30 Юли 2021петък22:42 ч.

С пожелание за успех Ненчева отключи селската църква в Бегунци

Веска Ненчева:

БСП може да донесе промяната с грижа за хората

Законът за розата е само половината път, предстои ни още работа, категорична е кандидатката за народен представител от 17 МИР - Пловдив област

/ брой: 120

автор:Павлета Давидова

visibility 643

Веска Ненчева има успешен 4-годишен мандат като народен представител в 44-тото Народно събрание. Преференции я изпратиха и в 45-ото НС, а сега се е прицелила и в следващото. Парламентарният ѝ опит обаче не я е възгордял, нито я е откъснал от Карлово и района. София не е моят град, Карлово е, категорична е тя. И си личи - разпознават я навсякъде, постоянно я заговарят, а тя намира приказка с всеки, дори и с инакомислещите. Предизборните ѝ срещи не са статични, изскачат запалени фенове, които агитират толкова пламенно за нея, че рекламни материали сякаш не ѝ трябват. Може би Веска Ненчева е харесвана, защото не е забравила откъде е тръгнала и кой е оказал влияние за изборите ѝ. Въпреки натоварената си програма, намира време да уважи колега директор, който за първи път разписва дипломите на завършващи, да връчи цвете на активистки, да пожелае успех на децата, които тепърва ще търсят призванието си.
Пред читалището в Каравелово я очакват с нетърпение, знаят приоритетите й като народен представител, но членовете на БСП винаги са готови да задават въпроси и да поставят задачи на депутатите си. Ненчева прави кратък отчет какво е свършила и какво иска да промени, когато червен балон с №4 гръмва в жегата. "Така ще пукнем балона на ГЕРБ. Време е БСП да управлява, пак ще си пратим Весето в парламента", започва пламенната си реч баба Пепи. Тя уверява Ненчева, че на предходните избори всички в селото са гласували преференциално за нея. Само 4-5 къщи не го направили, но Пепи е уверена, че този път "ще действат правилно". Кандидатката за народен представител обаче уверява, че с колегите от листата на "БСП за България" в 17-и МИР са се разбрали да водят коректна кампания и търсенето на преференции не ги противопоставя остро, нито пък се е превърнало в битка на всяка цена. Прави впечатление, че не обикаля сама - постоянно е заобиколена от млади хора, за което е благодарна. Всички са студенти - журналистика, педагогика, морско училище, много ми помагат, няма да ги изброявам поименно, за да не пропусна някого, доволна е Ненчева. А през това време едно от момчетата споделя, че дори се е зарадвало на новите избори - толкова му е харесала предната кампания, че нямало търпение отново да е в екипа на "БСП за България".
На пазара в Бегунци Ненчева отново намира своите поддръжници, най-голямата от които определено е баба Вела. Жената е приготвила две тави с мекици, сок от бъз и няма намерение да остави депутатката само да мине набързо. На гардероба в стаята ѝ виси плакат от първата предизборна кампания на Ненчева като народен представител. До него са агитационните материали на кметицата на Бегунци Мария Таслакова, в стаята има картички от кампаниите и на двете. Те са честни и вършат работа, отсича баба Вела, която след дни ще стане на 81 години. Ненчева обаче е в Бегунци по задачи - трябва да уточни какви да са размерите на пътеките, които ще подари на църквата в селото. Тя отбелязва, че в Карловско само две населени места се управляват от БСП и две - от подкрепени от БСП кметове. Ако аз не им помогна, кой, пита риторично Ненчева. А кметицата на Бегунци определено има желание да развие селото. 20-годишното управление на кмета преди нея не е довело до нищо. Сега селото има читалня и библиотека, възродена е и читалищната дейност. Добра ни е кметицата, доволни са местните от Таслакова. Кметицата и баба Вела дават ключа за църквата на Ненчева - било на кадем да я отключи, сигурно пак ще донесе и изборен успех.
Веска Ненчева обаче не разчита само на симпатиите на съпартийците и избирателите. Като истински учител може да изрецитира програмата на "БСП за България" и законопроектите, по които е работила през последните години. "Продължавам да работя с грижа за здравето и образованието на хората в родния край, за поминъка им, за съхраняването на историческата памет, българската култура и свобода на медиите, за върховенството на правото и законите в Република България", подчертава социалистката. Уверява, че като народен представител винаги отстоява и защитава принципи и идеи, които са с грижа за обществото ни.
Ненчева е израснала в Розовата долина, която определя като най-прекрасното място, особено по розобер. Затова и защитаването на розопроизводство бе нейна кауза в парламента. Местните знаят приноса й за Закона за розата, тя обаче бърза да пресече ентусиазма им - на половината път сме, има какво да се поправи в него, сега защитава интересите на големите розопреработватели, а къде останаха и малките розопроизводители, обяснява тя. Ненчева разказва накратко за трудностите да убеди депутатите от необходимостта от подобен закон, както и за шегите, които получила в отговор. Подобен закон обаче е нужен, за да покаже, че държавата поема ангажимент, уточнява кандидатката за народна представителка от "БСП за България".
Ненчева е завършила педагогика в Смолян, българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски" и има магистърска степен по медиазнание. Работата й в карловското СУ "Христо Проданов" и до днес предизвиква добри спомени и усмивка. Сигурно затова и образователната сфера очаквано е от най-големите й болки. Изброява с плам предложенията на "БСП за България", които според нея ще подобрят ситуацията и ще дадат шанс на образованието да се върне към добрите нива отпреди. Просветата е неизменна част от битието на Ненчева. Категорична е, че са необходими повече пари за култура, нещо, което е отстоявала  на местно ниво, сега се бори за същото на национално. Вълнува се от читалищната дейност, подпомага и самодейния колектив към читалището в село Климент, Карловско. Може с часове да говори за културата и историята на района. Пет дни няма да ни стигнат, трябва да дойдете, за да ви покажем и разкажем колко хубав е нашият край, загатва някогашната общинска съветничка.
Освен от образователната комисия в 44-тото НС, Ненчева бе част и от тази за българите в чужбина. Вълнува се от проблемите на сънародниците ни. Не бива да оставяме младите и можещите да напускат страната ни, трябва да намерим начин да ги стимулираме да се върнат тук, категорична е тя. Може би това е една от причините да е кръстница на неделното училище в Крит "Гина Кунчева" и за активното ѝ съдействие за сътрудничество между неделното училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Истанбул и карловско училище със същото име.
България е длъжна да се погрижи за хората, за всички нуждаещи се, БСП е последователна в това отношение, смята Ненчева. Доволна е, че с колеги от партията успяха да подкрепят общността на глухите у нас, в резултат на което вече има и Закон за жестовия език. "БСП за България" може да донесе промяната към по-добро, при това с грижа за хората, категорична е кандидатката за народен представител от 17 МИР.Веска Ненчева е готова да помогне на кметицата на Бегунци Мария Таслакова винаги, когато можеБаба Вела сама ни показва плакатите на Ненчева


Млади хора помагат в кампанията

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 628

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1040

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 901

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 340

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 589

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ