02 Юли 2020четвъртък11:51 ч.

БСП поиска оставката на Томислав Дончев

автор:Дума

visibility 967

Депутатът от БСП Стоян Мирчев поиска оставката на вицепремиера Томислав Дончев от трибуната на Народното събрание заради хаоса с африканската чума по свинете, която поставя пред екологична катастрофа Северна България. Самият Дончев, в чиито ресор попада този сектор, не дойде на изслушаването, на което трябваше да отговаря с министър Десислава Танева, а замина за Смолян за заседание на Регионалния съвет за разивие на Южен Централен район за планиране.

Според левицата вицепремиерът е трябвало да дойде в Парламента, но за да депозира оставката си. Заради кризисната ситуация социалистите смятат, че трябва да си тръгне и директорът на Българската агенция по безопасност на храните. В изказването си Стоян Мирчев припомни думи на бившият министър на земеделието Румен Порожанов от миналия октомври, с които става ясно, че Правителството е знаело за необлагорпиятната картина по отношение на африканската чума и въпреки това не е взело мерки. А резултатът година по-късно е 200 тира животни, които трябва да се загробят.

Междувременно по време на изслушванията преди това министър Десислава Танева обяви, че се очакват,  че ще има нови огнища на африканска чума по свинете. "Към днешна дата имаме регистрирани 21 огнища при домашни свине в 6 области: Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. 7 от тези огнища са установени в рамките на активния надзор на БАБХ и взетите проби. 2 индустриални ферми са засегнати", каза още Танева. "Процесът по разпространение на това заболяване е много активен. Между другото юли-август и донякъде септември е пикът на това заболяване като проявление в крайна фаза. Нормално е да очакваме, че ще има нови огнища към настоящия момент", каза още Танева. По думите й към момента една такава подкрепа за личните стопанства няма как да бъде финансирана и одобрена от европейските власти по повод на това, че са нерегистрирани стопанствата. Танева изтъкна, че в зависимост от посоката на решение, МЗХГ ще обяви съответен вариант за подкрепа. Тя отчете, че нерегестрираните стопанства нямат съответните мерки за биосигурност и са един от основните източници за разпространение на заразата. "Големите свинекомплекси, в които се откри заразата, тъй като водим активна комуникация, дори персоналът им, живеещ в тези села, е мотивиран да няма домашни свине в личните си дворове, за да изключат хипотезата като вероятна за заразяване на свинекомплекса. Въпреки всичко заболяването влезе в тези големи свинекомплекси", посочи още Танева.

165 са новите случаи на COVID-19, заразените вече са над 5000

автор:Дума

visibility 118

Всеки трети българин живее в бедност

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 124

Властта налива още пари в туризма

автор:Аида Паникян

visibility 198

/ брой: 124

Управляващите узакониха паралелната НСО

автор:Юлия Кулинска

visibility 223

/ брой: 124

Първа копка на "Белене" - най-рано след 2,5 г.

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 124

Неочаквано токът поскъпна с 3 на сто

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 124

Спестени харчове увеличиха бюджетния излишък

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 124

"Фолксваген" се отказва от нов завод в Турция

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 124

САЩ изтеглят 9500 военни от Германия

автор:Дума

visibility 1356

Руснаците одобриха промените в конституцията

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 124

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 509

/ брой: 124

Здравеопазване, което не лекува, а ограбва

автор:Иван Аладжов

visibility 261

/ брой: 124

Кой и защо плаче за "жертвите на комунизма"?

автор:Нако Минчев

visibility 372

/ брой: 124

Датата

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ