25 Юли 2024четвъртък03:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Назми Мюмюн

БСП трябва да помисли за вицепрезидент с турско име

Това е начинът да покажем, че тестът на демокрацията е издържан успешно, категоричен е зам-областният председател на социалистите в Кърджали

/ брой: 258

автор:Александър Симов

visibility 2601

Назми Мюмюн е роден на 30 май 1950 г. в село Млечино, община Ардино. Завършва висше педагогическо и управленско образование (Учителски институт, СУ "Св.Климент Охридски", АОНСУ - София.) Работил е като учител, организационен работник. Женен, с две деца.
Член на Националния съвет на БСП, зам.-председател на Областния съвет на БСП в Кърджали и общински съветник от левицата.

-  Господин Мюмюн, пред БСП следващата година има две много важни задачи - местните и президентските избори. Готова ли е партията за тях?
- Ако ми позволите, нека конкретизираме въпроса ви върху Кърджали и местните специфични условия. След тежката изборна загуба през 2009 г.  пред областното и общинското ръководство на партията предстои нов, своеобразен зрелостен изпит идната година - местните избори за кметове на общини и населени места, общински съветници, за президент и вицепрезидент на България. Ние като партия тук години наред сме изправени пред постоянната реалност да бъдем вечната опозиция на монополната власт на ДПС в местното самоуправление и година и половина сме срещу властта на ГЕРБ на национално ниво. Предстои ни голямо съревнование на два фронта - основния ни опонент ДПС и главния - ГЕРБ.
След година и половина управление на ГЕРБ и сателитите - "Атака" и Синята коалиция, мисля, че освен за нас, социалистите, в нашия роден кърджалийски край бие звънецът за влизане в час и на другите национално-отговорни, прогресивни, леви, патриотични, граждански и милеещи за демокрация, икономически растеж, правда и социална държава хора. ГЕРБ със своето неграмотно и некомпетентно управление все повече трови различните прослойки на обществото.
В Кърджали въпреки гнусните атаки, обиди и недоказаните към нас вини относно "Водното огледало" и ВиК мрежата ние подаваме ръка за взаимопомощ, изхождайки от присъщата ни отговорност и отражението на икономическата криза върху непосредствените перспективи и всекидневието на всеки български гражданин - страха за работното място, за оцеляването през идващата зима, непосилното бреме на сметките за вода и ток, с други думи, виждайки жаждата на властимащите да прехвърлят тегобите на кризата върху гърба на обикновените труженици. Нима хората не виждат как страната се управлява чрез "бюджет на мизерията". Не само това - добавяйки масовото обедняване и рязкото влошаване на качеството на живот, подмяната на диалогичността и толерантността с противопоставяне и разделение, налагането на агресивно и брутално поведение, силов подход и авторитаризъм и т.н. - всичко това дава пълно основание ние да се мотивираме и мобилизираме за спечелването на кметските кресла, за повече общински съветници и за наша президентска двойка.
- Какъв кандидат за президент трябва да излъчи левицата?
- От българския град Кърджали трябва да споделя, че не трябва да се избързва с назоваването на формата и конкретното име на бъдещия кандидат за президент. Иска ми се и съм убеден, че и следващият президент ще е устроен социално и ще е с доказани качества на държавник, за разлика от настоящите управляващи от ГЕРБ с доказана липса на държавническо мислене и поведение. Днес ми е трудно да назова каквото и да е име, но имена има.
Иска ми се с цялата отговорност и риск за коментари, на вниманието на нашата българска общественост да поставя въпроса за това, дали не сме узрели ние, като партия, да бъдем авангард на практическата толерантност и естествено приемане на късчето от голямото българско парче - за вицепрезидент да предложим човек с ляво сърце, духом и физически част от българската нация, доказал себе си български общественик с турско-арабско име.
Не вярвам да загубим гласове заради такъв ход. Разрешавам си да потвърдя, че никой и нищо не ни дава право да подценяваме нашите съотечественици - избиратели. Те четат, те са информирани, имат глави на раменете си. В Бразилия за президент преди дни избраха Дилма Русеф - нали всички се гордеем, че е с български етнически корен. За първи път в Европа цветнокож стана кмет на големия град Пиран в Словения и се превърна в словенския Обама. В Бундестага от немската левица депутат е Севим Дагделен и с това Бундестагът не стана Меджлис. Ами Барак Обама - първият афроамериканец в историята, който е президент на велика Америка. Министри на вътрешните и външните работи, на земеделието, финансите и на други сериозни държавни институции в съседна нам държава са били и в момента са етнически кюрди, извън етническата партия БДП. Мисля, че тогава с хората, избирателите, моите съотечественици, от моята българска държава, и особено класовото ляво, въпреки възможното първоначално смущение, вярвам, ще се поздравим, че тестът на демокрацията е издържан успешно.
- На какви послания трябва да се заложи?
- Иска ми се принципност и истина, и само предстоящата истина от живия живот да се осъзнае във всяко населено място от всеки наш съгражданин и да се приеме. Аз споделям идеята да се дискутира също така питането както на членове на нашата партия - етнически турци, така и на ляво мислещи турци наши съотечественици, защо в левия вестник ДУМА да няма страница и на техния майчин език?
Не е в иманентната същност на нашата партия да допуща радикализъм, студенина, омраза, злоба и завист. Напротив в нашата природа е да се работи за народните дела от всякакъв характер. На минали избори езикът на националпопулизма и шовинизма на партии като "Атака", ГЕРБ, ВМРО и партийци-партизани причиняваха земен трус по скалата на Рихтер от 4-5-а степен. Това е безотговорно, носи временен изборен успех, но трайна болка у етническите малцинства. Етническото високомерие сред единици първично устроени наши братя и сестри поражда трайни отрицателни последици в съзнанието на почтените граждани от малцинствата на нашата държава. С други думи, обръщението ни все повече би трябвало да се засилва в посока виждането, умението, компетентностите ни като политическа сила относно това как да подобрим живота на нашите съграждани. При всички положения словото на позитивизма ще надделее в междуетническите отношения за създаване на по-здрав климат за приобщаване и интеграция към изконните български традиции, култура и език. Запазването на тяхната етническа, религиозна и културна самобитност и развитието им трябва да бъде част от нашата обща политика. Етническите турци, българите мохамедани, циганите искат искреност, откровеност от нас, желаят единство, братство и дружба между левите сили без разлика на етнически произход, религия и майчин език. Не желаят повече да чуват "България за българите, турците в Турция". Дали не е време ние като партия да заклеймим по-остро антиромското и антитурското говорене по време на предизборните кампании.             
- Преодоля ли БСП разделението в себе си и ще успее ли да предложи алтернатива на вотовете следващата година
- Вярно е, че в сравнение с лидерските партии, ние сме най-демократичната партия - свободата в изказа на нашите другари я няма в никоя друга партия. Между нас има приятелска търпимост. Убеден съм, че различните мнения обогатяват партията, дават нов импулс и сочат път за преодоляване на затрудненията. Вярвям, че в името на каузата на социализма, умножаването на левите идеи и по-близкото стоене до хората чрез упражняване на общинската власт ще се обединим по-здраво за спечелването на местните избори и изборите за президентска двойка. Другото ще остане само спомен. Партията ни е благородна, тя умее и да прощава.
- Каква е вашата оценка за възникването на граждански проект около президента Георги Първанов?
- През последните дни на събранията на партийните организации, където съм присъствал, както и в проведените индивидуални разговори в област Кърджали, сред партийните ядра притесненията за грижата към съдбата на столетницата са очевадни. Това ми дава надежда, че почвата за социалистическите идеи е добре изорана.
Няма съмнение, че България все повече започва да изпитва необходимост от алтернатива на сегашните управляващи. Ние, като БСП, сме единствената засега алтернатива, но отчитайки бавното връщане на доверието към нас и ядосаните наши избиратели, трябва да призная, че нуждата от катализатор на процесите за широк, единен, народен, антигерберски и антиатакистки фронт е необходим като слънцето и въздуха за всеки жив български гражданин. Проектираният от президента Георги Първанов граждански субект приемам като всеки български гражданин и ако получа достатъчна информация за дългосрочните цели, намерения и организационно изграждане и функциониране, бих взел решение, без да изневеря на социалистическите си идеи, да подпомогна с моя скромен принос за спасението на България от задаващата се пропаст.
Преди няколко години бях изрекъл думите: "На съпругата си изневерявам, на България и на партията - не!". Днес тази моя позиция остава актуална и със същата сила. 
- Провали ли се ГЕРБ в управлението? Как гледате на коалицията им с "Атака"?
- Първите седмици и месеци от еуфорията ГЕРБ за известна част от гласувалите за тях все още е запазена. Живее се с надеждата, че едноличната власт на Бойко Борисов ще бъде техния спасител.
Все по-нерядко се забелязват хора, които споделят, че не са получили и трошичка от техните очаквания. Пред очите ми всеки ден, ежеминутно и ежечасно, хората споделят мъките си и виждам започващото разлагане в частта гласували за ГЕРБ и "Атака". Управленската немощ, липсата на визия, несигурността в утрешния ден - всичко това хората започнаха да забелязват все повече и по-добре. ГЕРБ и "Атака" за тях вече означава нищета и мизерия в домовете, душевно обедняване, насъскване на брат срещу брат, показване на зъби на различния, с други думи нищо за обединяване на нацията ни в посока европейски ценности.
- По време на предизборната си кампания сегашните управляващи дадоха много обещания на българските турци - изпълняват ли ги?
- Искам да бъда максимално коректен. Извън ДПС, без протекцията му, от другите политически формации досега нямаше етнически турци, които да водят национални листи, да бъдат министри, шефове на агенции, областни управители, директори на полицейски управления, шефове на сигурността, окръжни съдии и прокурори и т.н. Това правителство излъчи министър на културата, излъчи и зам. областен управител и толкоз.
Част от турската интелигенция смята, че това е лицемерие и измиване на ръце, заиграване за етнически цвят. При нас в Кърджалийско малцина етнически турци се излъгаха да гласуват за ГЕРБ. Днес броят им за доверие към ГЕРБ клони към десетицата.
Мнозина разбраха, че на нашата партия й приляга, и мисля, че е закономерно и нейно задължение да вземе чистосърдечно под своя чадър етническите малцинствени групи след причинените в миналото беди и болки.
- Как гледате на идеята да се проведе референдум у нас за членството на Турция в ЕС?
- Тази идея е близнак на идеята за референдум на новините на турски език по БНТ. По  принцип и правило няма нищо лошо да се вземе мнението на хората от страната по значим въпрос. По-специално за членството на нашата южна съседка Турция в ЕС не виждам сериозни аргументи и основания за това. Въпросите за имотите на тракийските бежанци, правенето на опит за всяване на страх от "ислямски радикализъм" и т.н. са несъстоятелни, защото за решаването на тези спорни въпроси има междудържавни договори и комисии, които мисля, че работят добре. Питам аз за нашето членство в НАТО дали една турска глава се е обявила против?
Хората, държавите по света гледат как да разширят пазарите си, как по-добре да се разбират с комшиите си. Мисля, че трябва да бъдем прагматични, да се подчиняваме на правилата на днешния ден и да протегнем ръка към доброто бъдеще. Питам себе си, имаме ли нужда от граници  с Гърция, Македония, Сърбия и Турция? Ако имаме, защо? В кой век живеем? Ако нямаме - значи "времето е в нас и ние сме във времето". Казал го е българският Апостол на свободата Васил Левски.


 

Глобалният Юг аплодира Китай

автор:Дума

visibility 338

3000 престъпления на ден срещу жени

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 139

Словакия получи от САЩ два Ф-16

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 139

14 палестински фракции се споразумяха в Китай

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 139

Унищожител и гробар

автор:Александър Симов

visibility 538

/ брой: 139

Светът пак е Олимпиада

автор:Марин Милашки

visibility 501

/ брой: 139

Напразни надежди

автор:Евгени Гаврилов

visibility 523

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ