12 Декември 2018сряда23:37 ч.

Снимка БГНЕС

БСП обвини управляващите в имитация на мерки срещу мръсния въздух

автор:Дума

visibility 217

Скандална безотговорност и имитация на реални действия видя БСП в мерките, които властта взима срещу мръсния въздух над България. Хората излизат с маски по улицата заради мръсния въздух, но все повече от тях осъзнават, че ги носят заради непоносимостта към управляващите, заяви депутатът от левицата Манол Генов, който прочете декларация от името на група.
Ще свалят маските срещу задушаване едва когато ви свалят от власт, обърна се социалистът към мнозинството в залата. По думите му правителството се е паникьосало от угрозата за поредни солени санкции от страна на ЕК. Затова се е хвърлило да имитира мерки, с които уж да изпълни решението на съда от април 2017 година.
Тече четвърта година, откакто е заведено делото срещу страната ни. Неговият мотив е повече от категоричен, допълни Манол Генов. По думите му напредъкът е нищожен и няма как да се скрие. Бюрократичното високомерие и ангажираните институции са спестили истината за непростимото забавяне на мерките за справяне с проблема с мръсния въздух с поне 2 години, се казва още в декларацията на БСП. Социалистите определят като "откровен цинизъм" прехвърлянето на нови отговорности върху кметовете на общини.

България е на второ място след Украйна по броя на смъртните случаи, алармира Генов. От левицата смятат, че общините няма как сами да се справят в битката срещу замърсяването на битката. Нужна им е държавна подкрепа. Генов цитира обещания на властта за средства, заделени за кметовете на общини. Тези пари обаче така и не достигат до общините, подчертават от БСП. Според Манол Генов проявена е скандална безотговорност и то години наред в сферата на чистота на въздуха. Здравеопазването ни също е жертва на екологична безотговорност, по мнението на червения депутат.

Изказването на Манол Генов провокира премиера Бойко Борисов, който бе в пленарна зала, за да участва в парламентарния контрол. Той се върна в миналото и разказа как над София през 2009 г. "се виеше дим с всички цветове на дъгата заради "Кремиковци". Ако тогава го мерехме, не зная какво щеше да излезе, обобщи Борисов.


МАФИЯ*

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 242

Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Теглим до 780 лева заем за подаръци по Коледа

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 242

С 3,1% е поскъпнал животът през ноември на годишна база

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Ден на траур след стрелбата в Страсбург

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 242

Избор в Германия отекна в Турция

автор:Зорница Илиева

visibility 27

/ брой: 242

Пактът за миграция е грабеж на бедния Юг

visibility 24

/ брой: 242

Конгресът на САЩ vs "Северен поток"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 242

Георги Гьоков: И догодина бедните няма да живеят по-добре

автор:Аида Паникян

visibility 18

/ брой: 242

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

visibility 40

/ брой: 242

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 242

Архиви под кофа с вода

visibility 25

/ брой: 242