30 Октомври 2020петък04:49 ч.

сн. Емилия Костадинова

БСП тръгва на избори

Конгресът прие решение за програмна промяна и резолюция срещу неофашизма, обнови НС на партията

/ брой: 183

автор:Павлета Давидова

visibility 635

Имаме вече избран председател, местни ръководства, в най-скоро време ще свикаме новия Национален съвет, за да да предложа Изпълнително бюро и така напълно комплектовани тръгваме към най-важното - подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване. С тези думи Корнелия Нинова закри 50-я юбилеен конгрес на БСП. Голямо обновление има в новия Национален съвет на партията, контролната комисия вече ще се оглавява от Емил Войнов.

До следващо заседание на конгреса (до 2022 г.) БСП ще обсъди проект за нова програма, която трябва да бъде утвърдена и от партиен референдум. Конгресът прие и резолюция срещу проявите и настъпленията на неофашизма и неонацизма в Европа. Делегатите излязоха с политическата декларация под мотото "Промяна за България! Сега!".

"Моля, предайте на всички в страната нашите поздрави и пожелания, да бъдат здрави, силни и енергични. Да вярваме в себе си, защото показахме за изтеклите четири години, че можем. Предстои ни сега да покажем, че освен че можем да променяме себе си, ще променим и България. На добър час и към победа на парламентарните избори", заключи тя в края на конгресния ден.

По традиция конгресът започна с химните на България и ЕС, както и с Интернационала. Най-младият делегат беше 23-годишният Габриел Вълков от столичния район "Лозенец", а най-възрастният - проф. Радослав Гайдарски, който е на 83 години. 105 журналисти бяха акредитирани за форума. Над 500 бяха гостите - коалиционни партньори, лидери на леви партии, кметове, хора на науката и културата, депутати от Великото народно събрание, настоящи народни представители, членове на ЕП, общински и областни председатели на БСП от цялата страна. 35 бяха представителите на посолствата и дипломатическите мисии у нас.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев и бившият председател на НС Георги Пирински влязоха в ръководството на конгреса по предложение на Корнелия Нинова. Тя покани и екслидера на партията и ексшеф на парламента Михаил Миков да се присъедини към тях, но той отказа. Делегати от Перник предложиха в ръководството да бъде включен кметът на града Станислав Владимиров и това бе прието с аплодисменти.

В началото на политическия си доклад Корнелия Нинова призова за консолидация около принципи в политиката и морал в провеждането й. "Подаваме ръка на всеки, който е готов да работи за Отечеството, но консолидация около сговор със задкулисието не може да има. Политика с грижа за хората, морал и организация е успехът към спечелването на парламентарните избори. Поехме ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция на този управленски модел и го изпълнихме", заяви Нинова. Тя подчерта, че въпреки натиска левицата е отхвърлила коалиция с ГЕРБ. Бяхме съблазнявани с моркова и бити с тоягата, метафорично заяви Нинова. Според нея партията е доказала, че е узряла за пряк избор и е показала висока организационна и институционална култура. Нинова цитира на думите на Димитър Благоев от първата страница от документите за конгреса: "Много е важно да схване человек задачите на своя век. Според това, доколко человек схваща тия задачи, доколко ги разбира, дотолкова той може да бъде полезен като обществен деятел". 

Нинова отново посочи, че този парламент е изчерпан, защото не може да гарантира стабилност на държавата, сигурност и перспектива на народа. Тя се обяви за предсрочен вот, убедителното му спечелване от БСП и след това честно, неподкупно и последователно изпълнение на поетите ангажименти. "Първата ни работа трябва да е възстановяване на държавността, върховенството на закона с безкомпромисна борба с корупцията, възстановяване разделението на властите, връщане на доверието в парламента като основна институция в парламентарната република, функциониране на институциите с грижа на хората. Второ, гарантиране на свобода на честните предприемачи, на словото, на различното мнение без страх. Трето, справедливост - законите да се прилагат еднакво за всички. Четвърто, държава в помощ на икономиката и с грижа за родното производство. Пето, нова структура на земеделието. Шесто, публични инвестиции в наука и високи технологии, които ще направят България модерна и високотехнологична и развита страна. Седмо, образование, обърнато към дигиталното поколение, но стъпило здраво на ценностна система и вървящо ръка за ръка с възпитанието на нашите деца. Осмо, нова държавна политика в здравеопазването, в която болниците не са търговски дружества. Девето, нова справедлива данъчна система и отмяна на плоския данък. Десето, регионализация на всички политики с цел намаляването на различията между регионите и реална децентрализация. Единадесет, културата, духовността и българщината са ни спасявали в трудни моменти и са ни съхранявали като народ. Засилена държавна политика в тази сфера е задължителна за бъдещето ни като нация", очерта Нинова приоритетите на БСП при бъдещо управление. 

Конгресът се проведе при засилени здравни мерки заради коронавируса. Делегатите седяха през едно място, но въпреки предупрежденията на организаторите не повече от половината бяха с маски.

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ