15 Юли 2019понеделник21:07 ч.

Снимка Емилия Костадинова

БСП на среща с неправителствени организации за партийните субсидии

автор:Дума

visibility 537

Представители на БСП имаха среща днес в парламента с неправителствени организации по темата за размера на партийните субсидии.  Законодателния процес за субсидиите беше форсиран, а тези въпроси не бива да се решават по такъв начин, заяви в началото на срещата зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. Той уточни, че социалистите са свикали днешната среща в спешен порядък, защото управляващите бързат да приключат процеса.

 Едно предложение, което започна с грандиозното обещание за намаляване на партийните субсидии се превърнa в цялостен дебат за финансирането на партиите, който върви към отварянето на възможността за частно финансиране на политическите сили. Тази възможност беше изключена от българското законодателство, посочи той.

Следобед само след час и половина Бюджетната комисия ще разсъждава по тези въпроси. Утре е предвидено първа точка в дневния ред да бъде именно това. За това и ние поехме инициативата да поканим представителите на изразилите позиция. Тези въпроси не трябва да се решават по такъв начин. Необходим е задълбочен дебат както между политическите сили, така и между политическите сили, гражданското общество и експертите, заяви Крум Зарков.

Ваня Нушева, която е програмен директор на "Прозрачност без граница" благодари за поканата за дискусията. Ние се отзовахме на тази покана в отговор на позицията, която Асоциация "Прозрачност без граници", редица НПО, които разполагат с експертиза в тази област, Българската асоциация за политически науки, която всъщност обединява професионалната общност и редица експерти, изразихме преди няколко дни.

Разбира се, бихме желали подобна дискусия да бъде организирана в многостранен формат и с участието на редица други неправителствени организации, каза Нушева. Тя подчерта, че въпросите за финансиране на политическите партии и кампании са сериозни. И поради тази причина не би следвало да бъдат разглеждани прибързано, да се подхожда популистки към тях, без обмисляне на последствията от едни или други законодателни промени. Основната критика на експертите е спрямо подхода на осъществяване на промените. Търсят се елементарни решения с популистки наклон. По тази тема се изисква висока степен на консенсус, защото въпросът е обществено значим. Липсата на оценка на политическите последици е друг детайл от подхода за извършване на законодателни промени. В краткосрочен план ще се ограничат легитимните финансови ресурси на партиите, а в дългосрочен – те ще приведат политическите партии до невъзможност да функционират адекватно.

Добрин Канев, доц. д-р по политически науки в Нов български университет изтъкна, че се засягат  не просто финансирането и партиите, а се засяга цялата политическа система- демокрацията. Решава се много бързо, в последните минути се вадят предложения, които няма време да се разгледат дори от хората, които се интересуват и изследват този проблем. „Не бива да се подхожда по този начин, проблемът е сложен и последиците са сериозни, особено дългосрочните последици. Не бива да си позволяваме от днес за утре да разбием логиката на едни политически процедури, които са ключови за функционирането на демокрацията.

 

ВАС забрани подмяна на строителя на "Турски поток"

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 134

КНСБ иска да се оповестят имената на търговците на ток

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 134

Гърция ударно намалява данъци

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 134

НСИ отчете дефлация за юни

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 134

Иран е готов за диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 134

Ердоган: НАТО да се радва на С-400

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 134

ЕП гласува за Фон дер Лайен днес

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 134

Кратки новини

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 134

Регулаторни СЕМки

автор:Павлета Давидова

visibility 24

/ брой: 134

Защо "Фолксваген" предпочита Турция

автор:Евгени Гаврилов

visibility 20

/ брой: 134

Датата

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 134

Deus ex machina

автор:Владимир Георгиев

visibility 337

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ