04 Април 2020събота15:21 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Още през миналата седмица Гечев огласи, че властите са минипулирали статистиката за икономическия растеж

БСП: Статистиката заприлича на лотария

Данните за БВП се оказаха упражнения по аритметика, заяви проф. Румен Гечев

/ брой: 40

автор:Юлия Кулинска

visibility 581

Данните за БВП се оказаха упражнения по аритметика, заяви вчера в НС депутатът от "БСП за България" проф. Румен Гечев в декларация на парламентарната група. Тя бе по повод нелепото обяснение на НСИ за грешките, допуснати при изчисляването на БВП за миналата година. По думите му със силна приятелска прегръдка на правителството статистиката въвежда нова световна мода - никакви предварителни прогнозни данни и оценки. Някои се опитват да обяснят, че както при виното, колкото по-отлежават данните, толкова по-надеждни стават, коментира проф. Гечев. 

Още през миналата седмица той огласи, че властите са минипулирали статистиката за икономическия растеж. Гечев обясни, че на основата на сравнителен анализ е установено, че Агенция "Митници" и Министерството на финансите умишлено са подали грешна информация на НСИ и БНБ. И така реалният растеж на БВП за 2019 г. няма да е 3,3%, както излиза сега, а под 1%. Депутатът обясни, че не е логично при ръст на износа и ръст на вътрешното потребление да има такова сериозно намаление на вноса. Става въпрос за скрити около 4 млрд. лв. от внос на петрол и петролни продукти. 

"НСИ признава за неверни данни от правителството. Това не е статистика, а национална лотария, търкане на талончета или колело на късмета", образно обясни депутатът. Медиите публикуваха новината за лъжите на кабинета със заглавие: "НСИ призна неверните данни за БВП", заяви проф. Гечев. Според него обаче това не е неточно, тъй като информацията се подава от Агенция "Митници" и респективно от правителството.

В прессъобщението на НСИ се казва, че по повод новото съюзно митническо законодателство от януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации - опростена и допълнителна, поясни проф. Гечев. Той цитира и останалата част от него, в която се подчертава, че разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец, като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли. За нуждите на статистиката всеки месец НСИ изтегля данни от информационната система на митниците. "Тук започват странностите. Нали в предното изречение ни убеждава НСИ, че работи само с окончателни данни, а е световноизвестно, че месечните данни са предварителни", каза Гечев. След като НСИ обявява, че има асинхронност, след тази трагедия, ние ви казваме, при пълна синхронност, премиерът и министърът на финансите да си подадат оставките, призова той. 

От ГЕРБ скочиха, че с обвиненията БСП за пореден път се опитват да атакуват с неверни данни и внушения влизането на България в чакалнята на еврозоната. Според гербаджията Александър Иванов изнесеното от БСП било фалшива новина. Според него икономиката е в растеж, доходите се повишават, а износът се увеличава.

Георги Кадиев:
Опитват се да замитат скандала

Проблем с данните за българския внос все пак има, както обяви проф. Румен Гечев. За това признаха и НСИ, и Агенция "Митници" по време на съвместна среща във вторник. Те обаче обявиха, че не ставало въпрос за манипулирани данни и недобросъвестно използване на информацията. Според тях става въпрос за промяна при подаването на митническите декларации, свързана с новото съюзно митническо законодателство, в сила от януари 2019 г. НСИ обаче досега не е посочвала в отчетите си за тримесечията, че има някаква промяна. Досега статистиката е публикувала 4 експресни доклада за реалното изменение на БВП и три предварителни. Никъде в тях не може да се намери уточнение, което да казва, че от началото на миналата година е имало някаква промяна в методологията.

"Оправданието на НСИ е невярно и некоректно. Опитват се да замитат скандала", коментира пред ДУМА икономистът и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев.

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 457

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 888

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 668

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 408

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 294

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ