22 Септември 2019неделя15:46 ч.

Делегатите приеха платформата, с която БСП ще се яви на изборите в София. Тя е над 50 стр. и подробно описва идеите на социалистите за развитието на столицата

БСП в София: Близо сме до победата

Калоян Паргов подкрепи номинацията на Мая Манолова за кмет на столицата

/ брой: 175

автор:Павлета Давидова

visibility 467

Убеденост, че БСП е близо до победата на местния вот в София, изрази лидерът на столичната организация на социалистите Калоян Паргов. Промяната в България започва от София, категоричен бе той. Паргов настоя, че не бива да се пропилява шансът за първи път в демократичната история на България социалистите да постигнат изборна победа в столицата. "Подобен резултат ще има общонационално значение. Това е възможността БСП да излезе победител от предстоящите местни избори. На БСП й трябва символна победа. Тя може да стане в София", заяви той в речта си пред градската конференция.

Основната цел на БСП е да бъде решаващ фактор в следващото управление на София и да реализира политиките, залегнали в предизборната й платформа. За целта трябва да бъде ликвидирана политическата доминация на ГЕРБ, да се формира ново управляващо мнозинство и се избере нов кмет. "Без това няма как да се случи промяната на модела на управление в столицата. Мнозинство, което е гарант за прозрачност, залага на експертност и компетентност, може да наложи нови стандарти в общинската политика и диалога с гражданите. БСП има силата и потенциала да бъде в основата на мнозинството, около което да се формира новото управление на София", категоричен бе социалистът.

Мая Манолова е единствената възможност, чрез която БСП може да нанесе решаващ удар срещу ГЕРБ в София, убеден е Паргов. Според него тя има потенциала да мобилизира избиратели, които досега не са подкрепяли левицата. Паргов припомни разгорещения дебат около решението БСП да подкрепи непартиен кандидат за президент през 2016 г. Тогава преглътнахме егото си и спечелихме, така може да бъде и сега, заяви той. 70 бяха номинациите за общински съветници от БСП, левицата излъчва свои кандидати в 24 столични района (4 ще бъдат издигнати от инициативни комитети) и 16 кметства.

Не трябва по никакъв повод да позволим да се отмести вниманието от общинската корупция и злоупотребите с парите на данъкоплатците, от разхищенията на общинския бюджет и за приятелските кръгове, облагодетелствани от общинската управа, настоя Паргов. "Битката за София е тактически много сложна. Нашите опоненти целенасочено търсят "ляво-дясното" разделение, защото то е в тяхна и на Фандъкова полза. Битката тук трябва да бъде срещу статуквото, защото именно по този начин можем да привлечем тактически съюзници, включително и от т.нар. "градска десница", която има своето влияние в София", обоснова се той. 

В отчет за работата на досегашните общински съветници Милка Христова отбеляза, че, макар и само със 7 представители в СОС, БСП е успяла да постигне "невъзможното" и дори е успявала да формира около свои позиции плаващи мнозинства. Абсурдността на модела на управление на ГЕРБ, налаган през последните 14 г., доведе дотам, че, колкото и да изглежда парадоксално, в част от своите политики намерихме подкрепа от най-десните - в ДСБ, посочи тя. Христова посочи основни приоритети, които досегашните съветници от БСП са отстоявали като битката за чист въздух и улици, срещу презастрояването, сигурността на София и др. БСП настоява и 20% от инвестиционната програма в бюджета да се насочват директно към районите, за да могат кметовете сами да определят какво и кога да се ремонтира. ГЕРБ са в удобната позиция да определят кой кмет ще бъде е добър, кой район ще се развива и кой ще е в периферията, каза Христова.

В обръщение към делегатите Корнелия Нинова призова Манолова да отговори на редица въпроси и да поеме ангажименти към социалистите. Част от питанията й бяха свързани със "зеления" билет за София, видеонаблюдение по спирки, детски градини и подлези, ще има ли специален фонд за строителство на общински жилища и облекченото им раздаване на бедни семейства. "Единството на идеи, личности и екип, може да се постигне само, ако се обединим около идеите, около платформата. Ние още не сме чули нейната, но аз бих поставила така въпроса: в каква степен тя ще припознае нашата", попита лидерът на БСП.

От 17 номинирани за кмет на община София до началото на конференцията бяха депозирани 15 отвода. На финалната права останаха арх. Борислав Борисов и Мая Манолова.

До края на редакционния брой делегатите все още не бяха стигнали до гласуването за кмет на столицата. 

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 716

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 595

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 475

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 458

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ