22 Септември 2019неделя10:52 ч.

БСП в София пита за злоупотреби в чистотата

Социалистите подозират конфликт на интереси, закупуване на материали без конкурс и неправилно водено счетоводство в дружеството

/ брой: 116

автор:Деси Велева

visibility 459

Доклад, изготвен от отдел "Вътрешен контрол" на Столичната община, вероятно крие информация за злоупотреби, конфликт на интереси и нарушаване на Закона за обществените поръчки. Питане за съдържанието на документа и резултата от проверката, направена от звеното на Ботьо Ботев, внесоха официално в СОС от БСП в София. Тя бе поръчана от столичния кмет Йорданка Фандъкова след сигнал за редица нарушения, извършвани от предишното ръководство на общинското дружество "Чистота-Искър". 

Общинската съветничка от БСП Милка Христова настоява да стане ясно има ли нарушаване на Закона за обществените поръчки чрез сключване на договори с подизпълнители без правно основание и конкурс под формата на наем на техника. Проверката е трябвало да установи и наличието на назначения на роднини на лица от управляващия персонал и конфликт на интереси в дружеството. От БСП имат съмнения, че са купувани материали без конкурс, че са сключени граждански договори в нарушение на закона, както и злоупотреби от управителя на дружеството и други длъжностни лица. Питането засяга и евентуално неправилно водено счетоводство и манипулирани данни. 

Още миналата седмица на сесия на СОС от БСП сигнализираха за тежката ситуация, в която се намира "Чистота-Искър". Докато преди пет години дружеството е излязло на печалба от над 2 млн. лв., сега тя се е свила на 18 000 лв. Продължава и практиката почти цялата сума, която общината дава на дружеството за година - 12 млн. лв., да отива за външни услуги. Те са под формата на договори за наем на техника. Така на практика общинското дружество превъзлага на подизпълнител дейностите си, с което заобикаля Закона за обществените поръчки. Фирмата, която от две години изпълнява тези външни услуги, е "Грийн Партнърс", пряко свързана с Румен Гайтански-Вълка. Оказва се, че в момента той обслужва районите, дадени на "Чистота-Искър" - "Красно село", "Красна поляна" и "Люлин", както и зимното почистване на Природен парк "Витоша", територията на район "Панчарево" и район "Витоша". 

Проблемите с ръководството на дружеството са от години. През 2013 г. след скандал бе отстранен директорът Павел Граматиков - също заради наемане на техника на завишени цени от свързани с него фирми, превъзлагане на дейности и нарушаване на ЗОП. През следващите близо две години дружеството рязко вдига печалбата си под ръководството на Илко Чанков, който обаче бе принуден да подаде оставка в края на 2015 г. След него постът пое Джоанна Димитрова, бивш финансов директор на НКЖИ, но тя оцеля само година след като стана ясно, че също пренебрегва Закона за обществените поръчки. През 2017 г. изпълнителен директор стана Юлиян Михайлов, чието управление отново се слави с катастрофални резултати. Той бе отстранен през февруари тази година, а в момента дружеството е акционерно и съветът на директорите се оглавява от Стефан Пейков.

Честваме 111 години независима България

автор:Дума

visibility 43

Слънчево в празничния ден

автор:Дума

visibility 44

До 100 000 лева глоба за БНР

автор:Дума

visibility 299

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 686

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 572

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 459

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 447

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ