20 Февруари 2019сряда03:39 ч.

Снимка БГНЕС

БСП обвини управляващите в имитация на мерки срещу мръсния въздух

автор:Дума

visibility 464

Скандална безотговорност и имитация на реални действия видя БСП в мерките, които властта взима срещу мръсния въздух над България. Хората излизат с маски по улицата заради мръсния въздух, но все повече от тях осъзнават, че ги носят заради непоносимостта към управляващите, заяви депутатът от левицата Манол Генов, който прочете декларация от името на група.
Ще свалят маските срещу задушаване едва когато ви свалят от власт, обърна се социалистът към мнозинството в залата. По думите му правителството се е паникьосало от угрозата за поредни солени санкции от страна на ЕК. Затова се е хвърлило да имитира мерки, с които уж да изпълни решението на съда от април 2017 година.
Тече четвърта година, откакто е заведено делото срещу страната ни. Неговият мотив е повече от категоричен, допълни Манол Генов. По думите му напредъкът е нищожен и няма как да се скрие. Бюрократичното високомерие и ангажираните институции са спестили истината за непростимото забавяне на мерките за справяне с проблема с мръсния въздух с поне 2 години, се казва още в декларацията на БСП. Социалистите определят като "откровен цинизъм" прехвърлянето на нови отговорности върху кметовете на общини.

България е на второ място след Украйна по броя на смъртните случаи, алармира Генов. От левицата смятат, че общините няма как сами да се справят в битката срещу замърсяването на битката. Нужна им е държавна подкрепа. Генов цитира обещания на властта за средства, заделени за кметовете на общини. Тези пари обаче така и не достигат до общините, подчертават от БСП. Според Манол Генов проявена е скандална безотговорност и то години наред в сферата на чистота на въздуха. Здравеопазването ни също е жертва на екологична безотговорност, по мнението на червения депутат.

Изказването на Манол Генов провокира премиера Бойко Борисов, който бе в пленарна зала, за да участва в парламентарния контрол. Той се върна в миналото и разказа как над София през 2009 г. "се виеше дим с всички цветове на дъгата заради "Кремиковци". Ако тогава го мерехме, не зная какво щеше да излезе, обобщи Борисов.


Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35