25 Май 2020понеделник15:22 ч.

БСП иска общината да чисти София

Левицата предлага новото предприятие да замести частните фирми, които получават милиони

/ брой: 32

автор:Деси Велева

visibility 1004

Столичните общински съветници от БСП официално поискаха чистотата на града да бъде поета от общината, вместо от частни фирми. Само преди месец стана известно, че отново дружества, свързани с имената на братята Домусчиеви и Румен Гайтански-Вълка, ще получат основната част от 435 млн. лева, за да чистят града през следващите пет години.

Предложението на социалистите е да бъде създадено общинско предприятие "Чистота", което да извършва цялостната дейност по събиране и почистване на сметта. За да се премине към тази стъпка, в доклад се предлага кметът Йорданка Фандъкова да изготви правен и финансов анализ и технологичен модел на новото предприятие. От БСП смятат, че така ще се спестят много средства, които сега формират печалбата на търговските дружества.

Съветниците припомнят, че само за последните седем години парите в план-сметката за чистота са нараснали почти двойно - от 147 млн. лева през 2014 г. до 217 млн. лева за 2020 г. В същото време обаче столичани продължават да оценяват като водещ проблем на града лошото състояние на чистотата му и качеството на въздуха. Освен това за последните пет години приходите от такса смет са се увеличили с 40 млн. лева. Така излиза, че близо 50 процента от средствата, събрани в план-сметката, или около 100 млн. лева, отиват за дейности, възложени на външни търговски дружества. "Очевидно е, че моделът на управление на отпадъците в столицата не изпълнява целта си и политически отговорно към столичани е кметът да встъпи в задълженията си и да поеме управлението на битовите и строителните боклуци, да организира и възложи дейността на общинско предприятие", категорични са от БСП. Социалистите изтъкват като предимства на бъдещото предприятие, че парите от такса битови отпадъци ще се изразходват прозрачно, а специализираната техника ще е собственост на общината. Освен това планирането на средства и начинът на изразходването им ще става с решение на СОС, а контролът по дейността ще се осъществява пряко от кмета. От БСП също така са категорични, че по този начин ще се спести значителен финансов ресурс, който сега формира печалбата на търговските дружества. 

ДУМА припомня, че само преди месец окончателно станаха ясни фирмите, които поемат чистенето на София през следващите пет години и ще получат за тази дейност 435 млн. лева. Сред основните играчи са дружества и консорциуми, свързани с имената на братята Кирил и Георги Домусчиеви и на Румен Гайтански - Вълка. 

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 497

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 924

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ