10 Декември 2019вторник06:59 ч.

Заставаме на страната на хората, защото в малките селища няма лекар, няма аптека, няма банкомат. Ако закрият и пощенската станция, какво остава?, заяви депутатът от БСП Дора Янкова

БСП спаси пощите в малките селища

По предложение на левицата, което парламентът одобри, няма да се закриват клонове

/ брой: 117

автор:Юлия Кулинска

visibility 1430

Няма да се закриват пощенски станции в малките населени места. Това реши парламентът вчера, който прие на второ четене промени в Закона за пощенските услуги. По предложение на ПГ на "БСП за България" отпадна текстът, който предвиждаше най-малко един пощенски клон в места с население от 800 до 15 хил. жители, най-малко две стационарни пощенски станции в местата с над 15 хил. жители и най-малко по една на всеки следващи 20 хиляди жители. 99 народни представители гласуваха "за", 25 бяха против, а 50 се въздържаха.

"Заставаме на страната на хората, защото в малките селища няма лекар, няма аптека, няма банкомат. Ако закрият и пощенската станция, какво остава?", заяви по време на дискусията депутатът от БСП Дора Янкова. "Ние сме категорични, че услугата трябва да остане. За нас пощите са присъствието на държавата в селата. В страната има 3000 станции, в които около 300 хил. души получават пенсиите и социалните си помощи. Българските пощенски станции не бива да се пипат", подчерта Янкова.

Зам.-председателят на комисията по транспорт Георги Свиленски от БСП попита какъв е смисълът да се поставят ограничения на българския държавен оператор. Според него целта е след като през 2025 г. изтече договорът на "Български пощи" за предоставяне на универсална услуга, лицензът да бъде даден на друг оператор, като междувременно държавната компания излезе от малките населени места.

С гласуваните промени в Закона за пощенските услуги се създава изцяло нова правна уредба, която осигурява изпълнението на европейски регламенти. Въвеждат се национални мерки по прилагането на изискванията, свързани с осъществяването на последователен регулаторен надзор по отношение на участниците на пазара на трансгранична доставка на колетни пратки. На пощенски оператор, който не предостави информация или предостави невярна, непълна или неточна такава, се налага имуществена санкция от 200 до 1000 лв. Който пък не изпълни допълнителни изисквания за информация по европейски регламент или я предостави извън срока, определен с искането, се налага имуществена санкция от 500 до 2500 лв.

Жълт код за мъгла за 13 области на 10 декември

автор:Дума

visibility 67

12% от младите признават, че са продали гласа си

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 237

1/5 от икономиката е в сивия сектор, смята синдикат

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 237

БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 237

Еврокомисар иска разхлабване на правилата за бюджетния дефицит

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 237

В МФ и НАП денонощно мислели мерки срещу сивите обороти

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 237

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 141

Нормандската четворка се събра в Париж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 237

Вулкан изригна в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Турция върна на Франция джихадисти

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 237

Кратки новини

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 237

Ампутацията на "Под игото"

автор:Велислава Дърева

visibility 98

/ брой: 237

Срам е да облагаме книгите с най-високия ДДС в Европа

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 237

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 279

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ