30 Октомври 2020петък04:42 ч.

Снимка Емилия Костадинова

БСП може да освободи страната от хватката на мафията

автор:Дума

visibility 581

Преди да проведем сблъсък на идеи, трябва да освободим страната ни от хватката на мафията. Това призова в изказването си пред Конгреса на БСП зам.-председателят на ПГ на левицата Крум Зарков.

Той бе категоричен, че именно от БСП зависи как страната ни ще излезе от ситуацията, в която се намира в момента. Това е големият резултат от последните четири години – БСП е основната структурираща сила днес в критичната ситуация на България и само около нея може да бъде изградено трайно решение – най-накрая да имаме нормална политическа обстановка, която да доведе до значимите и необходими решения, убеден е социалистът.

Зарков отчете работата на парламентарната група през последните четири години. Демокрацията и защитата на демократичните идеали  бяха в същината на работата на нашата парламентарна група. Доказахме се като ярка, единствена, силна парламентарно представена опозиция, изтъкна той. Според него вече е разбит митът, че БСП не представлява алтернатива. Като доказателство депутатът изброи редицата предложения за решения, законопроекти и предложения за законови изменения на парламентарната група в периода на мандата на 49-ия Конгрес. Практически всеки ред от програмата на партията и от „Визия за България“ са намерили своето място като законодателни предложения и са били защитавани от народните представители на БСП, категоричен бе социалистът.

Наред със социалните и икономическите предизвикателства, на които ние даваме решения, наред с проблема с неравенствата, който идентифицираме, БСП застава категорично и с ясни идеи по отношение на това, което трябва да се направи в съдебната реформа- съдебният контрол над актовете на главния прокурор, неговата собствена и лична отчетност и механизъм за отстраняване; преразглеждане на специализираните съдилища, които, вследствие на законови промени, са се превърнали в специални и противоконституционни. Това са все въпроси, които тепърва трябва да се дебатират, каза още Крум Зарков.

Той бе категоричен, че е нужна и нова политическа програма. Не защото тази от 2008 г. е изчерпана. Оттогава ни разтресоха поредица кризи – световната финансова криза, която оголи недъзите на бруталния финансов капитализъм, политически кризи, които извадиха на преден план популистки формации, застрашаващи дори и базовите условия на демокрацията, и накрая, санитарната и екологична криза, чиито последствия виждаме сега с пандемията на коронавируса, припомни Зарков. Според него всички тези проблеми изискват леви решения. По неговите думи, ако не се преодолее доминацията на дясното в Европа и в България, то дигитализацията няма да донесе само растеж и просперитет, но и ще бъде съпътствана от загуба на работни места, от мизерия и от социално изключване. Ако левицата не победи, неравенствата ще се задълбочат, от което ще последва спирала на политически кризи и конфликти, предупреди Крум Зарков.

Ако левицата не победи, без да подценявам усилията на Европейския съюз и важността на Зелената сделка, колкото и трилиона да налеете в една система, базирана върху непрекъсната необходимост за все по-голямо и по-голямо производство, без значение от ограничеността на ресурса, и на все по-голяма консумация, без значение от реалната необходимост на потребителите, то тази система неизбежно води до екологичен катаклизъм, подчерта зам.-председателят на групата на БСП.

Зарков обаче добави, че преди България да стигне до тези въпроси трябва да се реши един по-базов въпрос– въпросът за почтеността в политиката. За да проведем разговор, дебат, диалог, сблъсък на идеи с други свободомислещи хора, първо трябва да освободим страната ни и политическата й класа от хватката на мафията. Това е основната задача пред нас. Нея можем да извършим заедно с други, бе призивът на Крум Зарков. След което да седнем и да започнем големия разговор – накъде и как ще върви страната ни. Убеден съм, че веднъж постигнем ли демократичността, то изборът ще бъде в наша полза поради простата причина, че решенията ни са правилни, завърши социалистът.

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ