27 Февруари 2020четвъртък20:59 ч.

Делегатите приеха платформата, с която БСП ще се яви на изборите в София. Тя е над 50 стр. и подробно описва идеите на социалистите за развитието на столицата

БСП в София: Близо сме до победата

Калоян Паргов подкрепи номинацията на Мая Манолова за кмет на столицата

/ брой: 175

автор:Павлета Давидова

visibility 857

Убеденост, че БСП е близо до победата на местния вот в София, изрази лидерът на столичната организация на социалистите Калоян Паргов. Промяната в България започва от София, категоричен бе той. Паргов настоя, че не бива да се пропилява шансът за първи път в демократичната история на България социалистите да постигнат изборна победа в столицата. "Подобен резултат ще има общонационално значение. Това е възможността БСП да излезе победител от предстоящите местни избори. На БСП й трябва символна победа. Тя може да стане в София", заяви той в речта си пред градската конференция.

Основната цел на БСП е да бъде решаващ фактор в следващото управление на София и да реализира политиките, залегнали в предизборната й платформа. За целта трябва да бъде ликвидирана политическата доминация на ГЕРБ, да се формира ново управляващо мнозинство и се избере нов кмет. "Без това няма как да се случи промяната на модела на управление в столицата. Мнозинство, което е гарант за прозрачност, залага на експертност и компетентност, може да наложи нови стандарти в общинската политика и диалога с гражданите. БСП има силата и потенциала да бъде в основата на мнозинството, около което да се формира новото управление на София", категоричен бе социалистът.

Мая Манолова е единствената възможност, чрез която БСП може да нанесе решаващ удар срещу ГЕРБ в София, убеден е Паргов. Според него тя има потенциала да мобилизира избиратели, които досега не са подкрепяли левицата. Паргов припомни разгорещения дебат около решението БСП да подкрепи непартиен кандидат за президент през 2016 г. Тогава преглътнахме егото си и спечелихме, така може да бъде и сега, заяви той. 70 бяха номинациите за общински съветници от БСП, левицата излъчва свои кандидати в 24 столични района (4 ще бъдат издигнати от инициативни комитети) и 16 кметства.

Не трябва по никакъв повод да позволим да се отмести вниманието от общинската корупция и злоупотребите с парите на данъкоплатците, от разхищенията на общинския бюджет и за приятелските кръгове, облагодетелствани от общинската управа, настоя Паргов. "Битката за София е тактически много сложна. Нашите опоненти целенасочено търсят "ляво-дясното" разделение, защото то е в тяхна и на Фандъкова полза. Битката тук трябва да бъде срещу статуквото, защото именно по този начин можем да привлечем тактически съюзници, включително и от т.нар. "градска десница", която има своето влияние в София", обоснова се той. 

В отчет за работата на досегашните общински съветници Милка Христова отбеляза, че, макар и само със 7 представители в СОС, БСП е успяла да постигне "невъзможното" и дори е успявала да формира около свои позиции плаващи мнозинства. Абсурдността на модела на управление на ГЕРБ, налаган през последните 14 г., доведе дотам, че, колкото и да изглежда парадоксално, в част от своите политики намерихме подкрепа от най-десните - в ДСБ, посочи тя. Христова посочи основни приоритети, които досегашните съветници от БСП са отстоявали като битката за чист въздух и улици, срещу презастрояването, сигурността на София и др. БСП настоява и 20% от инвестиционната програма в бюджета да се насочват директно към районите, за да могат кметовете сами да определят какво и кога да се ремонтира. ГЕРБ са в удобната позиция да определят кой кмет ще бъде е добър, кой район ще се развива и кой ще е в периферията, каза Христова.

В обръщение към делегатите Корнелия Нинова призова Манолова да отговори на редица въпроси и да поеме ангажименти към социалистите. Част от питанията й бяха свързани със "зеления" билет за София, видеонаблюдение по спирки, детски градини и подлези, ще има ли специален фонд за строителство на общински жилища и облекченото им раздаване на бедни семейства. "Единството на идеи, личности и екип, може да се постигне само, ако се обединим около идеите, около платформата. Ние още не сме чули нейната, но аз бих поставила така въпроса: в каква степен тя ще припознае нашата", попита лидерът на БСП.

От 17 номинирани за кмет на община София до началото на конференцията бяха депозирани 15 отвода. На финалната права останаха арх. Борислав Борисов и Мая Манолова.

До края на редакционния брой делегатите все още не бяха стигнали до гласуването за кмет на столицата. 

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 189

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 161

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 252

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 165

40% от ВиК дружествата работят без разрешителни

автор:Дума

visibility 108

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 240

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 422

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 40

СЕТА - доброволното робство

visibility 7

/ брой: 41

Датата

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 41

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ