01 Август 2021неделя21:00 ч.

Снимка Михаела Катеринска

БСП ще настоява 1% от БВП да се отделя за култура

автор:Дума

visibility 34


Един процент от БВП трябва да се отделя за култура. В това бе категорична Корнелия Нинова, която се срещна днес с културни творци и дейци на науката заедно с другите двама водачи в София - Георги Свиленски и Христо Проданов.
Хората на изкуството  и на културата сте  будители. Имаме изключителна потребност от такива срещи - да се потопим в красотата на картини, в смисъла на хубава книги, да поговорим за изкуство и за поезия. Мисля, че в тези трудни времена всички имаме нужда от това, обърна се гъм гостите си лидерът на "БСП за България".
Може би бедността, може би разделението и омразата доведоха до една бездуховност, до едно отдалечаване на младите и на децата ни от същността на българската култура, традиции и ценности, сподели Нинова. И добави, че за да се развива българската култура и духовност трябва да има разумни и смели решения, които да се взимат от политиците.
Тя припомни, че когато Стефан Данаилов бе министър на културата, 1,3% от Брутния вътрешен продукт бе заделян за култура. Нашата цел днес е, в следващия парламент да постигнем 1% от БВП за култура, обеща Нинова.
Тази година брутният вътрешен продукт на България тази година е 117 милиарда. Един процент е 1 милиард и 100 милиона за култура. С такова финансиране и такава държавна грижа може не само да се съживи българската култура и духовност, а тя да стигне до повече хора, убедени са в БСП.
Нинова говори и за политиката на БСП, свързана с образованието и науката. Трябва да започнем от децата. Там е началото. Ние искаме един учебник за един клас по един предмет в цялата държава, но в този учебник преди Робинзон Крузо да измести Иван Вазов, да бъдат български писатели, художници, автори и творци. Те трябва да бъдат заложени в учебниците, защото там е началото на възпитанието на децата, категорична бе тя.
БСП продължава да настоява за реализиране на проекта "Културен чек". Искаме всеки младеж на  18 години да получи културен чек. Това е практика, която в Европа вече съществува. Това е чек с определена сума, която децата и младежите могат да ползват само за културни мероприятия - да си купят книга, да отидат на концерт, да си купят картина, поясни Корнелия Нинова.
Нека започнем от тях, от тяхното възпитание в читалища и библиотеки, които искаме не само да запазим и съхраним, но да ги развием в модерния свят, да получат дигитализация, за да могат децата ни по съвременен начин да имат достъп до това образование и култура, допълни лидерът на левицата.
Нинова припомни и за останалите законопроекти, които БСП вняса по няколко пъти в предишните парламенти:
"Искаме да намалим ДДС на книгите и на 9% и бяхме част от този процес в парламента, за да станат те по-достъпни. Да може всеки човек, дори с малката заплата или пенсия, да си купи книга.
Искаме в българското радио да има квота, в която влиза излъчване на българска музика.
Предвиждаме да стимулираме със специални фондове в бюджета съвременните изкуства. Това е Фонд "Съвременна българска литература", Фонд "Българско кино", Фонд "Българска музика", Фонд "Опазване на културното наследство". Това са целеви програми в бюджета, които залагаме за финансиране на тези сфери, напомни всички проекти в сферата на културата".
Трудно се вдига духовността на един народ, вярата му в неговите стойности и ценности и уважението към неговите духовни водачи, обърна се към дейците на културата Корнелия Нинова.
Бих искала да ви предам тази вяра. Вярвайте, че нещата ще бъдат по-добри и вие ще сте хората, които ще стоите на пиедестала в България като нейни духовни водачи, призова тя.

Овладян е пожарът в Брягово

автор:Дума

visibility 154

Пожар край ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 145

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

автор:Дума

visibility 166

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

автор:Дума

visibility 144

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 829

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 959

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 941

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 883

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1283

/ брой: 144

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 0

/ брой: 146

Пари пред човещина

автор:Юри Михалков

visibility 6

/ брой: 146

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 146

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 1616

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ