01 Декември 2021сряда02:19 ч.

Ирена Анастасова:

БСП ще настоява в Бюджет 2022 г. за увеличаване на средствата за образование и наука

автор:Дума

visibility 121

"БСП ще настоява в Бюджет 2022 г. за увеличаване на средствата за образование и наука" Това заяви зам.-председателят на БСП и водач на листата на "БСП за България" в Монтана Ирена Анастасова по време на откриването на кампанията на левицата.  Тя подчерта, че всички сме свидетели, че сектор образование в последните 30 години е разрушаван бавно, методично, а предприетите реформи са били направени неграмотно, некомпетентно. По думите й можем да наречен реформа 2 неща - промяната на учебните планове и програми в средното образование, което се е случило 2000 г.-2001 г.и 2016 г., както и повишаването на заплатите на учителите в последните 3-4 години. "Нито едната, нито другата реформа доведоха до желаното. За 100 дни няма как да променим това, но можем да започнем промяната", категорична бе Анастасова.  Тя обясни, че това, което коалиция "БСП за България" предвижда като една от първите мерки в тази сфера би могло да бъде начало на една истинска реформа в системата на средното образование - преглед на всички учебни планове и програми, и на учебното съдържание. "Всички сме наясно какво учебно съдържание предлагаме на своите деца и внуци в момента - крайно несъобразено с възрастовите им особености. Това води до отказ от училище", подчерта водачът на левицата в Монтана. Тя поясни, че БСП ще сложи акцент върху учебните програми по български език и история. "Любовта към родината е това, върху което трябва да стъпи изграждането на нова България", каза още зам.-председателят на БСП.

Ирена Анастасова обясни, че в 46-то Народно събрание е  имало предложения от служебния кабинет за промени в Закона за предучилищно и училищно образование. Тя припомни, че левицата е  била категорично "за" и ще направи такова предложение и в 47-то Народно събрание. "В последните години сме свидетели на особен политически натиск към учителите от началници и служители на Регионални управления на образованието. Ще инициираме промени, с които да елиминираме възможността за това", заяви зам.-председателят на БСП.

Анастасова подчерта, че при гласуване на Бюджет 2022 г. БСП ще настоява за повишен дял в частта му за образование - 5%  за средно образование и 1% за наука и висше образование. По думите й от увеличенията на средствата в сектора до сега е постигнато само увеличение на учителските заплати, което дори е недостатъчно. Тя коментира, че в медиите се представят 3-4 училища като витрини. "Забравя се, че в 21 век в България все още има 150 училища с външни тоалетни в окаяно състояние, че в една трета от училищата (700-800 училища) няма физкултурни салони, че кабинетите по информационни технологии далеч не отговарят на изискванията", подчерта Анастасова.  По думите й са нужни  сериозни допълнителни средства, които да се инвестират в материалната база.  Тя подчерта, че картината във висшето образование не е по-добра, с изключение на 1-2 "оазиса", които са с по-специално отношение от досега управляващите.

Ирена Анастасова наблегна на това, че и културните институции са неглижирани. Според нея и помощите, както са били разпределени, са недостатъчни.  "Ще предложим разходите за развитие на българската култура да достигнат 1% от БВП", каза още тя. Като други предложения на левицата Анастасова посочи: разработване на нова методика за финансиране на държавните културни институти; възобновяване на работата по изготвяне и приемане на Национална стратегия за развитие на  българската култура; разработване на мерки за постигане на по-голяма свобода на медиите.

 

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ