27 Февруари 2021събота18:09 ч.

До средата на февруари социалистите ще подготвят своите предложения за справяне с проблемите

БСП-Пловдив: От образованието да започне бъдеща "Стратегия за Столипиново"

3000 са незаконно пребиваващите деца в квартала, а хиляда от тях на ходят на училище

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 1275

Пловдивските социалисти настояват за изработването на "Стратегия за Столипиновo", обявиха Николай Радев, председател на групата съветници "Коалиция за Пловдив" и лидерът на социалистите в район "Източен" инж. Йордан Василев. "От 1990 г. насам управляващите в общината не представиха реална програма, с която да се преборят с основните проблеми в кв. Столипиново каквито са неграмотността, незаконните постройки и ниският социален статус на живеещите там", заяви Радев. Според него трябва цялостна стратегия, като се започне от образованието, защото децата, които сега не посещават училище, след време ще бъдат или клиенти на правораздавателните органи, или на Социални грижи. "Бедността се увеличава и тя не е само сред ромите. Трябва да се намери вариант, в които те да влязат в училище и въз основа на постиженията им по време на образователния процес, да се получават и социалните помощи", категоричен бе Радев. В питане до кмета на общината съветникът иска ясни данни за ситуацията в Столипиново. Част от въпросите са какъв е действителният брой незаконни постройки, колко хора живеят в квартала по адресна регистрация и колко са без такава, какъв е броят на лицата до 16 години, които са в риск, има ли информация за незаконни молитвени домове, защото се говори, че оттам тръгва тиха ислямизация.  

До средата на февруари заедно с представители на местната общност и с НПО-та ще потърсим пътя за справяне с дългогодишните проблеми, увери Василев. "Столипиново се е превърнало в нарицателно за безнаказаност и своеволие. В квартала от години са застроени част от улици, на места между сградите трудно се разминават двама души. Имаме струпване на двойно повече от регистрираните 40 хил. жители. Районното кметство си измива ръцете с бутането на незаконни постройки, но ако погледнете ул. "Ландос", по която минава и градският транспорт, ще видите, че се строи без правила и без разрешение, включително и по тротоарите. По неофициални данни около 3000 са незаконно пребиваващите деца в Столипиново, 30% от тях не посещават училище, а 385 имат документ за напускане на страната", обясни инж. Василев. "Има два пътя. Единият е да продължаваме да се правим, че в Столипиново всичко е спокойно, докато бомбата не гръмне, а вторият е да се търси решение, преди да е станало късно", категоричен е социалистът.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 274

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 50

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ