06 Юли 2020понеделник08:00 ч.

БСП в София пита за злоупотреби в чистотата

Социалистите подозират конфликт на интереси, закупуване на материали без конкурс и неправилно водено счетоводство в дружеството

/ брой: 116

автор:Деси Велева

visibility 837

Доклад, изготвен от отдел "Вътрешен контрол" на Столичната община, вероятно крие информация за злоупотреби, конфликт на интереси и нарушаване на Закона за обществените поръчки. Питане за съдържанието на документа и резултата от проверката, направена от звеното на Ботьо Ботев, внесоха официално в СОС от БСП в София. Тя бе поръчана от столичния кмет Йорданка Фандъкова след сигнал за редица нарушения, извършвани от предишното ръководство на общинското дружество "Чистота-Искър". 

Общинската съветничка от БСП Милка Христова настоява да стане ясно има ли нарушаване на Закона за обществените поръчки чрез сключване на договори с подизпълнители без правно основание и конкурс под формата на наем на техника. Проверката е трябвало да установи и наличието на назначения на роднини на лица от управляващия персонал и конфликт на интереси в дружеството. От БСП имат съмнения, че са купувани материали без конкурс, че са сключени граждански договори в нарушение на закона, както и злоупотреби от управителя на дружеството и други длъжностни лица. Питането засяга и евентуално неправилно водено счетоводство и манипулирани данни. 

Още миналата седмица на сесия на СОС от БСП сигнализираха за тежката ситуация, в която се намира "Чистота-Искър". Докато преди пет години дружеството е излязло на печалба от над 2 млн. лв., сега тя се е свила на 18 000 лв. Продължава и практиката почти цялата сума, която общината дава на дружеството за година - 12 млн. лв., да отива за външни услуги. Те са под формата на договори за наем на техника. Така на практика общинското дружество превъзлага на подизпълнител дейностите си, с което заобикаля Закона за обществените поръчки. Фирмата, която от две години изпълнява тези външни услуги, е "Грийн Партнърс", пряко свързана с Румен Гайтански-Вълка. Оказва се, че в момента той обслужва районите, дадени на "Чистота-Искър" - "Красно село", "Красна поляна" и "Люлин", както и зимното почистване на Природен парк "Витоша", територията на район "Панчарево" и район "Витоша". 

Проблемите с ръководството на дружеството са от години. През 2013 г. след скандал бе отстранен директорът Павел Граматиков - също заради наемане на техника на завишени цени от свързани с него фирми, превъзлагане на дейности и нарушаване на ЗОП. През следващите близо две години дружеството рязко вдига печалбата си под ръководството на Илко Чанков, който обаче бе принуден да подаде оставка в края на 2015 г. След него постът пое Джоанна Димитрова, бивш финансов директор на НКЖИ, но тя оцеля само година след като стана ясно, че също пренебрегва Закона за обществените поръчки. През 2017 г. изпълнителен директор стана Юлиян Михайлов, чието управление отново се слави с катастрофални резултати. Той бе отстранен през февруари тази година, а в момента дружеството е акционерно и съветът на директорите се оглавява от Стефан Пейков.

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 126

Полицаи протестираха на празника си

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 126

Борисов пак изпусна нервите си срещу Радев

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 126

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 168

Байдън: 200-годишният расизъм в САЩ не е надживян

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 126

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 234

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 213

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 214

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 193

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ