05 Август 2020сряда22:42 ч.

БСП настоя за връщането на парламентарния контрол в пленарна зала, според социалистите това би предотвратило безконтролността на властта. Управляващите се подиграха с искането и направиха всичко възможно то да не мине. Веселин Марешки дори определи контро

БСП поиска парламентарният контрол да се върне

Извънредно положение не означава безконтролно положение, предупреди Корнелия Нинова

/ брой: 72

автор:Юлия Кулинска

visibility 545

Да се върне парламентарният контрол в петък настоя ПГ "БСП за България" при извънредно заседание на НС. В момента въпросите на депутатите и отговорите на изпълнителната власт са изцяло писмени. "В последните седмици бяха приети закони, които дават много правомощия на изпълнителната власт, и искаме контрол на изпълнителната власт. Не е нормално правителството и министър-предеседателят да ни информират по телевизиите на брифинги, а не тук в пленарната зала", мотивира се зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин. Предложението срещна бурна съпротива на мнозинството, стигна се до грозни разправии и лични обиди.

Извънредно положение не означава безконтролно положение, ще направим всичко възможно да предизвикаме парламентарен контрол, подчерта Корнелия Нинова. Тя посочи, че предстои стратегически избор как ще се излезе от кризата и е необходим контрол за прозрачността на харченето на всеки лев. "Независимо дали сме в извънредна ситуация или не, е нормално правителството по някакъв начин да бъде контролирано, за да не се получават гафове", добави Драгомир Стойнев. Той даде пример с проведената по-рано пресконференция на ръководството но Фонда на фондовете. Според него при парламентарен контрол е можело Томислав Дончев да отговори какво прави тази структура и въобще има ли смисъл от нея. 

Парламентарният шеф Цвета Караянчева настоя, че няма разлика между писмен и устен парламентарен контрол. Тя се заяде със социалистите, че искали парламентарен контрол на живо, за да ги дават по телевизията. "Задавам въпроси не за мен или за леля ми, а за нещо, което вълнува моите и вашите избиратели. Профанизирането на парламентарния контрол до опит да се покажеш по телевизията е невярно и опасно. То е част очевидно от някакви опорни точки и разработена пиар стратегия на управлението, с която искате да покажете опозиционните депутати като някакви жадни за слава хора", контрира Антон Кутев.

Социалистите се оплакаха, че отговорите от министри се бавят много, а информацията остарява. Филип Попов констатира, че има пълно затъмнение с писмения контрол, актуален към момента - на сайта на НС дори не били публикувани въпросите на депутатите. Христо Проданов заподозря, че извънредното положение се използва, за да се запуши устата на опозицията. БСП има над 65 въпроса, които са зададени след 26 март, и 90% от тях са свързани с извънредното положение и взиманите санитарни и медицински мерки, които тревожат хората, подчерта той. Караянчева се впусна в статистика на отговорените въпроси. В защита на правителството се включи и Веселин Марешки от "Воля", който определи предложението на БСП като "цирк". "Нищо интересно не чувам, само за пореден път искате да покажете как можете абсолютно безпредметно да похарчите ценно парламентарно време. Считам за абсолютно безполезно да губим и времето на министрите, след като всеки въпрос може да бъде зададен писмено и да получим отговор", обяви той.

СТО очаква 13% спад на глобалната търговия през 2020 г.

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 149

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 132

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ