30 Юли 2021петък22:41 ч.

БСП иска министерство на е-управлението и високите технологии

България е на едно от последните места в ЕС по индекс за иновации и дигитална трансформация на икономиката, заяви Благовест Кирилов

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 122

БСП ще настоява с промяна в структурата на бъдещото правителство да бъде създадено специално министерство, което да отговаря за електронното управление и високите технологии. В момента за развитие на сектора на информационните технологии отговаря Министерството на транспорта и информационните технологии, а за електронното управление - Държавната агенция към Министерския съвет. Ефективното въвеждане на е-управлението и развитието на високите технологии обаче са тясно свързани и следва да бъдат приоритет на бъдещото управление на страната, категорични са социалистите.
Новото министерство следва да работи за няколко ключови приоритета като промяна на Закона за електронното управление, въвеждането на дигитални трудови книжки и нормативна промяна, която да доведе до по-добра защита на интелектуалната собственост. Ключова задача пред предлаганото министерство е и начертаването на пътна карта за развитие чрез национални стратегии като "Цифрова България 2025".
В момента България заема едно от последните места в Европейския съюз по индекс за иновации и е трайно на едно от последните места в ЕС по дигитална трансформация на икономиката. Едновременно с това секторът на информационните и комуникационните технологии е най-бързоразвиващият се сектор у нас, като ръстът за последните 3 години е 22%.
"До 2024 г. се очаква приходите на софтуерния бизнес да достигнат 7,6% като дял от БВП, а постъпленията в хазната от платени данъци и осигуровки ще надскочат 1,4 млрд. лв. годишно. Заетите в сектора ще надхвърлят 60 хил. души. Това е критичен вертикален сектор на икономиката, от който са зависими всички останали. Не може да е поставен като добавени последни думи към министерството на транспорта", поясни кандидатът за народен представител от "БСП за България" в 23 МИР в София Благовест Кирилов.
Междувременно служебният кабинет освободи предсрочно шефа на ДА"Електронно правителство" Атанас Темелков по негово искане. На поста е назначен Красимир Симонски. Той е инженер по специалност "Изчислителна техника" от ТУ в София. Доктор е на науките на БАН. От началото на 2013 г. е изпълнителен директор на ИА "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" до назначаването му за зам.-председател на новосъздадената ДА "Електронно управление".

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 628

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1040

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 901

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 340

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 589

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ