10 Юли 2020петък13:12 ч.

Общинските съветници от БСП са категорично против новия заем

БСП в Ямбол сезира прокуратурата за дълга на общината

Незаконосъобразни са правилата за избор на кредитна институция или финансов посредник, твърдят социалистите

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 1403

Общинските съветници от БСП в Ямбол внесоха в Окръжната прокуратура искане за проверка на законосъобразността на решения, свързани с емитирането на дългосрочния общински дълг и на правилата за избор на финансов посредник. Социалистите сигнализират, че Общинският съвет е приел две решения за емитиране на заема на едни и същи проекти, но на различна стойност. Едното е от 8 декември м.г. и е за 17 млн. лв, а другото е прието 20 дни по-късно и е за 9 млн. евро, или за 17,6 млн.лв. Инвестиционната програма и проектите в нея са еднакви, но са различни параметрите на двата заема, в това число и лихвите, които ще се плащат. И двете решения са в сила и подлежат на изпълнение от кмета на община Ямбол, се казва в сигнала до окръжния прокурор. 

Социалистите изразяват съмнение, че решенията са законосъобразни, защото към тях не е приложено пълно описание на проекта, а са представени отделно такива на 15 обекта. За тях също няма технико-икономически обосновки и размера на средствата, необходими за изпълнението им, с които да се обоснове нуждата от поемане на общински дълг в искания размер. 

В решението не са посочени и всички източници на финансиране на обектите. От оскъдното описание става ясно, че ще се финансират само строителни дейности, но според закона общината е длъжна да има и авторски, и строителен надзор, а не е посочено откъде ще се финансират те. Според съветниците изпълнението на двете действащи решения за дълга ще доведе до нарушение на чл. 32 от Закона за публичните финанси, който определя годишния размер на плащанията по общинския дълг.  

Съветниците от левицата смятат за незаконосъобразно решението за избор на кредитна институция или финансов посредник. Те са категорични, че към него няма описани правила и няма проведена процедура по Закона за нормативните актове, която определя изискването проектът да е качен на страницата на общината и да е даден 30-дневен срок за предложения и становища. 

От БСП в Ямбол изразяват съмнение, че след проведена процедура в началото на 2018 г. общината е избрала финансов посредник и е сключила договор с него, по който вероятно са извършени плащания, без да са изпълнени поетите ангажименти, което е нарушило публичния интерес. 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 308

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 249

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 925

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ