29 Септември 2020вторник01:21 ч.

Общинските съветници от БСП са категорично против новия заем

БСП в Ямбол сезира прокуратурата за дълга на общината

Незаконосъобразни са правилата за избор на кредитна институция или финансов посредник, твърдят социалистите

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 1441

Общинските съветници от БСП в Ямбол внесоха в Окръжната прокуратура искане за проверка на законосъобразността на решения, свързани с емитирането на дългосрочния общински дълг и на правилата за избор на финансов посредник. Социалистите сигнализират, че Общинският съвет е приел две решения за емитиране на заема на едни и същи проекти, но на различна стойност. Едното е от 8 декември м.г. и е за 17 млн. лв, а другото е прието 20 дни по-късно и е за 9 млн. евро, или за 17,6 млн.лв. Инвестиционната програма и проектите в нея са еднакви, но са различни параметрите на двата заема, в това число и лихвите, които ще се плащат. И двете решения са в сила и подлежат на изпълнение от кмета на община Ямбол, се казва в сигнала до окръжния прокурор. 

Социалистите изразяват съмнение, че решенията са законосъобразни, защото към тях не е приложено пълно описание на проекта, а са представени отделно такива на 15 обекта. За тях също няма технико-икономически обосновки и размера на средствата, необходими за изпълнението им, с които да се обоснове нуждата от поемане на общински дълг в искания размер. 

В решението не са посочени и всички източници на финансиране на обектите. От оскъдното описание става ясно, че ще се финансират само строителни дейности, но според закона общината е длъжна да има и авторски, и строителен надзор, а не е посочено откъде ще се финансират те. Според съветниците изпълнението на двете действащи решения за дълга ще доведе до нарушение на чл. 32 от Закона за публичните финанси, който определя годишния размер на плащанията по общинския дълг.  

Съветниците от левицата смятат за незаконосъобразно решението за избор на кредитна институция или финансов посредник. Те са категорични, че към него няма описани правила и няма проведена процедура по Закона за нормативните актове, която определя изискването проектът да е качен на страницата на общината и да е даден 30-дневен срок за предложения и становища. 

От БСП в Ямбол изразяват съмнение, че след проведена процедура в началото на 2018 г. общината е избрала финансов посредник и е сключила договор с него, по който вероятно са извършени плащания, без да са изпълнени поетите ангажименти, което е нарушило публичния интерес. 

РЗИ налага глоби за неносене на маски на Конгреса на БСП

автор:Дума

visibility 63

Президентът наложи вето на Изборния кодекс

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 184

Борисов пак се похвали с новия храм в Ловеч

автор:Ростислава Иванова

visibility 125

/ брой: 184

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 184

Приходите от тол системата са наполовина

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 184

Германия иска да ускори спирането на еврофондове

автор:Дума

visibility 69

Интензивни сражения за Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 184

Китай ограничи консул на САЩ

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 184

Помпео преговаря в Атина

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 184

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 281

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 393

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ