18 Септември 2021събота22:43 ч.

БСП призова ГЕРБ да спрат истерията с еврофондовете

Абсолютно минимален е рискът Брюксел да ни наложи финансови корекции, заяви Димчо Михалевски

/ брой: 276

автор:Юлия Кулинска

visibility 25

Ще помоля ГЕРБ да спрат с истерията по темата с ерофондовете, заяви депутатът от БСП Димчо Михалевски на брифинг в НС вчера. Не е в интерес на България темата да става поле на спекулации, още повече с неверни твърдения, категоричен е той. Михалевски обяви, че през миналата седмица са получени коментарите по споразумението между България и ЕС за следващия планов период. Той призна, че по тях има забележки, и определи това като естествено.
Проблемът с еврофондовете е наследен, и то благодарение на не много ясната и нереалистична позиция на експертите на ГЕРБ, работили по ОП "Околна среда" и цялото управление по европейските фондове в периода 2012 г. - началото на 2013 г., поясни Михалевски. Той напомни, че сегашният кабинет е стартирал без ключови стратегически документи, които да определят политиката във важни сектори. Преди дни ЕК изрично напомни на правителството, че когато разработва оперативните програми за следващия период, работи с грешни разчети, защото прави проекти на база 6,8 млрд. евро вместо на 7,5 млрд. евро, отбеляза депутатът. "Временното прекъсване на плащанията за околна среда не е прецедент при изпълнение на фондовете за България. През 2012 г. за 9 месеца бяха прекъснати плащанията по ОПРР, а за първите 6 месеца не беше получено нито едно плащане от ЕК. Тогава удобно проблемът беше заметен под килима", коментира Михалевски. Според него рискът от финансови корекции от Брюксел и това да повлияе на общото усвояване на средствата е абсолютно минимален и мярката няма да бъде реализирана.
Към Столичната община са насочени над 21% от всички средства по оперативните програми, одобрена е за финансиране и Северната софийска скоростна тангента. "Благодарение" на ГЕРБ, които не успяха да договорят достатъчно адекватна сума по ОП "Транспорт", правителството обсъжда увеличаване на съфинансирането на третия метродиаметър до 50 на 50, каза депутатът.
По повод обвиненията на ГЕРБ, че 2014 г. ще бъде нулева за усвояване на евросредства, Михалевски отбеляза, че и 2007 г. е била нулева за целия ЕС поради това, че ЕК трябва да одобри няколкостотин програми на всички страни членки. Михалевски поясни, че в последните 6 месеца темпът на усвояване на средствата по 7-те оперативни програми е нараснал с над 35%. Михалевски обясни, че средствата, които в момента са спрени от ЕС, ще бъдат покрити от фискалния резерв и след това ще се чака връщането им. Той напомни, че това се е правило и от предходното правителство и към момента не са възстановени 1,6 млрд. лв. по проекти, които са получили одобрение за финансиране от еврофондовете, но плащането не е постъпило. 
По-рано на пресконференция бивши министри от ГЕРБ обявиха, че системата на еврофондовете у нас е сериозно разклатена. "Общините ги очакват финансови корекции между 320 млн. лв. и 500 млн. лв. и поне 15 от тях няма да реализират нито един проект с европари. Очакваме нулева 2014 г., ако не се възобнови диалогът с местната власт", заяви Лиляна Павлова. Ивайло Московски пък обяви, че догодина щяло да има демонстративна наказателна акция срещу София по проекта за столичното метро.

Златанова:
Сътрудничеството с ЕК е отлично


Сътрудничеството с Европейската комисия е отлично и тя ръководи успешно процеса по въвеждането на четирите нови елемента на кохезионната политика на ЕС за програмния период 2014-2020 г., каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която участва в литовската столица Вилнюс в неформална среща на министрите, отговорни за кохезионната политика на ЕС. Освен министрите на държавите членки, участие в срещата взеха комисарят по регионалната политика Йоханес Хан и председателят на Комисията по регионално развитие към Европейския парламент Данута Хюбнер.
На срещата е подчертано, че литовското председателство е продължило работата на предишните председателства и е вложило всичките си усилия за приключване на преговорите с Европейския парламент относно политиката на сближаване. Декларирана е пълната приемственост за продължаване на политиката и от Гърция, която ще председателства Общността от 1 януари 2014 г.
Основен акцент в разговорите е бил поставен върху подготовката на държавите членки за следващия програмен период. Всеобща е била оценката, че при изготвянето на стратегическите документи бързината не трябва да е за сметка на качеството. "Това не е състезание на къси разстояния, както не беше и преговорният процес по присъединяването на България към ЕС. Споразумението за партньорство и подготовката на оперативните програми е процес на формиране на политики за десетилетие напред и за няколко управленски мандата", е оценката на Златанова.

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 150

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 170

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1123

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 273

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 167

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1311

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 545

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 841

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 629

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ