07 Март 2021неделя14:56 ч.

БСП подкрепи резолюцията на Европейския парламент

/ брой: 193

автор:Юлия Кулинска

visibility 658

Националният съвет прие позиция, с която подкрепи резолюцията на ЕП от 8 октомври за принципите на правовата държава и основните права в България. Социалистите приемат изцяло оценката на Брюксел за значителното влошаване на ситуацията у нас по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите. БСП приветства изразената солидарност на ЕП с българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация. 

"Истината за порочния модел на управление в България беше призната еднозначно от единствената пряко избрана от гражданите европейска институция. Констатирано беше категоричното оттегляне на доверието на ЕП от правителството на Бойко Борисов, с което беше развенчан и последният мит за европейска подкрепа за управлението на ГЕРБ. След като загуби вътрешна легитимност, то загуби и широко рекламирания европейски ореол. С това отпадат и последните аргументи в подкрепа на по-нататъшното оставане на Борисов на власт", се казва в позицията. БСП оценява като панически и опасни за България опитите на управляващите партии да омаловажат основните послания в резолюцията на ЕП и да изместят фокуса на обществения дебат.

НС определя призивите за ратификацията на Истанбулската конвенция в резолюцията за неприемливи въз основа на решението на Конституционния съд, че тя противоречи на Конституцията. Споменаването под линия на решения на ЕСПЧ относно регистрацията на ОМО "Илинден" е вредно и няма място в резолюция, отнасяща се до принципите на правовата държава, категорични са от БСП. Иван Ченчев, Светлана Шаренкова, Атанас Костадинов, Петър Мутафчиев и Янаки Стоилов направиха предложения за промени в първоначалния текст на позицията.

"Резолюцията ще има конкретни последици за управляващите. Това е политически документ, върху който ще стъпят бъдещи решения на ЕК. ГЕРБ си отиват, но оттук нататък на следващите правителства няма да им е лесно, защото тепърва предстои битката с корупцията", коментира евродепутатът Елена Йончева в радиоинтервю. "В момента се води разговор в Европа как да се обвърже върховенството на закона във всяка членка със средствата, които се отпускат. Не трябва да се спират средствата за България, но трябва да създаде такъв механизъм в ЕС, че да не се допускат нарушения на върховенството на закона", подчерта тя.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ