23 Февруари 2020неделя20:02 ч.

Общинските съветници от БСП са категорично против новия заем

БСП в Ямбол сезира прокуратурата за дълга на общината

Незаконосъобразни са правилата за избор на кредитна институция или финансов посредник, твърдят социалистите

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 1310

Общинските съветници от БСП в Ямбол внесоха в Окръжната прокуратура искане за проверка на законосъобразността на решения, свързани с емитирането на дългосрочния общински дълг и на правилата за избор на финансов посредник. Социалистите сигнализират, че Общинският съвет е приел две решения за емитиране на заема на едни и същи проекти, но на различна стойност. Едното е от 8 декември м.г. и е за 17 млн. лв, а другото е прието 20 дни по-късно и е за 9 млн. евро, или за 17,6 млн.лв. Инвестиционната програма и проектите в нея са еднакви, но са различни параметрите на двата заема, в това число и лихвите, които ще се плащат. И двете решения са в сила и подлежат на изпълнение от кмета на община Ямбол, се казва в сигнала до окръжния прокурор. 

Социалистите изразяват съмнение, че решенията са законосъобразни, защото към тях не е приложено пълно описание на проекта, а са представени отделно такива на 15 обекта. За тях също няма технико-икономически обосновки и размера на средствата, необходими за изпълнението им, с които да се обоснове нуждата от поемане на общински дълг в искания размер. 

В решението не са посочени и всички източници на финансиране на обектите. От оскъдното описание става ясно, че ще се финансират само строителни дейности, но според закона общината е длъжна да има и авторски, и строителен надзор, а не е посочено откъде ще се финансират те. Според съветниците изпълнението на двете действащи решения за дълга ще доведе до нарушение на чл. 32 от Закона за публичните финанси, който определя годишния размер на плащанията по общинския дълг.  

Съветниците от левицата смятат за незаконосъобразно решението за избор на кредитна институция или финансов посредник. Те са категорични, че към него няма описани правила и няма проведена процедура по Закона за нормативните актове, която определя изискването проектът да е качен на страницата на общината и да е даден 30-дневен срок за предложения и становища. 

От БСП в Ямбол изразяват съмнение, че след проведена процедура в началото на 2018 г. общината е избрала финансов посредник и е сключила договор с него, по който вероятно са извършени плащания, без да са изпълнени поетите ангажименти, което е нарушило публичния интерес. 

Адвокатите: Настъпва диктатура

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 37

Испания разследва Борисов за пране на пари

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 37

Корнелия Нинова: Правителството произвежда само кризи

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 37

БСП свиква конгрес на 9 и 10 май

автор:Павлета Давидова

visibility 33

/ брой: 37

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 37

Румен Гечев: Властта манипулира статистиката за растежа

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 37

България губи 110 млн. долара от спрения транзит на газ

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 37

Сандърс спечели трета победа в първичните избори

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 37

Тюрингия преодолява политическата криза

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 37

Ердоган: Ще се подчиним на глобалните сценарии

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 37

САЩ затягат правилата за "зелените карти"

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 37

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 48

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 44

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 49

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 42

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ