30 Ноември 2022сряда21:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

"Визия за България"

БСП представя в понеделник алтернативния си бюджет

Социалистите се възмутиха, че с финансовата рамка за догодина правителството "кърпи на парче"

/ брой: 211

автор:Павлета Давидова

visibility 1812

Този понеделник БСП организира широко обществено обсъждане на алтернативния си бюджет за 2019 г. На срещата ще бъдат поканени неправителствени организации, експерти, учени, лекари, учители. Правим го, защото алтернатива има и ние ще я покажем чрез политики, обяви Корнелия Нинова, като уточни, че социалистите са готови да говорят с конкретни числа и цели.
Това не е правене на политика, а кърпене на дупки, оцени бюджетната рамка на управляващите Нинова. Тя заяви, че правителството представя своя бюджет като най-силния за годините на прехода, с много силна социална насоченост. Според нея обаче той изглежда сякаш някой "с едната ръка е взел от хората, с другата - дал". За да обясни твърдението си, тя посочи редица увеличения, удрящи българите. Нинова припомни за ръста на данъчноосигурителната тежест за всеки, от която се очаква догодина в бюджета да влязат между 1,5 и 2 млрд. лв. повече. По думите й през данъци, осигуровки и акцизи се взимат средства от хората, за да се представят същите средства като сериозна социална политика.
Лидерът на БСП изреди примери за скока на цената на водата в различни райони на страната, повишените ВиК, пощенски и хотелски услуги. Не подмина и скока на горивата, парното и електричеството, както и ръста на хранителните продукти. "Ще се увеличи максималният осигурителен праг, което ще повиши осигуровките, данъкът на старите автомобили също ще се увеличи между 10 и 40%. Ще отпадне облекчението за второ жилище, а осигуровките на земеделските производители ще се увеличат", продължи да изброява Нинова.
Според социалистите ниската безработица, с която се хвали премиерът, не се дължи на разкриването на нови работни места, а на напускането на младите хора и страшната демографска катастрофа. Нинова припомни, че Борисов се хвали с нисък държавен дълг и попита къде са отишли тези пари, в какво са инвестирани.
От БСП са категорични, че с предлагания от кабинета бюджет най-ощетени са най-уязвимите групи в обществото - младите, децата и пенсионерите. "12 социални плащания, засягащи млади хора и майки с деца, не се увеличават през 2019 г. Част от тях са обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години, месечните помощи за деца, еднократната помощ при бременност, еднократната помощ при раждане, месечната помощ за отглеждане на близнаци, помощите за дете до 1 година на неосигурена майка - всички те остават замразени", възмути се Нинова. "Заплатите на хората в бюджетния сектор се увеличават с 10% от 1 януари 2019 г., а доходите на пенсионерите, които са най-засегнати от цените на стоки и услуги, само с 5%, и то от средата на годината. Отново няма нито дума за преизчисляване на всички стари пенсии", продължи тя с критиките. В този бюджет няма нито една политика, свързана с реформи в системите, която да е ефективна, гласи оценката на социалистите.
На превърналата се в традиция спешна контрапресконференция ГЕРБ отново нападнаха БСП. Депутатът Александър Иванов заяви, че съветниците на Нинова били слаби, но не очаквал много от "хората, които три пъти фалираха българската държава". Той се впусна да хвали правителството за борбата с контрабандата и по-големия БВП.


Бизнесът иска да отпадне втората година майчинство


Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се обяви против запазването на втората година от платения отпуск по майчинство, през която обезщетението за отглеждане на дете е 380 лв. на месец. Това става ясно от нейно становище по проекта за държавен бюджет за 2019 г. Аргументите на АИКБ са, че, от една страна, обезщетението е ниско, а от друга - платеният отпуск задържа работната сила на майките извън пазара на труда, където има дефицит на работна ръка. "Връщането им на работа след 2 години води до загуба на трудовите им навици и прави трудна адаптацията им на работното място", оплаква се още бизнес организацията.
АИКБ също така е против вдигането на минималната работна заплата от 510 на 560 лв., против повишаването на минималните осигурителни прагове, против добавката за "клас" в заплатите на работещите. Организацията не подкрепя повишаването на заплатите в бюджетната сфера с 10%, особено тези на полицията.
Организацията припомня и позицията си срещу увеличаването на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. от 1 януари 2019 г.

Около 8 лв. за килограм никулденски шаран

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 233

ЕС налага по-строги правила за стоките, продавани онлайн

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 233

23 хил. българи с годишен доход над 120 000 лв.

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 233

Външният дълг гони 44 млрд. евро

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 233

Продължават силните земетресения в Гърция

автор:Дума

visibility 320

Европол: Разбит е кокаинов "суперкартел"

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 233

Заловен е един от нападателите в Брюксел

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 233

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 1

Скъпо "новаторство"

автор:Аида Паникян

visibility 325

/ брой: 233

Г-н Президент, вече нямате право да мълчите!

автор:Валерия Велева

visibility 393

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ