08 Юли 2020сряда10:50 ч.

БСП пита Ананиев защо се бави диабетната програма

/ брой: 208

автор:Аида Паникян

visibility 225

Кога ще бъде изработена и приета Национална програма за борба с диабета питат народните представителки от БСП Кристина Сидорова и Виолета Желева министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Болните от диабет в страната са над 500 хил., а специалистите смятат, че е крайно време да бъдат формулирани и предприети мерки за превенция, скринингова програма и повишаване на знанието на пациентите и обществото за диабета, за рисковите фактори за развитието му и за усложненията, аргументират се социалистките.

От отговора на министъра не става ясно дали МЗ подготвя такъв документ. Той обяснява, че вече има Национална програма за хроничните незаразни болести. "Видяно от гореизложеното, са предприети необходимите мерки за гарантиране на съвременна профилактика, диагностика и лечение на захарния диабет и усложненията му", заключава той в писмения си отговор. От него става ясно, че през 2018 г. с диабет са диспансеризирани 424 192 души, от които 332 011 при общопрактикуващ лекар, а останалите - при специалист.

ДУМА припомня, че за диабетна програма у нас се говори повече от 15 години, а през 2008 г. НС прие Декларация за диабета, в чиято основа бе заложено изработването на програма. Преди дни всички пациентски организации, посветили дейността си в помощ на пациентите с диабет, пратиха писмо до институциите, в което настояват за изработването на програмата.

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ