигуровките. По-късно левицата ще представи своите алтернативи на Закона за бюджета на НЗОК и големия бюджет.


Левицата иска кабинетът да харчи само 1% от излишъка в бюджета

БСП внесе вчера в деловодството на НС Закон за изменение и допълнение на Закона за публичните финанси, в който настоява правителството да може да харчи чрез постановление на МС само 1% от излишъка. Всички други суми трябва да се гласуват от парламента с актуализация на бюджета. Социалистите бяха категорични, че законът трябва да бъде гласуван бързо, да бъде приет и прилаган така, както изисква нормалността.
Традиционно стана министър-председателят да харчи излишъка от бюджета на държавата еднолично, целесъобразно според него, заобикаляйки Закона за бюджета, Закона за публичните финанси и абсолютно в разрез с всички световни, европейски и български практики, коментира Корнелия Нинова. "Години наред сме се борили с това, виждаме, че се задава и тази година. До края на годината се канят да изхарчат близо 2 млрд. лв. излишък за няколко месеца абсолютно непрозрачно, не по правилата това да става с решение на парламента. Това не е само удар по държавността и по институциите, но удря и в същността на държавата. Парите се събират от всички, а един човек ги харчи, както той си реши", възмути се Нинова. Искахме Сметната палата да провери това, давахме сигнали в Конституционния съд, сега правим следващата стъпка, уточни тя.
"Сигурно ще има и недоволни от тези наши предложения. Сигурно едрият бизнес ще се разсърди за това, което предлагаме, но ние представляваме работещите хора. Сигурно и колеги депутати ще се разсърдят, защото с тази прогресивна скала, която предлагаме, и нашите доходи ще се облагат с по-висок данък. Нашата цел е да защитим хората на труда за преодоляване на неравенството", допълни лидерът на БСП.

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 757

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 236

ЕС забранява вноса на продукти, водещи до обезлесяване

автор:Дума

visibility 206

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 371

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 442

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 446

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 461

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 383

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ