21 Август 2019сряда03:50 ч.

Заставаме на страната на хората, защото в малките селища няма лекар, няма аптека, няма банкомат. Ако закрият и пощенската станция, какво остава?, заяви депутатът от БСП Дора Янкова

БСП спаси пощите в малките селища

По предложение на левицата, което парламентът одобри, няма да се закриват клонове

/ брой: 117

автор:Юлия Кулинска

visibility 924

Няма да се закриват пощенски станции в малките населени места. Това реши парламентът вчера, който прие на второ четене промени в Закона за пощенските услуги. По предложение на ПГ на "БСП за България" отпадна текстът, който предвиждаше най-малко един пощенски клон в места с население от 800 до 15 хил. жители, най-малко две стационарни пощенски станции в местата с над 15 хил. жители и най-малко по една на всеки следващи 20 хиляди жители. 99 народни представители гласуваха "за", 25 бяха против, а 50 се въздържаха.

"Заставаме на страната на хората, защото в малките селища няма лекар, няма аптека, няма банкомат. Ако закрият и пощенската станция, какво остава?", заяви по време на дискусията депутатът от БСП Дора Янкова. "Ние сме категорични, че услугата трябва да остане. За нас пощите са присъствието на държавата в селата. В страната има 3000 станции, в които около 300 хил. души получават пенсиите и социалните си помощи. Българските пощенски станции не бива да се пипат", подчерта Янкова.

Зам.-председателят на комисията по транспорт Георги Свиленски от БСП попита какъв е смисълът да се поставят ограничения на българския държавен оператор. Според него целта е след като през 2025 г. изтече договорът на "Български пощи" за предоставяне на универсална услуга, лицензът да бъде даден на друг оператор, като междувременно държавната компания излезе от малките населени места.

С гласуваните промени в Закона за пощенските услуги се създава изцяло нова правна уредба, която осигурява изпълнението на европейски регламенти. Въвеждат се национални мерки по прилагането на изискванията, свързани с осъществяването на последователен регулаторен надзор по отношение на участниците на пазара на трансгранична доставка на колетни пратки. На пощенски оператор, който не предостави информация или предостави невярна, непълна или неточна такава, се налага имуществена санкция от 200 до 1000 лв. Който пък не изпълни допълнителни изисквания за информация по европейски регламент или я предостави извън срока, определен с искането, се налага имуществена санкция от 500 до 2500 лв.

КЗЛД глобява НАП с милиони за теча на данни

автор:Дума

visibility 58

Запали се старото сметище в Перник

автор:Дума

visibility 166

България вече не е собственик на морски флаг

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 160

Тръмп подкрепя връщането на Русия в Г-8

автор:Дума

visibility 0

САЩ тестваха крилата ракета

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 160

Путин и Макрон не се разбраха

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 160

Печатница или перачница

автор:Евгени Гаврилов

visibility 86

/ брой: 160

Ще влезе ли МО във война с работодателите?

visibility 74

/ брой: 160

За Георги Петрушев като за Жорж

автор:Лозан Такев

visibility 102

/ брой: 160

Двуличие и коварство

visibility 93

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ