23 Февруари 2020неделя20:16 ч.

Ангел Найденов:

БСП спечели над 200 000 гласа повече, отколкото през 2009 г.

Заради скандали, провокирани от ГЕРБ, нямаше предизборни дебати и сблъсък на идеи, твърди водачът на листата на КБ в Перник

/ брой: 114

автор:Юлия Кулинска

visibility 440

- Г-н Найденов, предсрочният парламентарен вот беше белязан от скандали, провокирани от ГЕРБ. Покрай тях избирателите май не успяха да чуят посланията, които кандидат-депутатите отправиха към избирателите.
- Да, така е. Кампанията като цяло мина под знака на скандалите, родени от ГЕРБ. Те на практика оставиха на заден план реалните дебати за проблемите на хората, състезанието на програми, на идеи за решения, на ангажименти на участниците в изборния процес. ГЕРБ искаха да се забрави, че това са предсрочни избори и че протестът на хората ги изгониха от властта. Предизборната надпревара в Перник се проведе в отсъствието на формалния водач Делян Добрев. Не се видяхме заедно в нито едни дебати, не успяхме да представим състезанието на идеи за развитие на Пернишки регион.
Истината е, че вотът премина при огромен хаос и слаба организация от страна и на служебното правителство, и на ЦИК, и на областните администрации, и съответно на СИК и РИК. Имаше многобройни сигнали за нарушения, които обаче останаха биз отклик. В Перник например заради слабата организация при предаването на изборните книжа членовете на СИК-овете бяха принудени да стоят и изчакват реда си близо 18 часа, за да изпълнят задълженията си. Имаше хора, припаднали от изтошение, които не получиха никаква помощ от страна на областната администрация. Свидетели бяхме на фрапиращи случаи, при които представители на РИК се опитваха да установят комуникация с регионалното министерство заради разминаване в избирателините списъци, но опитите да се свържат бяха неуспешни.
 - Не е ли парадокс, че партията, спечелила най-много гласове, поиска касиране на изборите?
- Абсолютен и безпрецедентен парадокс, че ГЕРБ иска нов вот. Бързам да добавя онова, което заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в изборната нощ, че ние си даваме сметка, че един опит или касиране на вота означава задълбочаване на хаоса. Това би се отразило силно негативно върху състоянието на страната и върху бита на хората. Нови избори биха задълбочили кризата, ще изострят проблемите на мизерстващите българи. Най-малкото ГЕРБ могат да говорят за касиране и нарушения. Те май пропускат мегаскандала с намерените бюлетини в печатницата в Костинброд, който, и откъдето да го погледнеш, е подготовка за подмяна на резултати и фалшифициране на изборите.
- Как бихте коментирали резултатите от изборите и представянето на БСП в страната и конкретно в Пернишки регион?
- Безспорно е, че моралният победител във вота е БСП. Левицата е единствената политическа сила, която увеличи с над 200 000 броя на избиратилети, които я подкрепят, в сравние с 2009 година. За първи път виждаме партия, която води като резултат, да изпада в толкова голяма изолация и това е още по-фрапиращо, като имаме предвид, че всъщност това е доскоро управлявалата ГЕРБ. Не виждам до момента формация, която да иска да си партнира с тях. В Европа тя получи подкрепа единствоно от ЕНП.
Удовлетворен съм от резултата в Перник, където БСП е първа политическа сила, въпреки огромните усилия и ресурси, които включи партия ГЕРб, включително и на регионално ниво. Да постигнеш първи резултат си е успех, откъдето и да го погледнеш. Изпитвам огромно уважение към всички, които участваха във вота, защото Перник е с активност по-висока от средната за страната. Благодаря на избирателите, дали гласа си за кандидатите на Коалиция за България, включително и на тези, които подкрепиха кандидатурата ми като водач на листата. 
- Кои са неотложните проблеми за решаване в Пернишкия регион и кои ще са вашите приоритети като негов представител в 42-то НС?
- Най-неотложният политически и управленски акцент е преодоляване на последиците от земетресението. Спешно трябва да бъдат  преразгледани всички откази на Междуведомствената комисия и на критериите по отпускане на помощта за преодоляване на щетите. Преодоляването на бедността, безработицата, икономическата депресия, демографската криза, състоянието на здравеопазването и образованието са основните акценти в полезрението ми като депутат. Ще работя и за възстановяването на закритите от ГЕРБ общински болници в Брезник, Земен, Радомир и Трън, защото с това бе нарушен основният принцип за достъпност и достатъчност на медицинските грижи.
Ще инициирам и подкрепя приемането на закон за планинските райони, който е изключително необходим не само на Перншика област. С работата си в НС ще подкрепя създаването на условия за разкриване на нови работни места, на защитени болници и здравни заведения. БСП ще търси решения за  измъкване на хората от мизерията и  отчаянието, за подпомагане на малкия и средния бизнес чрез преодоляване на административния рекет и чиновническия произвол. Мой приоритет ще е и създаване на условия населените места в общините с над 30 000 жители да ползват средства по програмата за развитие на селските региони, в която категория попадат основно селищата от община Перник.

Адвокатите: Настъпва диктатура

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 37

Испания разследва Борисов за пране на пари

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 37

Корнелия Нинова: Правителството произвежда само кризи

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 37

БСП свиква конгрес на 9 и 10 май

автор:Павлета Давидова

visibility 43

/ брой: 37

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 37

Румен Гечев: Властта манипулира статистиката за растежа

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 37

България губи 110 млн. долара от спрения транзит на газ

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 37

Сандърс спечели трета победа в първичните избори

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 37

Тюрингия преодолява политическата криза

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 37

Ердоган: Ще се подчиним на глобалните сценарии

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 37

САЩ затягат правилата за "зелените карти"

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 37

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 57

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 58

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 66

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 45

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ