28 Януари 2023събота01:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

БСП тръгва към изборите с програма за 100 дни

Дългосрочната цел - здрав и образован народ, който има работа и живее достойно с високи доходи в чиста и просперираща България

/ брой: 201

автор:Дума

visibility 6

Основните акценти от програмата на БСП за първите 100 дни след формиране на парламент и правителство бяха представени от Драгомир Стойнев, който води листата в Пазарджик. Интересуват ни резултатите и политиките, с които да бъде преодоляна кризата, а не начинът за сформиране на правителство и конкретните постове, подчерта той.

Стойнев започна с мерките, насочени към енергетиката. БСП предлага спешна целева подкрепа за семейства с ниски доходи в размер на 200 kWh, около 60 лв. Целта е да се обхванат около 300 000 енергийно бедни домакинства. Предвижда се и разсрочване на плащането на сметките, а за една година да бъде намален ДДС от 20 на 9% не само на енергоносителите, но и на фактурите за домакинствата и малките фирми. "За нас е важно държавните и общински заведения, които предоставят публични услуги от обществен интерес - като детски градини, училища, социални домове, държавни и общински болници, да имат целева подкрепа, която да компенсира разликата в цените, фиксирани от КЕВР, така и с пазарните", добави той. БСП ще настоява още в първата си седмица новото НС да изслуша УС на Българската независима енергийна борса, за да чуе предложенията му за промени в сектора. Левицата настоява през първите 100 дни на парламента да бъде завършена газовата връзка с Гърция. "Незабавно трябва да започнат процедурите за изграждане на нови ядрени мощности. Не е нормално да притежаваме ядрени реактори и да не предприемаме никакви действия", настоя Стойнев.

"В България годишно от продажба на квоти и на емисии имаме 1,6-1,7 млрд. лв. С една част от тези средства може да създадем фонд за социална подкрепа. Като начало могат да бъдат заделени 400 млн. лв. за бедстващи и страдащи семейства и да се подпомогне енергийният преход", смята бившият енергиен министър. Според него трябва да се изработят териториални планове за запазване на заетостта във въглищните региони. "Правителството на ГЕРБ даде на една консултантска фирма, която е трябвало да изготви за трите района - Стара Загора, Перник и Кюстендил, териториални планове за справедлив преход. Заделени за тях сега са 2,4 млрд. лв., но никой не работи по такива сценарии", ядоса се той.

БСП е за доброволна ваксинация, но за насърчаване на процеса. Левицата предвижда засилване ролята на личните лекари по наблюдение и лечение на КОВИД и преразглеждане на финансирането на лечебните заведения в труднодостъпните райони.

Стойнев припомни мерките на левицата срещу бедността и демографската криза: въвеждане на семейно подоходно облагане - намаляване на данъчната основа с 550 лв. за всяко дете на единия работещ родител; 6 500 лв. еднократна помощ за второ и трето дете, при условие че единият родител е работил 24 месеца преди това; безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст; намаляване на ДДС на 9% за основните храни в малката потребителска кошница; трудещите се до 25 години да не плащат ДОД. По предложение на Младежкото обединение на БСП с промени в Закона за ДДС ще се увеличи прагът за регистрация от 50 000 на 100 000 лв., което ще подпомогне малките фирми и ще намали бюрократичната тежест върху тях.

На дневен ред са здравните и образователни грижи

Проф. Георги Михайлов подробно се спря на предложенията на БСП, свързани със здравеопазването. С редица законодателни промени БСП ще премахне вредния търговски статут на държавните, университетските и общински лечебни заведения. Предвижда се въвеждане не електронни персонално медицинско досие и здравна карта. Социалистите предвиждат уеднаквяване и повишаване на възнагражденията на лекарите и медицинските специалисти, за да се спре изтичането им зад граница. Това ще става на базата на специални наредби за остойностяване на извършените дейности и услуги, както и на резултатите, квалификацията и опита. Специално внимание ще бъде обърнато на трудно достъпните райони, за чиито болници ще има допълнително подпомагане. Определени специализации в чужбина пък ще бъдат спонсорирани от държавата в замяна на ангажимент за работа в държавни болници минимум 5 г., посочи проф. Михайлов, който води листата в Благоевград.

Водачката в Монтана Ирена Анастасова открои приоритетните политики в образованието. Тя посочи, че макар да няма как всичко да се оправи за 100 дни, може да бъде дадено началото. Акцент отново има върху програмите по български и история. Тя подчерта, че все още са необходими много допълнителни средства за материалната база - има стотици училища, които са с въшни тоалетни, нямат салони и др. Конкретни идеи има и за висшето образование и студентските общежития. Голяма част от тези въпроси могат да бъдат решени през бюджета за догодина. 

Христо Проданов очерта редица икономически мерки за подобряване на бизнес средата, подготовката и осигуряването на кадри, както и подпомагането и оздравяването на бизнеса. Акцентите от предложенията на БСП за правосъдната реформа и МВР бяха представени от Иван Иванов, който отново подкрепи закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, освен това е за промяна в правилата по избиране на членове за ВСС. Предвиден е и нов закон за корупцията. Георги Свиленски очерта външнополитическите идеи на левицата, като особено внимание бе отделено на отношенията ни със Северна Македония. Той изреди и плановете на БСП за инвестиции и подпомагане на спорта.

 

 

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 873

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 714

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 678

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 803

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ