08 Декември 2021сряда02:07 ч.

Христо Проданов:

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

Готови сме, можем и знаем как да поемем отговорност, казва водачът на листата на социалистите в 23 МИР в София

/ брой: 204

автор:Деси Велева

visibility 414

ХРИСТО ПРОДАНОВ е роден през 1977 г. в Панагюрище. Завършил е Минно-геоложкия университет, специалност минен инженер. Има магистърска степен по индустриален мениджмънт. Бил е председател на РС на БСП в столичния район "Триадица". Зам.-председател на ГС на БСП в София. Народен представител от "БСП за България" в 46-ото НС, зам.-председател на парламентарната група. Владее английски и руски език.


– Г-н Проданов, кой е основният опонент на БСП на тези парламентарни избори?

– БСП винаги е била последователна в своите действия. Пет години сме единствената и явна опозиция на ГЕРБ, борим се срещу модела, който те създадоха. ГЕРБ са отговорни за състоянието, в което се намираме в момента, а именно – да сме на първи места по всички негативни класации в Европа. Търсим диалог с другите партии, които декларират, че са срещу модела, с който се борим от години.

– Каква предизборна битка очаквате сред водачите на листи в София във вашия район – 23 МИР?

– Водачите на листи в София от всички партии са добре познати на обществото. Иска ми се битката да бъде основана на спор за идеи, каузи и политики, а не на базата на компромати. Обществото се умори от езика на омразата и дребните политически боричкания. За нас най-важно е добруването на българския народ и ще положим всички усилия, за да убедим избирателите, че БСП е политическата сила, която може да изведе България по пътя на развитието и просперитета.   

– Какви качества притежават социалистите от листата на БСП?

– Кандидатите в листите на БСП са пример за приемственост. Имаме изтъкнати опитни специалисти, както и млади, добре образовани хора, професионалисти във всички области на обществения живот. 

Най-важната цел на БСП е в България да има стабилност, хората да имат сигурност. Да има управление, което да даде перспектива за страната и силна социална и икономическа политика, която да ни изведе от кризите. За да се случи това, трябва да има силна парламентарна група на БСП, която да способства за създаването на законодателство, с което да се постигнат политическите приоритети, които представихме. 

– България е в безпрецедентна политическа, икономическа и здравна ситуация? Готова ли е БСП да поеме цялата отговорност?

– Готови сме, можем и знаем как. Ние от "БСП за България" ще бъдем гарант, ще бъдем стълб на стабилност, сигурност и предвидимост в следващия парламент, както бяхме и досега. Отворени сме за разговор по всички теми, които могат да доведат до просперитета на България. Задължително трябва в следващото Народно събрание да се опитаме да постигнем съгласие за редовен кабинет, за да не оставяме страната през зимата в тези кризи без мнозинство и правителство. Ние съзнаваме своята отговорност пред обществото и сме готови да я поемем.

– Какви са вашите основни идеи за овладяване на негативните ефекти от икономическата, социалната и енергийната криза, която се задълбочава?

– Най-голямата задача пред нас в момента е да дадем сигурност на държавата, да помогнем на семействата и домакинствата да оцелеят през тежката зима, която предстои. Затова ние имаме готов план с работещи решения. Част от нашите основни идеи, залегнали в него, са да се намали ДДС от 20% на 9% на енергоносителите и на основните храни от т.нар. малка потребителска кошница. Другата ни цел е държавата да поема първите 200 киловатчаса ток на енергийно слаби семейства. В Гърция държавата поема първите 300 киловатчаса. Свръхпечалбите, натрупани в енергийните производители и търговци, трябва да се разпределят справедливо между българския бизнес, икономика и домакинства. Категорични сме, че трябва да постигнем онова национално съгласие, което да ни гарантира перспектива, че ще имаме нова ядрена мощност, която да ни даде сигурност и стабилност в бъдеще. Бяхме прави за АЕЦ "Белене", както и за много други неща. През 2013 г. направихме и национален референдум, на който събрахме над 770 000 подписа по тази тема. Нека всички партии, които се борят за следващото Народно събрание, отсега да заяват позицията си за изграждане на нова ядрени мощности. В Европа идеята за ядрената енергетика отново се възражда. Във Франция президентът Емануел Макрон иска изграждането на шест нови атомни електроцентрали. Това е работещото и разумно решение. За нас е важно в тези първи 100 дни да бъде завършена и газовата връзка с Гърция.

– С какво тогава трябва да започне работата си следващото Народно събрание?

– Всички трябва да се поучим от трудния опит в 46-ото Народно събрание и да влезем готови в парламента с много конкретни и работещи решения и ние се готвим в две насоки. На първо място това е пакетът от спешни мерки за първите 100 дни от управлението и на второ място това е бюджетът за 2022 г. Когато се сформира новото Народно събрание след 14 ноември, ще имаме много малко време за изготвянето на Бюджет 2022 г. Затова ние от БСП работим в тази посока още отсега и призоваваме останалите политически формации да направят същото. Според нас той трябва да е по-социален и да подпомага и хората, и бизнеса в тези тежки кризи. Точно затова се срещнахме и с редица браншови и работодателски организации, синдикати, производители на мляко, хляб и месо. На тези срещи те имаха възможността да изкажат своите притеснения, нужди и предложения. Така че, това, което ще предложим ние, е широко обсъдено с тези организации и среща необходимата широка обществена подкрепа.

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ